CommunityFilmeRSS PaginaDeMedia

Un exemplar foarte rar al cărții lui Jodorowsky despre filmul Dune a fost scoasă la licitație

Băieții din birou știu prea bine ce terorist în mateie de Dune pot fi. Ca fan înfocat, am urmărit cu plăcere toate adaptările cinematografice a cărții lui Frank Herbert: filmul lui David Lynch, miniseria Syfy, excelentul material din 2021 al lui Denis Villeneuve, dar și documentarul despre ceea ce ar fi putut fi adaptarea imaginată de regizorul Alejandro Jodorowsky.

Jodorowsky a fost întotdeauna un excentric, și chiar dacă strâmb din nas de fiecare dată când îmi amintesc de fermitatea cu care afirma că nici măcar n-a citit materialul sursă, îi apreciez viziunile artistice. În concepția sa, filmul Dune ar fi avut coloana sonoră compusă de Pink Floyd, iar rolul Împăratului Shaddam IV i-ar fi revenit lui Salvador Dalí. Ah da, și ar fi fost un film de zece ore.

Dune ar fi trebuit să fie o experiență psihedelică

Era de așteptat că proiectul să rămână doar un vis frumos, însă documentarul care i-a urmat a fost, într-un fel, cel mai apropiat contact al fanilor cu ceea ce ar fi putut fi adaptarea regizorului chilean. Apoi, mamutul enciclopedie pe care Jodorowsky l-a creat în completarea documentarului a devenit una din cele mai prețioase comori din lumea science-fiction și a cinematografiei, în condițiile în care primul exemplar Dune tipărit vreodată s-a vândut la licitație pentru suma de 10 mii de dolari.

Cartea regizorului este plină de ilustrațiile și amănuntele pe care acesta spera să le vadă transpuse în filmul său ambițios. Este o carte incredibilă, care detaliază toată recuzita, tot scenariul și toate pregătirile pentru epopeea de zece ore: storyboard-uri, concept art, comentarii, notițe, you name it. Jodorowsky și echipa sa au tipărit un număr limitat de exemplare, deci Jodorowsky’s Dune nu este doar o altă adunătură de hârțoage pe care le poți lua de pe Amazon.

Dune Jodorowsky

În schimb, o poți câștiga la o licitație care va fi organizată luna aceasta pe platforma Christie’s. Descrierea menționează că această Biblie este una din cele singurele 10-20 din lume, iar prețurile de pornire variază între 25 de mii și 35 de mii de euro. Cred că este un vis frumos să poți atinge așa ceva, chiar dacă ai urmărit de câteva ori documentarul realizat de Frank Pavich. Până la urmă, să poți atinge și răsfoi paginile pline de descrieri și ilustrații ale unor artiști precum Moebius, Chris Foss, și H.R. Giger (o treabă excepțională în filmul Alien) este ceva deosebit. Deci, Crăciunul este pe 25 decembrie, mersi frumos!

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button