MORE

Jim Keller părăsește AMD

O nouă schimbare importantă s-a petrecut la AMD, Jim Keller a părăsit compania. Motivul exact nu a fost specificat, doar că a decis să „urmărească alte oportunități”.

Jim Keller este co-creator al arhitecturii x86-64 și responsabil pentru procesoarele din seria K7 și K8. În efect, el a fost unul din oamenii cheie la dezvoltarea procesoarelor curente pe 64 de biți și a procesoarelor cu adevărat dual core. Apogeul său la AMD a fost atins cu lansarea seriilor Athlon FX și Athlon X2, ce au dominat piața, până când Intel a reușit să dezvolte seria Core.

El a plecat în 1999 de la AMD, lucrând mai întâi la SiByte, iar apoi la un producător de procesoare low-power, ce a fost cumpărat de către Apple în 2008. Jim Keller a rămas la companie lucrând la procesoarele A4 și A5, ce au fost folosite în iPhone 4.

În 2012 a revenit la AMD și a fost pus la cârma proiectării unui nou procesor. Aceasta a fost începutul seriei Zen, care revine la structura standard a unui procesor X86, abandonând arhitectura Bulldozer la care Jim Keller nu a lucrat.

Plecarea sa de la companie, în aceeași perioadă în care a fost dezvăluită lansarea atât de târzie în 2016 a procesoarelor Zen, a dat unora un semnal de îngrijorare, deși Keller a stat de această dată la AMD mai mult ca atunci când a proiectat procesoarele K7 și K8.

Să sperăm că plecarea sa nu afectează în vreun fel următoarea generație de procesoare, și că este doar o consecință a încheierii cu succes a dezvoltării arhitecturii Zen.

[PCPer]

Tags

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Back to top button
Close
Close