ReviewsTECH

Jabra Elite 4 Active – Căști wireless in-ear surprinzător de bune și accesibile (review)

În momentul ăsta pare că toate prețurile au luat-o razna și că totul absolut totul este luat pe sus de inflație. Dar faza extrem de interesantă este că exact accesoriile despre care vorbim aici par s-o fi luat-o invers. Deci căștile pe care le țin în mână, Jabra Elite 4 Active sunt la Altex vreo 480 de lei și pe la restul magazinelor gravitează tot in jurul prețului de 500 de lei sau cel mai adesea sub. Și categoric, duse sunt zilele alea de acum 6-7 ani când conexiunea era proastă, bateria ține două-trei ore și prețurile erau well, cam cum sunt AirPods și astăzi.

Deci dacă este să mă raportez la căștile din mâna mea sau mai bine zis din urechile mele, cu 100 de euro îți iei o pereche bună de tot, care merge blană atât pe Android cât și pe iOS, chestie importantă zic eu și asta pentru că au propria lor aplicație pe ambele sisteme de operare și șterg pe jos cu modele care acum 2-3 ani costau de 2-3 ori mai mult. Să mai zici că nu există progres. Și căștile astea din mâna mea mai reprezintă ceva foarte important: că nu prea mai există motive pentru care să plătești mai mult de atât pentru niște căști bune.

Axioma prețurilor

Ok, hai să stăm strâmb și să judecăm drept această din urmă afirmație. Ce vreau să zic este pe de-o parte faptul că iată, având deja o pereche de căști, mă refer la AirPods Pro, mi-am putut permite încă una, dedicată unor anume tipuri de activități, gen alergat, sala, bicicletă, parc. Și așa stau și mă întreb dacă ar mai fi fost înțelept să plătesc 1200 de lei pe ele. Pentru că pe de altă parte, mă întreb ce fac alea și nu fac Jabra Elite 4 Active. Sigur, alea sunt Apple, lux, etc, dar la rece vorbind, ia fiți atenți aici: și astea au noise cancelling, microfoane bune, sunet excelent, chiar și culori mișto și pe deasupra mai sunt și foarte rezistente la tăvăleală, din moment ce pentru asta sunt făcute, sunt ergonomice și robuste că un tanc. Și da, sunt 500 de lei.

Deci lăsând pretențiile de-o parte, există prea puține rațiuni pentru a da 1200-1300 de lei pe o astfel de pereche de căști și nu doar 500 pe astea. Jabra a făcut încă de la început unele dintre cele mai bune „doape” de pe piață. Remember, Elite Sport, 2016? Se băteau și se bat încă cu the likes of Apple and Samsung și adesea la depășeau pe acelea mai ales la durabilitate și pe alocuri și la sunet. Dar, cu timpul, Apple au început să împingă pe piață modele cu Pro în nume și să ridice miza, cum sunt astea de aici, iar Jabră au trebuit și ei să ridice mănușa aruncată, deși în mod evident nu aveau resursele fără fund ale competiției mai prestigioase. Dar au făcut-o într-un fel foarte rezonabil și deștept și nu în ultimul rând rentabil pentru beneficiarul final: cumpărătorul.

Jabra Elite 4 Active
De la stânga la dreapta, Jabra Elite 2, Elite 3 și Elite 4 Active

 

În loc să te facă să plătești mai mult pentru funcții gen noise cancelling, transparență, sau ergonomie, producătorul a ales să ofere toate astea în produse precum aceste căști Jabra Elite 4 Active, care chiar dacă nu ating excelență de sunet și proformanta căștilor gen AirPods Pro, oferă toate aceste funcții fancy în bani mult mai puțini. Și admit că îmi place ideea asta a unor căști de 100 de euro de care să nu mă doară sufletul atât de tare dacă le stric sau le pierd și în legura cu care nu trebuie să fiu musai prețios și pretențios. Le-am tăvălit realmente peste tot, și mi se par pregătite să înfrunte orice.

Funcții și caracteristici

Jabra Elite 4 Active sunt IP57, au doi ani garanție și sunt extrem de confortabile, chiar dacă eu sunt unul dintre ăia care suportă greu chestii îndesate în ureche, deci oamenii ăștia de la Jabra testează literalmete și la propriu zeci de mii de urechi, mă refer evident la conformații de urechi. Am mai avut în trecut căști Jabra, și cumva m-am împrietenit cu ele. Am avut Elite 75, am testat 85T, iar acestea sunt Elite 2 și Elite 3, și de aceea am pus ochii pe Elite 4 Active încă de când le-au anunță la începutul acestui an la CES în Vegas.

Ok, nu sunt neapărat cele mai spectaculoase căști cât să le anunți la CES, dar cu siguranță erau printre cele mai dotate căști wireless la banii ăștia: ANC, baterie bună, și design foarte mișto. În practică, Jabra Elite 4 Active sună bine, nu genial, nu au cine știe ce sound stage, dar au o grămadă de funcții despre care vom vorbi imediat, gen EQ, transparență, anularea zgomotului de fond, control bun, și mai ales un preț mai mult decât ok. Sunt poziționate între modelul de vârf Elite 7 Active care sunt aproape 800 de lei și modelul de buget, acest Elite 3 care costă puțin peste 300, la atât l-am găsit la Media Galaxy.

Jabra Elite 4 Active

Prin comparație, una dintre cele mai bune perechi de căști din acest segment, gen Sony WF1000XM4 costă peste 1000 de lei! Deci… a good bang for the buck. Jabra Elite 4 Active în modelul ales de mine vine în 3 culori, negru, navy și verde și sunt la fel de bune și de solide precum mai toate celelalte modele Jabra pe care le știam și pe care le-am mai avut sau testat. Și astea vin cu mai multe vârfuri, tips-uri din alea, în funcție de tipul canalului auditiv, preferințe și confort, stau foarte bine și comod în ureche, și dacă ai nimerit combinația corectă, adică vârful potrivit, nu vor zbura din urechi nici măcar la mișcări foarte bruște.

Jabra Elite 4 Active

Jabra Elite 4 Active rezistă foarte bine la praf și transpirație, v-am zis că ele sunt perechea pe care o car după mine adesea. Pe fiecare dintre ele există un buton… fizic frate, adică nu touch, ci unul pe care îl simți la apăsare, în sfârșit, de pe care poți controla play-pauză, volumul, preluatul și închiderea convorbirilor sau asistentul vocal. Ok, povestea asta cu butonul fizic nu este una lipsta de controverse, este că aia cu butonul de home la telefoane: unii ar putea spună că apasandu-l nu suportă să-și înfigă și mai tare cască în ureche, iar alții, că mine, vor spune că nu au chef să învețe o cabală nou de gesturi și swipe-uri și alte astfel de pase prin aer cu degetele pe suprafață căștilor. Deci da, e discutabilă, dar mie îmi place.

Eu găsesc satisfăcător click-ul ăla pe care îl face butonul când apeși. Și oricum, este fain că Jabra a implementat control de volum pe căști că să nu mai scoți telefonul de fiecare dată când vrei să ajustezi volumul, chestie care eu consider că ar trebui să fie default și totuși încă mai sunt destui producători care o ignoră. Și apropo de chestii ușor analogice, pe lângă buton, Jabra au implementat și un LED de stare pe fiecare cască, care îți arată starea bateriei, intrarea în pairing mode sau când căștile își fac un update de firmware. Desigur, nu am ochi și la urechi că să văd ce arată LED-iul, dar să fie primit. Mai este un LED pe cutiuță de încărcare, care și el indică bateria rămasă. Case-ul este din plastic fantastic, chiar un pic cheap, nu se compară cu ăla de la AirPods, dar nici că mi-ar putea pasă mai puțin.

Soft și calitatea sunetului

Încărcarea se face prin dock, că de obicei, via USB-C. Dar hai să mergem la ce contează: sunetul. Nu, Jabra Elite 4 Active nu se bat cu AirPods Pro, dar experiența este cel puțin plăcută. La interior sunt difuzoare de 6mm pe care le poți face să sune după bunul tău plac cu ajutorul unui EQ din aplicația Jabra Sound+ de pe telefon. Percuția sună bine, vocile sunt clare și vibrante, destul de calde, chiar și atunci când scenă sonoră se aglomerează. Bass-ul este și el prezent dar bine controlat, există echilibru și consistentă pe medii și suficientă claritate pe înalte, deși încep te zgârie un pic pe timpane la volum maxim.

Jabra Elite 4 Active

Bine, eu nu le dau mai niciodată la maxim, nu folosesc astfel de cășți pentru experiențe audiofile, ci drept coloana sonoră atunci când alerg sau merg cu bicicletă. Tot că o observație aici, dacă ești obsedat de bași din aia de să-ti fâlfăie diafragma în tine, well, nu vei primi asta pe Elite 4 Active. Overall sunetul este mai mult decât decent, l-aș cataloga chiar drept bun, deși nu se ridică la nivelul unor modele din aceeași categorie gen Sony WF1000XM4 menționate mai devreme, dar care, cinstit vorbind sunt și de peste două ori mai scumpe.

Dar zic eu că le ajută destul de bine și EQ-ul din aplicație când vine vorba despre fine tuning, iar dacă nu te descurci, tot acolo găsești o serie de preseturi gen Bass Boost, Treble Boost, Smooth, Energize sau chestii gen neutru sau profil pentru convorbiri. O chestie ușor agasantă este că Jabra Elite 4 Active nu știu să pună pauză automat atunci când le scoți din urechi, dar pot trăi cu asta ANC-ul, anularea activă a zgomotului de fond nu este top notch dar este bună și o poți personaliza tot din aplicație, deși sincer n-am simțit mari modificări sau îmbunătățiri față de setarea default.

Jabra Elite 4 Active

Există și un mod hear-through, echivalentul transparenței de la AirPods, care îți permite să auzi în jurul tău PRIN cășți și ai chiar un slider în aplicație care reglează nivelul de transparență, cât din sunetul ambient vrei să pătrundă în ureche. Încă o bilă albă este reprezentată de autonomia foarte bună. Duse sunt din fericire vremurile când căștile de felul asta țineau 2-3 ore, cu charging case, autonomia căștilor ăstora ajunge la 28 de ore, cam 7 ore de playback pentru fiecare sesiune de utilizare și încă 3 incărcări de la 0 la 100 prin case. Și nu oricum, ci cu ANC activat te apropii de această durata, deci autonomie foarte, foarte bună. De fapt aici își și cam bat competiția, atât modelul de la Sony cât și AirPods 3 fiind sub astea.

Conexiunea este Bluetooth 5.2, cel mai avansat, mai stabil și mai generos standard Bluetooth al momentului, iar conectarea la iPhone 12 a fost instanța că neșu. Îți descarci aplicația, îți faci setările preferate din EQ, apropo, tot de aici îți updatezi și firmware-ul și spor la alergat! Combinația asta de ușurință în utilizare, durabilitate și rezistență, dotările numeroase, adică funcțiile gen ANC, EQ, transparență, control, dar și faptul că am mai avut și am încredere, pe mine cel puțin m-au convins să mai bag o fisă.

Jabra Elite 4 Active

În cele din urmă…

Bateria ține la greu, sunt confortabile, iar faptul că de exemplu nu au încărcare wireless sau alte astfel de bunătăți high-end, cred că pălesc prin comparație cu prețul excelent al acestei perechi de cășți. Ok, dacă vrei excelență audio atunci poate ar trebui să mergi spre altceva, dar ține cont, la alți bani. Dar dacă o gândești că mine, și vrei o pereche de căști solide și relativ accesibile, pline de funcții dar pe care să le zvârli în geantă fără stres sau să le scoți în ploaie fără să-ti pese, Jabra Elite 4 Active sunt ceea ce cauți. Și dacă vrei să mergi și mai jos cu banii ai Elite 3 la puțin peste 300 de lei și chiar Elite 2 la puțin peste 200. Danezii au avut grijă de toate, și nici măcar alea nu sunt rele deloc, pentru că Jabra își respectă pedigree-ul.

Jabra Elite 4 Active

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button