Telescoapele James Webb și Hubble au fotografiat o nouă galaxie
Galaxia din imagine se numește Messier 74, sau „Galaxia Fantomă”, deoarece aspectul acesteia o face foarte greu de observat, conform The Guardian. De aceea, au fost combinate date atât din captura realizată de Telescopul James Webb, cât și din cea a Telescopului Spațial Hubble. Împreună, acestea au reușit să captureze o imagine impresionant de clară a acestei galaxii, care se află la 32 de milioane de ani lumină de Pământ.
Captura Telescopului Spațial Hubble a fost făcută cu lumină optică. Aici se văd brațele roșii ale galaxiei, dar centrul este prea luminos, lucru care afectează claritatea detaliilor. Telescopul James Webb, în schimb, se folosește de lumină cu infraroșu și a fost capabil să captureze detaliile care lipsesc din imaginea primului telescop. Combinarea acestor două imagini are ca rezultat o fotografie cu adevărat detaliată a galaxiei Messier 74.
Messier 74 este o galaxie spiralată, la fel cum este și galaxia noastră (Calea Lactee). De aceea, această captură va oferi astronomilor informații atât despre propria noastră galaxie, cât și despre toate celelalte care se încadrează în această categorie. Brațele roșiatice bine definite fac din Messier 74 o țintă ideală pentru astronomii care vor să înțeleagă mai bine evoluția galaxiilor, iar lipsa unei cantități mari de gaz în centrul lui Messier 74 face ca grămada de stele din nucleul galaxiei să fie mai ușor de observat.
Această captură reprezintă în mod evident un pas înainte pentru știință, dar astronomii vor avea nevoie de timp pentru a interpreta aceste imagini și pentru a trage o concluzie în legătură cu modul în care stelele se formează în interiorul galaxiilor spiralate. Până atunci, noi nu putem decât să ne uităm cu gura căscată la aceste imagini.