Gaming

Care sunt cele mai bune jocuri cu Ray-Tracing și DLSS de la NVIDIA?

NVIDIA a schimbat masiv fața industriei de gaming odată ce a lansat prima generație de plăci video GeForce RTX cu suport pentru Ray-Tracing. De atunci, toți marii producători au încercat să între în horă și să lanseze jocuri care beneficiază de îmbunătățirile grafice oferite de această tehnologie. Ba chiar mai mult decât atât, producătorul de plăci video a lansat și un sistem de boost al framerate-ului care ajută gamerii să recupereze o parte din performanța pierdută în urma activării sistemului avansat de iluminare.

Am jucat cam toate titlurile care beneficiază de acestă tehnolgie, iar astăzi vreau să vorbim despre crema, despre acele jocuri care integrează atât de bine Ray-Tracing-ul și DLSS-ul, încât se simt incomplete fără aceste tehnologii. Și ce credeam că va fi simplu, a devenit o misiune destul de greoaie, întrucât sunt multe jocuri bune, dar și o mulțime de jocuri în care tehnologiile astea fie nu-și au locul, fie nu sunt implementate destul de bine.

Control este un benchmark pentru NVIDIA DLSS

Pentru mine, Control a fost mereu un joc special. Am băgat ceva ore în el, iar odată ce-a primit suport pentru Ray-Tracing și DLSS a reușit să mă atragă iarăși, mai ales că acum părea că a primit un remaster… iar tot ce-a fost nevoie a fost un sistem de iluminare mai puternic. Și chiar dacă cei de la Remedy nu au inclus toate caracteristicile RTX în acest titlu, Control are ceva care mă atrage.

Cred că cel mai mare avantaj al acestui joc este cadrul în care se desfășoară. Întreaga acțiune se petrece într-o clădire, ceea ce înseamnă că vei avea o mulțime de spații iluminate slab, care devin de-a dreptul claustrofobice în anumite momente. Fix asta este și marele său avantaj, întrucât umbrele realiste create de Ray-Tracing și reflexiile realiste, fac întreaga hartă a jocului să arate de-a dreptul spectaculos.

Control Ray-Tracing ON

Impactul de performanță este măricel, dar cu ajutorul tehnologiei DLSS întreagaexperiență devine mult mai plăcută. Mai ales că în cazul lui Control. NVIDIA și-a dat interesul în mod special, folosind jocul celor de la Remedy drept benchmark pentru tehnologia de SuperSampling. Așa că dacă vreți un joc interesant, cu o poveste bună, gameplay destul de fresh și care arată foarte bine, s-ar putea să vă intereseze Control. Și partea bună este că îl găsiți deja la reducere pe mai toate platformele, deci va fi o achiziție foarte ușor de motivat.

Lumea lui Metro Exodus arată complet diferit cu Ray Tracing

Dacă există un joc care merită jucat cu Ray-Tracing activ, acesta este cu siguranță Metro Exodus. Creația celor de la A4 Games este deja a naibii de arătoasă și atmosfera jocului a reușit să atragă o mulțime de pasionați. Însă odată ce activezi iluminarea globală și umbrele superb conturate de RTX, totul pare să se schimbe și brusc, experiența este diferită în sensul bun. Iar asta într-un joc care deja era folosit pe post de benchmark pentru plăci video.

Ca și în cazul lui Control, atmosfera din Metro Exodus este întunecată și ajută enorm la implementarea Ray-Tracing-ului. Iar odată activată, tehnologia își face simțită prezența. Jocul arată mult mai bine cu RTX, însă impactul asupra performanței este imens, ceea ce face utilizarea DLSS-ului aproape mandatory.

Din fericire DLSS este implementat foarte bine și aici. Cu ajutorul tehnologiei de SuperSampling de la NVIDIA, performanța crește și cu 100%, adică se dublează și poate face diferența dintre o experiență de joc la 30-40FPS și una la 60+. Și trag iarăși o paralelă spre Control, întrucât Metro Exodus este și el lansat deja de ceva timp și este disponibil la prețuri bune, așa că dacă nu ați apucat să-l jucați, nu știu ce mai așteptați!

Cyberpunk 2077 strălucește odată ce-ai activat iluminarea globală

Oricât de mult m-ar urî unii dintre voi pentru că ridic în slăvi Cyberpunk 2077, pur și simplu nu mă pot abține. Jocul ăsta este dezastrul meu preferat și după lansarea nu prea fericită pe care a avut-o, a devenit unul dintre cele mai imersive jocuri pe care am apucat să le butonez vreodată. Bine, de menționat că încă are neajunsurile sale, dar sunt mult mai mici decât la început.

Dar toate problemele acestea par aboslut minuscule pe lângă magnitudinea detaliilor din jocul celor de la CD Projekt. Night City este cel mai tare oraș open-world pe care l-am explorat în vreun joc, iar tema futuristă și puzderia de luminițe împrăștiate peste tot în joc creează un cadru perfect pentru un sistem avansat de iluminare. Și odată ce-ai activat Ray-Tracing… pfoa! Mai, mai că te ia criza de diabet când ecranul îți este inundat de atâtea culori vibrante. Însă toate cele trei jocuri despre care am vorbit până acum, ăsta inclus, suferă de aceeași problemă.

Impactul asupra performanței este extrem, iar fără DLSS, nici ăle’ mai puternice sisteme de gaming nu fac față acestui joc cu Ray-Tracing la rezoluții mai mari. Însă la fel ca și celelalte titluri, Cyberpunk 2077 are integrată tehnologia DLSS și cred că aici vedem cel mai bine impactul acesteia.

Minecraft RTX este o demonstrație de forță pentru NVIDIA

Și iată-ne ajunși, într-un final, la jocul care cel puțin din perspectiva mea se schimbă cel mai mult odată cu activarea Ray-Tracing-ului. Este vorba despre Minecraft, un joculeț de tip sandbox în care obiectivul este să construiești chestii într-o lume 8-bit. Și cum naiba ar putea să fie ăsta cel mai arătos joc cu Ray-Tracing? Păi, destul de simplu. Folosește absolut toate efectele de care este capabilă această tehnologie, care modifică jocul atât de mult încât abia de-l mai recunoști.

Despre Minecraft RTX am vorbit în detaliu într-un livestream în cadrul căruia am demonstrat impactul vizual și de performanță pe care-l introduce această tehnologie. Și țin minte și acum că fără DLSS, nici măcar RTX 2080-ul pe care-l foloseam la acea vreme nu putea să-i facă față la rezoluție 1440p. Acest lucru este încă valabil, iar Minecraft + RTX – DLSS = BIG NO NO!

Însă integrarea Ray-Tracing în Minecraft nu este impresionantă doar în contextul jocului creat de Notch, ci ne arată impactul pe care aceste efecte îl pot avea asupra jocurilor mai vechi. Modul în care acestea arată superb pe sistemele moderne și devin interesante și pentru gamerii mai tineri, înseamnă că producătorii pot readuce la viață niște titluri clasice de mult pierdute. Și am văzut asta odată cu lansarea lui Quake 2 RTX, proiect care reîmprospăta masiv un joc super vechi.

Un lucru este sigur: Ray-Tracing este aici, încă într-un stadiu destul de incipient, dar la cum merg lucrurile va deveni o chestie de bază în lansările viitoare. La avântul asta contribuie și consolele lansate de Sony și Microsoft, dar și plăcile video cu suport pentru Ray-Tracing de la Radeon și în curând Intel. Dar într-o lume plină de iluminare realistă, NVIDIA conduce cursa inovației.

Pe ce sisteme ne putem bucura de aceste jocuri?

Era și normal că odată ajunși la subiectul „Pe ce jucăm chestii cu Ray-Tracing?” să arăt cu degetul direct spre plăcile video pentru desktop. Dar adevărul este că astea-s încă destul de scumpe și m-am săturat să aud cum românul de rând cu salariu de 2.000 de lei nu are de unde să dea 1.000 de euro pe o placă video, de parcă ar fi entitled s-o aibă în sistem, așa că am ieșit la vânătoare de oferte și am realizat o listă de laptopuri cu plăci video GeForce RTX care ar fi numai bune pentru gaming cu Ray-Tracing și DLSS.

Primul care mi-a sărit în ochi este MSI Katana GF66, care la fix 1.000 de euro îți oferă un procesor Intel Core i5-11400H, 16GB de memorie DDR4 și o placă video NVIDIA GeForce RTX 3060 de 6GB. Această placă va putea rula toate jocurile despre care am vorbit astăzi fără probleme, mai ales la rezoluția FullHD a ecranului de pe acest laptop, iar cu ajutorul DLSS va putea atinge 144FPS în anumite jocuri pentru a profita la maxim și de rata de reîmprospătare a panoului.

Dacă vrei ceva mai puternic, ai oricând la dispoziție modele precum HP Omen 16 cu procesor AMD Ryzen 7 5800H, 16GB de memorie RAM și placă video mai puternică, adică RTX 3070 pentru laptop. Deja cu această placă vei putea rula unele dintre aceste jocuri chiar și fără DLSS, astfel te vei putea bucura de grafică la calitate maximă și rezoluție full. Doar că un astfel de laptop costă deja mai mult, iar la 6.200 de lei este mai scump decât își permit unii să dea.

Bine, pentru cei cu putere de cumpărare mai mare, care vor un laptop cu adevărat puternic, există și variante la peste 10.000 de lei. O propunere foarte bună este ROG Strix G15 cu procesor AMD Ryzen 9 6900HX, 32GB de memorie DDR5 de ultimă generație și un monstru de placă video, NVIDIA GeForce RTX 3080 de 8GB. Această configurație vine la pachet cu un ecran FullHD și înainte de a spune că este stupid, lăsăți-mă să motivez. Panoul ăstuia este la 300Hz, deci te vei putea juca cele mai populare jocuri eSports la framerate foarte mare, iar jocurile AAA cu Ray-Tracing vor rula mult mai bine la 1080p decât la 1440p sau 2160p. Iar la o diagonală de sub 24″, credeți-mă când vă spun că nu vă trebuie rezoluție mai mare de atât.

Există însă variante și pentru cei care nu își permit laptopuri de genul acestora. Așa că dacă se-ntamplă să ai în casă un desktop sau laptop cu un procesor dual-core ceva mai nou, minim 8GB de memorie RAM și un abonament de net rapid, îți poți face oricând un abonament GeForce Now RTX 3080 și te poți bucura de unele dintre aceste jocuri fără să deții un PC care le poate rula. Și aceasta din urmă soluție devine din ce în ce mai populară, mai ales printre rândurile gamerilor casual care nu au nevoie de o configurație dedicată de gaming. Soluții există, așa că jocuri să tot primim!

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button