CommunityRSS PaginaDeMedia

Criptomonedele atacă The Lord of the Rings… Și pierd – Ne luăm adio de la JRR Token

Piața de criptomonede suferă mutații pe zi ce trece, și zi de zi constat că își fac apariția fel de fel de noi tipuri cu fel de fel de valori. Însă unii dezvoltatori parcă se inspiră prea mult din opere consacrate în încercarea de a atrage cât mai multă lume. Cam așa s-a întâmplat și cu JRR Token, o criptomonedă care a fost rasă de pe fața planetei digitale de către World Intellectual Property Organization (WIPO), la cererea Tolkien Estate.

Motivul este unul destul de simplu. Denumirea acesteia încalcă trademark-ul Tolkien Estate, organizația responsabilă cu păstrarea și gestionarea operelorl ui J.R.R. Tolkien, implicit a drepturilor acestuia de autor. Organizația a dat cu Token-ul de pământ și a cerut ca unui din domeniile web ale dezvoltatorului criptomonedei să intre în proprietatea acesteia.

Pentru context, JRR Token a fost un proiect pentru o criptomonedă care s-a inspirat neobrăzat de mult din scrierile lui Tolkien, mai exact The Lord of the Rings. Site-ul era plin de imagini „cu tematică”, precum Inelul și dealurile din Shire. Unde mai pui că sloganul proiectului era efectiv The One Token That Rules Them All?! Dacă nu v-ați convins încă, puteți vizita arhiva site-ului ca să vedeți cu ochii voștri.

Avocații „inculpatului” s-au plâns că acuzațiile sunt nefondate, căci este o diferență de la cer la pământ între cuvântul „token” și numele „Tolkien”. Astfel, utilizatorii nu ar fi putut confunda cei doi termeni, iar proiectul dezvoltatorului ar fi rămas încă în viață pe piața de criptomonede.

Evident, cei de la WIPO nu au fost mișcați de încercarea comică, iar argumentele irefutabile se leagă de faptul că toate domeniile web JRR Token, de la site și până la paginile de social media, sunt pline de trimiteri către opera The Lord of The Rings. Păi, cu un așa slogan ca cel de mai sus, ai putea spune că te-ai împușcat singur în picior.

WIPO a ajuns la concluzia că această asociere a fost (rău) intenționată, iar motivația că JRR vine de la Journey through Risk to Reward este pur și simplu invalidă (a se citi „de umplutură”).

Nu încape îndoială că Inculpatul era pe deplin conștient de existența scrierilor lui Tolkien și a creat un site care să profite de pe urma faimei acestor scrieri.

Deznodământul și presupusul sfârșit al acestei criptomonede

În urma deciziei Organizației, Tolkien Estate a început deja să urmărească și să șteargă orice urmă a prezenței online a criptomonedei. Pagina de Twitter, site-ul oficial și canalul de YouTube al JRR Token nu mai există, dar forțele răului parcă nu vor să se dea bătute.

JRR Token poate că nu mai este ce intenționa creatorul său să fie, însă urmele criptomonedei au fost amușinate și luate la păstrare de OpenSea și de oceanele de NFT-uri despre care Tolkien Estate încă nu a aflat.

JRR Token criptomonede

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button