MORE

Jocurile video îți pot dezvolta sau deteriora creierul

Recent a fost efectuat la Universitatea din Montreal un studiu despre jocurile video și efectele acestora asupra creierului. Aparent, ar exista o legătură între genul de jocuri cu care ne delectăm în timpul liber și cantitatea de materie cenușie din hippocampus. Concluzia a fost că shooterele precum Call of Duty sau Medal of Honor afectează negativ creierul, pe când jucătorii de platformere, jocuri de aventură sau puzzle-uri sunt afectați într-un mod benefic.

Gregory West, profesor asociat la Universitatea din Montreal, este primul care a afirmat într-un articol din jurnalul Molecular Psychiatry că a găsit o legătură clar nocivă între pierderea de materie cenușie dintr-o zonă critică a creierului și interacțiunea cu calculatorul.

Gregory West a declarat către CBC News:

Au fost publicate unele studii care demonstrează că jocurile video ar putea avea un efect pozitiv asupra creierului, mai precis asocierile pozitive dintre jocurile video de acțiune, shooterele, și atenția vizuală și abilitățile de control motric. Până în prezent, nimeni nu a dovedit că interacțiunile om-calculator ar putea avea un impact negativ asupra creierului – în acest caz asupra sistemului memoriei din zona hippocampusului.

Cercetătorii au întrebat mai întâi 33 participanți cât de des au jucat jocuri video în ultimul an. Au efectuat teste de imagistică prin rezonanță magnetică (cunoscute mai popular ca RMN-uri) și au descoperit că cei care joacă jocuri de acțiune în medie de 19 ore pe săptămână au mai puțină materie cenușie în hippocampus decât cei care nu joacă jocuri video. Ulterior cercetătorii au rugat alți 43 oameni care nu joacă de obicei jocuri video să petreacă 90 ore pe parcursul a aproximativ 10 săptămâni jucând fie jocuri de acțiune, sau jocuri Super Mario într-un mediu controlat.

Concluziile lui Gregory West au fost că oamenii din grupul care au jucat jocuri de acțiune au mai puțină materie cenușie în hippocampus, iar cei care au jucat jocuri Super Mario au înregistrat o creștere de materie cenușie în aceeași zonă.

Hippocampusul este acea parte a creierului asociată cu navigarea spațială, reglarea stresului și memoria. Unii cercetători sunt de părere că oamenii cu o cantitate redusă de materie cenușie în zona hippocampusului sunt predispuși la un risc mai mare de boli precum depresia sau boala Alzheimer.

Gregory West concluzionează:

În timp ce antrenăm un sistem, celălalt sistem poate fi neglijat, și ar putea da semne de atrofiere.

Dacă totuși jucați mai multe shootere, nu-i cazul să vă alarmați. Dr. West a afirmat că sunt necesare mai multe studii în viitor înainte de a exista o corelare solidă. Și chiar dacă pierdeți materie cenușie de la jucat prea mult CS:GO sau Overwatch, nu înseamnă neapărat că sunteți în pericol.

De exemplu, prof. Andrew Przybylski de la Universitatea din Oxford, își manifestă scepticismul în privința acestui studiu.

Doar pentru că putem corela mărimea hippocampusului cu unele lucruri care ne îngrijorează, nu înseamnă neapărat că există o conexiune ilicită între mărimea hippocampusului și demenție.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. Strict parere personala, nu am cunostinte tehnice medicale insa din practica am observat urmatoarele si consider ca pericolul nu e inca constientizat la noi in Ro si nu e mediatizat corespunzator (am remarcat simptome de crize spasmice pre-epileptice la persoane intre 30-40 ani) :
    Sunt predispusi la efecte negative cu potential grav anumite categorii ale populatiei, eu am identificat cel putin doua:
    1.persoanele cu predispozitie spre sau subiecte ale tulburarilor bipolare (ex: indivizii avand sindromul distimic sau distimie) – senzitivitate crescuta la a dezvolta crize spasmice
    2. persoanele hiperactive (tensiune normala sau cu risc de hipertensivitate, cu tendinte de agitatie moderata/hiperexcitabilitate).

    Simptome: la utilizare prelungita/excesiva, avand in vedere si gradul mare de concentrare, faptul ca se utilizeaza calculatorul intensiv si in timpul saptamanii datorita specificului job-urilor (deci expunerea la imagini in miscare si flash-uri de imagini/culori/contrast, etc), se observa intensificari ale simptomelor specifice crizelor pre-spasmice de-alungul duratei de expunere astfel (vorbesc de luni, ani de zile, depinde si de rezistenta psihica a fiecarui individ – zic psihica pentru ca acolo se produc dezechilibre):
    – faza 1: mici dureri de cap (frunte in general), usturimi ale ochilor, lipsa clipirii, uscarea orbitelor – lipsa lacrimilor oculare, stare generala de usoara agitatie;
    – faza 2: miscari ritmice necontrolate ale membrelor, degetelor, miscari ale muschilor fetei, ale gatului, agitatie, stare de agitatie moderata si nervozitate usoara;
    – faza 3: stari pre-spasmice (foarte periculoase): senzatii de hiperexcitabilitate nervoasa continuue (atentie, nu sunt dureri de cap ci stari de anxietate severa, hiperagitatie, stare nervoasa excesiva, depresie), ce pot conduce sau nu in timp la crize epileptice. Nu este obligatoriu ca individul sa dezvolte crize epileptice;
    – faza 4: crizele epileptice.
    Atentie mare: consumul de cofeina creste drastic in opinia subsemnatului riscul privind incidenta acestor simptome. Pentru persoanele predispuse, recomand eliminarea cofeinei din meniul zilnic. De asemenea, fumatul poate fi un factor de risc si eventual alcool (in special cele care stimuleaza fluxul sanguin/bataile inimii, ex. vinul rosu)
    Nu degeaba vedem in ultima vreme tot mai des avertizari privind epilepsia fotosenzitiva. Pentru diminuarea riscurilor in cazul unor sesiuni de gaming prelungit, recomand de asemenea setarea unor valori cat mai scazute ale culorilor, contrastului si stralucirii din meniul tv-ului si nu in ultimul rand, utilizarea unor aparate cu diagonale cat mai reduse (plaja 82-107 cm ar fi de preferat). De asemenea, evitarea pe cat posibil a utlizarii functiei HDR, 4K, stereo 3d ce in opinia mea conduce la si amplifica aparitia riscurilor.
    Ca si medicamentatie pentru diminuarea simptomelor, recomand ceaiurile de calmare, pastilele homeopate anti-stress si tip somn linistit (ex: persedon sau similare, extraveral in situatii medii si eventual xanax, sau similare), alaturi binenteles de odihna suficienta. De asemenea, recomand evitarea expunerii pentru o perioada medie (2-3 zile), sesiunile de gaming sa se desfasoare dimineata, cand psihicul este odihnit si nu este asa expus riscurilor. Pauzele repetate (stiu ca e greu) sunt binevenite (nu degeaba wii u gamepad controller are durata acumulatorului 3-4h).
    Tot ce am spus este opinia mea personala. Traiesc simptomele pe propria-mi piele datorita viciului meu de care sunt 100% constient. Sunt in incidenta fazei 3 si deja am luat masuri de diminuare a acestor riscuri. Nu pot renunta la acest viciu pentru ca este un deliciu (joc pe pc, ps2, ps3, ps4, wii, wii u, ecran de 22″ si tv de 60″ 3d).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button