GamingCommunityPC&ConsolesRSS PaginaDeMedia

Istoria Counter-Strike – De la un simplu proiect pentru facultate la o legendă a industriei

Istoria jocurilor video are mulți reprezentanți de seamă, iar serii precum Grand Theft Auto sau Need for Speed vor fi mereu pe buzele oricărui pasionat. Dar pe lângă acești coloși ai industriei, un nume aparent omniprezent este Counter-Strike. Așa că astăzi o să vă povestesc despre cum a apărut acest joc și cum a ajuns să fie unul dintre cele mai populare titluri din istoria jocurilor video. Va fi o poveste despre pasiune, comunitate și modul în care jucătorii pot ajuta dezvoltatorii să creeze ceva care să dăinuie veșnic.

M-am gândit mult și bine la cum voi aborda acest material pentru că universul Counter-Strike este foarte divers și a fost marcat de o mulțime de evenimente interesante pe care nu am cum să nu vi le povestesc. În plus, este tipul de joc „larger than life” despre care știu generații întregi de oameni, de la persoane de peste 40 de ani care au prins avântul acestuia în tinerețe, până la generația mea, adică puștanii care au crescut jucându-l în sălile de calculatoare. Iar legenda merge mai departe, cu fiecare generație nouă de jucători care apare.

Născut din pasiune

În comparație cu alte titluri celebre despre care am vorbit în trecut, Counter-Strike nu și-a început viața ca și joc de sine stătător, ci ca un mod pentru un alt joc legendar: Half-Life. Era anul 1998 și o companie pe nume Valve lansa un joc shooter cu o campanie single-player interesantă, cu un scenariu SCI-FI care a atras o mulțime de gameri și un personaj pe cât de simplu, pe atât de puternic și unic.

Istoria Counter-Strike

Dar asta este o altă poveste pe care o voi aborda într-un alt material dedicat, cândva în viitor. Până atunci, să facem cunoștință cu Minh „Gooseman” Le și Jess Cliffe. Aceste două nume sunt extrem de importante, întrucât sunt oamenii care au stat la baza apariției lui Counter-Strike. Dar colaborarea acestora a început în 1997, pe când Minh Le era parte a echipei care a creat modul Action Quake 2. În acest timp, Cliffe se ocupa cu construcția de site-uri dedicate comunităților de gaming ale vremii. Tot în ’97 apărea și site-ul Action Quake 2 Map Depot și aici s-a format legătura dintre cei doi.

Chiar dacă colaborarea cu echipa care dezvolta Action Quake 2 mergea bine, Minh Le s-a retras deoarece voia să-și urmeze propriul drum și să facă lucrurile în felul său. Atunci l-a contactat pe Cliffe prin intermediul IRC și brusc, formau o echipa de doi oameni care aveau un plan vag și dorința de a dezvolta ceva doar al lor.

Cu Le în rolul de lider al proiectului și Cliffe responsabil pentru site-ul dedicat și relații cu publicul, munca pentru prima versiune de Counter-Strike începuse cu pași mici. Și nu puteau găsi un moment mai bun, întrucât Half-Life vedea lumina zilei cam în aceeași perioada, iar Le a fost fascinat de motorul grafic GoldSrc care stătea la baza noii lansări si a decis că aceea va fi baza pe care va construi ultimul său proiect pentru facultate.

Istoria Counter-Strike

Exista totuși o piedică: Valve nu publicase încă SDK-ul (Software Development Kit) pentru GoldSrc, dar a promis că acesta urma să fie lansat în scurt timp. La auzirea acestor declarații, Minh Le s-a pus pe treabă, iar până în momentul în care SDK-ul era disponibil, el avea deja modelele pentru jucători terminate și gata pentru integrarea în noul motor grafic. Și pentru a avea și locațiile în care să plaseze jucătorii, acesta a apelat la Cliffe și cunoștințele sale din domeniul level design-ului pentru a crea și câteva hărți. Cât despre tema luptei împotriva teroriștilor? Aceasta era fascinația lui Minh Le în acea perioadă, fiind pasionat de arme și conflicte armate.

Lansarea inițială și colaborarea cu Valve

Counter-Strike „Beta One” era așadar gata de lansare și a fost scos la apă pentru prima dată în Iunie 1999. La început nu a atras prea mult interes din partea gamerilor, iar Le și Cliffe au început să apeleze la prieteni pentru a testa modul. Dar odată cu lansarea celei de-a cincea versiuni Beta, Counter-Strike începea să prindă avânt și să atragă din ce în ce mai mulți jucători. Asta a generat și trafic pe site-ul dedicat, prin intermediul căruia cei doi au început să genereze bani din reclame.

Tot pe atunci, popularitatea în creștere a modului le-a atras atenția celor de la Valve. Începutul noului mileniu a fost prielnic pentru Counter-Strike și oamenii din spatele acestui mod. În anul 2000, Valve a cumpărat proprietatea intelectuală asupra modului și le-a oferit celor doi modderi locuri de muncă în cadrul companiei. Răspunsul a fost pozitiv din partea amândurora, iar din acest punct treaba a devenit din ce în ce mai serioasă.

Istoria Counter-Strike

Luna Septembrie a aceluiași an a marcat lansarea primei versiuni non-beta a jocului, dar și o schimbare în cadrul echipei. Cliffe a rămas angajat Valve, însă Le a preferat să meargă mai departe pe cont propriu. Acesta a părăsit compania după ce proiectul Counter-Strike 2.0 bazat pe noul motor grafic Source i-a fost refuzat.

Achiziția Valve a fost importantă pentru Counter-Strike, întrucât echipa de dezvoltare avea acum acces complet la engine-ul Half-Life și putea aduce modificări mult mai importante, care nu ar fi fost posibile fără ajutorul echipei care a creat motorul grafic. Iar de aici a început ascensiunea jocului, fiecare versiune nouă introducând caracteristici din ce în ce mai interesante. CS 1.1 a introdus modul de spectator, CS 1.3 a introdus suportul pentru comunicare vocală, iar CS 1.4 a marcat debutul lui VAC (Valve Anti-Cheat). Counter-Strike 1.5 a fost ultima versiune a jocului distribuită sub forma unui patch pe care trebuia să-l descarci și să-l instalezi manual și a fost lansat pe 12 Iunie 2002.

Counter-Strike 1.6 debutează alături de Steam

Valve simțea nevoia unui soi de platformă care să găzduiască jocul alături de actualizările sale și să ajute gamerii să descarce tot ce au nevoie mult mai ușor. Și după multe sesiuni de teste și experimente, data de 12 Septembrie 2003 a fost marcată de lansarea lui Steam alături de Counter-Strike 1.6 Beta. Noua versiune a jocului introducea încă două arme (FAMAS și Galil) și interfața grafică bazată pe VGUI2. Pe lângă aceste adiții, în perioada Iunie – Septembrie 2003, Valve a testat și boții din Counter-Strike: Condition Zero într-o versiune Beta a lui 1.6.

Counter-Strike 1.6 a fost ultimul mare update al modului, care între timp devenise un joc de sine stătător. Și tot cu această lansare, Valve a stabilit că acesta va rămâne numele final prin care o să fie diferențiat de restul lansărilor. De-a lungul timpului au tot fost actualizări, dar acestea nu au mai adus schimbări de nume. Iar prin 2007 a venit și cea mai controversată dintre ele, când au fost introduse reclame în joc prin intermediul unor bannere pe pereții hărților, ca mai apoi să fie eliminate în 2013.

Istoria Counter-Strike

Pentru o perioadă a fost în discuții și o lansare a lui Counter-Strike 1.7, care ar fi urmat să unească sub același acoperiș comunitățile de pe 1.6 și Condition Zero, însă aceasta nu a mai luat formă întrucât Vâlve a mers mai departe și a început lucrul la Counter-Strike: Source. Ultima actualizare însemnată pentru 1.6 a fost tot în 2013, când jocul a fost portat pe Linux și Mac OS X.

Counter-Strike: Condition Zero a încercat să spună o poveste

Unul dintre capitolele mai puțin explorate din istoria seriei a fost Counter-Strike: Condition Zero, un hibrid între jocurile dinaintea lui și încercarea celor de la Valve să atragă public nou și diferit prin introducerea unei campanii single-player. Jocul a fost lansat în 2004 și folosea motorul grafic GoldSrc, iar pentru a se diferenția puțin de celelalte versiuni a venit cu modele noi pentru personaje, texturi, hărți și alte îmbunătățiri grafice.

Dar să revenim la campania single-player, pentru că la vremea aceea era ceva nou pentru serie. Aceasta se numea Tour of Duty și venea sub forma unei colecții de misiuni, iar pe măsură ce îndeplineai obiective, deblocai mai multe hărți și boții deveneau mai inteligenți. Printre obiectivele pe care trebuia să le completezi se numărau unele precum „Omoară trei inamici folosind Clarion 5.56” sau „Câștigă o rundă în mai puțin de 45 de secunde.” A fost o idee interesantă și o mișcare oarecum curajoasă din partea Valve, dar nu a prins în față unui public care aprecia jocul strict pentru scena competitivă.

Cu toate astea, Condition Zero a primit la rândul său câteva actualizări, iar una dintre ele conținea Deleted Scenes: un pachet de misiuni dezvoltate de Ritual Entertainment, unul dintre studiourile care a lucrat la acest joc înainte de a fi terminat de Turtle Rock Studios. Ca și fun fact, Turtle Rock Studios sunt oamenii din spatele primului Left 4 Dead și Back 4 Blood, în timp ce primul dezvoltator care a început lucrul la Condition Zero în 2002 a fost Gearbox Software, un nume care s-ar putea să vă sune cunsocut datorită unor jocuri precum Brothers in Arms, Borderlands sau Duke Nukem.

Istoria Counter-Strike

Finalul erei GoldSrc

Jocurile dezvoltate pe baza lui GoldSrc au evoluat extrem de mult, iar Counter-Strike 1.6 a fost de departe cel mai mare succes. Chiar Gabe Newell spunea prin 2008 că acest mod este cel mai bun lucru care s-a întâmplat vreodată pentru Half-Life. Iar asta s-a văzut și în vânzări, fiind al treilea cel mai de succes joc de la Valve, după Half-Life 1 și 2. Până în anul 2008, Counter-Strike 1.6 a vândut peste 4.2 milioane de copii, urmând un traseu foarte neobișnuit la acea vreme pentru un joc. Succesul acestuia a fost atât de răsunător, încât în 2015 încă era în topul 25 al celor mai jucate titluri de pe Steam.

În timpul în care o lansare mare din acea perioadă atingea maximul de vânzări în primele trei luni pe piață, Counter-Strike a vândut din ce în ce mai mult pe măsură ce a trecut timpul peste el, succesul acestuia datorându-se componentei multiplayer care atrăgea din ce în ce mai mulți jucători. Asta a dus și la formarea unei comunități de jucători profesioniști care ieșeau în evidență din milioanele de gameri care populau serverele jocului.

Cu o astfel de moștenire și parcurs, era și logic ca jocul să câștige câteva premii, iar de-a lungul timpului a primit următoarele distincții: Game of the Year 2000 (Gamers.com), Game Spotlight (Game Developers Conference), Reader’s Choice Award (Voodoo Extreme), Best Online/Multiplayer Game 2000 (Computer Games Magazine, Game Revolution, Electronic Playgroud și GameSpot).

Să spunem că seria a început în forță ar fi o exprimare mult prea modestă pentru ce a însemnat Counter-Strike în istoria jocurilor. Acesta a dus la formarea ligilor profesioniste și a dus gamingul competitiv pe niște culmi pe care nu le mai atinsese până atunci, iar studiile arată că este primul joc pentru care a fost creată o așa numită „fantasy-league„.

Ascensiunea în lumea sporturilor electronice

Istoria Counter-StrikeTermenul de eSports nu a apărut odată cu Counter-Strike, însă jocul creat de Minh Le și Jess Cliffe a devenit rapid una dintre cele mai populare discipline, pe măsură ce unii dintre cei mai populari gameri profesioniști din lume începeau să exploreze mecanicile și hărțile jocului. Deși turneele dedicate acestui titlu au început prin anul 2000, abia în 2001 a avut loc primul Major din istoria seriei. Acesta a avut loc în cadrul Cyberathlete Professional League (CPL) în Dallas, Texas și a fost câștigat de suedezii de la Ninjas in Pyjamas care au plecat acasă cu 150.000 de dolari.

Iar din acest punct, Counter-Strike devenise unul dintre cele mai populare jocuri eSports de pe piață și și-a făcut apariția în cadrul World Cyber Games 2002 și Electronic Sports World 2003. Alături de turneele bi-anuale găzduite de CPL, au reprezentat evenimentele de tip Major până în anul 2007. Cei mai mulți dintre voi se poate să nu fi auzit de aceste turnee, însă în 2008 s-a întâmplat ceva ce urma să decidă viitorul seriei. O altă liga numită Electronic Sports League (ESL) a adăugat Counter-Strike în cadrul evenimentului Intel Extreme Masters (IEM), iar restul este istorie.

Counter-Strike 1.6 a fost disciplină de eSports până în 2011-2012 și chiar dacă Source era lansat la acea vreme, acesta nu era considerat potrivit pentru meciuri competitive, astfel comunitatea s-a cam spart în două tabere. În acest punct, părea că ne apropiem de moartea seriei, dar cred că știm cu toții ce s-a întâmplat în 2012 și de ce istoria a mers mai departe. Dar înainte să ajungem la momentul zero al lui Global Offensive, vreau să vorbim și despre Counter-Strike: Source.

Source a facilitat trecerea în HD, dar aproape a îngropat seria

Lansat în 2004, Counter-Strike: Source avea la bază noul motor grafic introdus de Half-Life 2 și la fel ca și prima versiune de CS, a venit ca și parte a jocului de bază. Acesta era un remake al titlului original, însă a încercat să nu se îndepărteze de la rețeta de succes a acestuia. La fel ca și în cazul originalului, gameplay-ul a rămas în esență același. În funcție de hartă, trebuie ori să plantezi o bombă, ori să protejezi niște ostatici.

Istoria Counter-Strike

Dar unde conceptul era similar, schimbările începeau să se vadă în momentul în care începea meciul. Un nou motor grafic înseamnă grafică mult mai bună și un nivel mai mare de realism. Totul era diferit, de la modul în care arătau hărțile, până la cum se mișcau personajele și comportamentul armelor. Iar acesta din urmă a fost atât apreciat, cât și criticat de comunitate. Unii apreciau realismul, dar alții criticau modul în care traiectoria gloanțelor nu mai coincidea cu poziția țintei, ori faptul că în funcție de zona corpului în care îți nimereai adversarul, nivelul de damage încasat de acesta varia foarte mult. Iar aici a apărut și obiceiul jucătorilor dedicați de a exersa loviturile la cap, care erau adesea letale.

Nici tacticile nu se mai potriveau, întrucât grenadele din Counter-Strike: Source se comportă diferit față de cele din 1.6 și jucătorii au fost nevoiți să se adapteze. Fumigenele sunt mai lente, dar au un impact mai mare, grenadele flashbang folosesc efecte DirectX 9 și sunt mult mai utile, mai ales că ricoșează diferit comparativ cu ce erau obișnuiți jucătorii de CS până atunci.

Evoluția lui Counter-Strike: Source a fost destul de lentă. Primul contact cu jocul a avut loc în luna August a anului 2004, când membrii Valve Cyber Cafe au primit acces la varianta Beta. O săptămâna mai târziu, toți cei care dețineau Counter-Strike: Condition Zero au primit și ei acces la Beta, alături de cei care aveau Half-Life 2 sub forma unui voucher primit alături de o placă de bază ATI Radeon. Lansarea oficială a jocului a avut loc în Noiembrie 2004, fiind oferit gratuit celor care cumpărau Half-Life 2.

Update-urile au fost puține, întrucât comunitatea nu era la fel de numeroasă precum cea de pe 1.6, astfel abia prin 2006 am văzut prima schimbare notabilă. Valve a introdus atunci un update experimental care conținea Dynamic Weapon Pricing. Asta se traducea în ajustarea prețurilor armelor din joc în funcție de popularitatea lor din săptămâna precedentă. Iar dacă asta vă sună rău, așa și era, iar comunitatea a fost foarte vehementă la auzirea acestei vești. În scurt timp, sistemul acesta a fost eliminat din joc.

Istoria Counter-Strike

Printre modificările suferite pe parcurs se mai numără un sistem radar mai bun, dar nimic notabil. Abia în 2010 am mai auzit ceva noutăți, întrucât jocul a fost portat pe Mac OS X. Tot în același an, o colaborare cu Hidden Path Entertainment a dus la cea mai mare actualizare de până atunci: 144 de achievement-uri pe Steam, un sistem „domination and revenge„, rank MVP, statistici ale jucătorilor și câteva modificări ale motorului grafic folosind codul sursă din The Orange Box.

Scenă competitivă a avut de suferit în urma lansării lui Counter-Strike: Source. Pe măsură ce Counter-Strike 1.6 îmbătrânea din ce în ce mai mult, comunitatea de jucători profesioniști nu voia încă să se despartă de vechiul joc, considerând noua lansare mult prea lipsită de substanță. Alături de eforturile Valve și a federațiilor de gaming de a promova Source, s-au creat două tabere de fani care fie apreciază noul joc, fie rămân loiali lansării precedente. Iar toată această situație a dus la o scădere drastică a popularității, locul ocupat de CS în scena eSports fiind preluat de jocurile MOBA care apăreau și puneau accentul și mai mult pe jocul în echipă.

CSGO The Redeemer – Jocul care a dus seria pe noi culmi

În timp ce Source rupea comunitatea în două și pângărea renumele seriei, cei de la Hidden Path Entertainment au început să lucreze la o portare pentru Xbox 360. Asta avea să popularizeze jocul și pe consola de la Microsoft, care la acel moment era destinația principală pentru multiplayer online și probabil se spera că odată cu lansarea pe altă platformă, Source să devină un nume proeminent și să trimită vechiul Counter-Strike 1.6 la fundul preferințelor jucătorilor.

Valve a văzut însă un potențial mult mai mare în portarea celor de la Hidden Path și prin folosirea celei mai noi versiuni de Source Engine, a schimbat traiectoria jocului complet și l-a transformat dintr-o simplă versiune de consolă a unui joc deja existent, într-o entitate cu totul nouă. Iar pe data de 11 August 2011, numele de Counter-Strike: Global Offensive a fost confirmat de Jess Cliffe pe forumul Steam, ca o zi mai târziu să vedem și primul trailer.

Încă de la început, CSGO a fost destinat succesului. Unde Source a dezbinat jucătorii și a creat două tabere (casual și competitive), noua intrare în serie a unit aceste două categorii de gameri sub același acoperiș prin includerea unui sistem de matchmaking și suport pentru servere dedicate. Astfel ești complet liber să alegi cum vrei să joci.

Procesul de testare al lui Counter-Strike: Global Offensive a fost destul de longeviv. Valve a vrut să lanseze primul Beta undeva în luna Octombrie 2011, dar jucătorii profesioniști care făceau parte din echipa de testare au adus câteva sugestii, lucru care a decalat procesul. Astfel, primul Closed Beta a început la finalul lui Noiembrie 2011 și a trecut prin mâinile a circa 10.000 de jucători aleși de Valve. Primul Open-Beta a venit abia în August 2012 pentru cei care au pre-comandat jocul.

Istoria Counter-Strike

Noutățile aduse de Counter-Strike: Global Offensive au readus la un loc fanii jocurilor precedente din serie. Pe de-o parte, a oferit un nou spațiu competitiv extrem de atent dezvoltat pentru puriștii cu veleități de staruri eSports. A deschis ușa unor tactici cu totul noi și unor momente istorice din cadrul competițiilor profesioniste și le-a oferit unor jucători deja buni, statutul de legende ale jocului. În același timp modurile precum Deathmatch, Casual și Arms Race le-au oferit jucătorilor casual mai multe moduri de a se distra, fără să simtă presiunea colegilor de echipă sau a meciurilor în format competitiv de până acum.

În plus, CSGO a introdus și arme cu personalitate, a echilibrat enorm selecția disponibilă și a făcut posibile rundele în care o echipă putea ieși câștigătoare chiar dacă pleca la luptă doar cu pistolul din dotare și două-trei grenade bine planificate. Nu doar o dată am pățit să am un inventar complet cu AK-47/M4 și să fiu eliminat de doi-trei adversari cu pistoale care m-au prins la îngrămădeală.

Pe lângă asta s-a introdus și conceptul de economie a echipei. Chiar dacă asta a existat mereu, în CSGO s-a solidificat și am văzut tactici din ce în ce mai complexe. Runde eco în care toată echipa strângea banii pentru un AWP cu care să surprindă inamicii, ori răsturnări de situație în care un MP9 se dovedea mai periculos decât un AK. Toate astea au creat un farmec aparte care reușește să atragă un număr imens de jucători și acum, la aproape un deceniu de la apariție.

Economia unui joc nu era cine știe ce mare subiect de discuție. Da, existau arme și alte iteme scumpe în jocuri precum World of Warcraft, dar nu cred că am văzut vreodată ceva asemănător cu piața de skin-uri din Counter-Strike: Global Offensive. Iar Valve a știut încă de la început că a dat lovitura cu acest sistem, la prima vedere extrem de rudimentar. Adică dai bani pe niște pixeli pe armă… dar pixelii ăștia îi dau și personalitate și sunt bling-bling vizual care te diferențiază de restul jucătorilor. În plus, selecția în continuă creștere de skin-uri îți permite să îți personalizezi experiența foarte mult, având de ales dintre o mulțime de teme de culoare pentru armele tale; numai bani de investit să fie.

Istoria Counter-Strike

Asta a dus la o adevărată piață de desfacere pentru skin-uri de CSGO și a dat viață jocurilor de noroc bazate pe sistemul celor de la Valve. Acesta a fost un capitol mai negru din viața jocului, întrucât a atras foarte multă publicitate negativă și i-a obligat pe cei de la Valve să investească timp și bani în sistemul de trading, regulamentul privind vânzarea/cumpărarea de iteme pe Steam și implementarea de măsuri anti-gambling. Asta a afectat într-o oarecare măsură comunitatea de Counter-Strike, dar nu într-un mod care să strice experiența.

Un lucru care m-a fascinat mereu este însă profunzimea acestui sistem de skin-uri. Valve a creat un sistem de float, care are un impact direct asupra modului în care se prezintă arma. Probabil termenii de Factory New, Minimal Wear, Field Tested, Well Worn și Battle Scarred vă sunt familiari. Dar nu doar asta determină prețul unui skin, ci și valoarea float care poate fi cuprinsă între 0.00 și 1.00, unde valoarea 1.00 este cea mai proastă condiție în care se poate afla o armă.

Unele skin-uri vin și cu un anume pattern: să spunem că ai un AK-47 Case Hardened, adică un skin deja scump. Acesta are 999 de variații disponibile, iar când primești unul dintr-o cutie, variația este oferită aleator. Aceste variații determina modul în care arată arma pe anumite skin-uri, deci două Case Hardened nu vor arăta la fel dacă numărul pattern-ului nu este identic. Iar asta influențează enorm prețul întrucât poți avea o armă care este majoritar aurie, ori majoritar albastră. Și cu cât modelul este mai atrăgător pentru ochi și mai rar, cu atât prețul urcă. În acest moment, cel mai scump AK-47 Case Hardened valorează lejer peste 1.000 de euro, prețurile pentru anumite skin-uri atingând și pragul de zeci de mii de euro.

Istoria Counter-Strike

În acest punct putem spune că avem în față o industrie cu acte în regulă care învârte zilnic mii de euro. Iar asta a pornit de la un joc first-person shooter care din anul 2018 încoace poate fi descărcat gratuit de către oricine vrea să se aventureze în lumea lui. O lume ușor de înțeles, prietenoasă cu jucătorii noi care vor să dea câteva meciuri rapid și cu o profunzime atât de mare încât există o scenă de eSports încă activă, jucători profesioniști cu contracte de muncă în toată puterea cuvântului și turnee cu premii ce depășesc milionul de dolari.

CSGO ca și disciplină de eSports a evoluat extrem de rapid. Nu a devenit în timp, ci s-a născut cu acest scop și putem spune că l-a îndeplinit cu succes. Jucători precum Shroud și-au făcut debutul în această scenă, ca mai apoi să devină vedete în toată puterea cuvântului pe cont propriu și mulți alți jucători profesioniști au renunțat la viețile lor de dinainte de CS pentru a-l îmbrățișa drept un job part-time.

Counter-Strike: Global Offensive este unul dintre cele mai spectaculoase jocuri de urmărit, jucătorii profesioniști reușind să creeze niște momente unice. Avem ace-uri, dovezi de măiestrie în ale pac-pac-ului, sau doar simple faze extrem de norocoase pe care orice pasionat al jocului le știe pe de rost și a încercat măcar odată să le recreeze. Și unde există jucători favoriți, există și echipe favorite, astfel s-a format și un sistem de microbiști în ale CSGO-ului; oameni care susțin o echipă la bine și la greu in goana după succes și titluri.

Istoria Counter-Strike

Iar toate astea s-au întâmplat în nouă ani, de când Global Offensive este prin preajmă. Dacă până atunci lumea credea că franciza Counter-Strike trage să moară, o lansare bine gândită și cu un focus major pe gameplay competitiv a reușit să readucă în lumina reflectoarelor shooter-ul de echipă și încă îl menține pe un piedestal. Ba chiar în momentul în care lucrez la acest material, Steam se bucură de prezența a 766.865 de jucători, cu un număr maxim de 873.386 în ultimele 24 de ore. Adică este cel mai popular joc de pe Steam și cu siguranță pe podium la nivel global. Mai are până la cele 3.4 milioane de jucători activi de Fornite, dar tot vorbim despre niște numere enorme.

Povestea merge mai departe

Dacă celelalte serii despre care am vorbit se află în prezent într-o stare muribundă (Need for Speed), ori au pornit cu un background deja puternic (Assassin’s Creed), despre Counter-Strike putem vorbi fix ca despre o poveste de succes cu un start din țărână. Ceea ce a început ca un mod pentru Half-Life prin 1998, a ajuns un joc de suflet pentru unii, un job full-time pentru alții și o legendă pentru industrie. Fie că îți place sau nu, sigur ai auzit despre el, iar dacă te numești gamer fără să fi jucat măcar 10 minute, dă-ți peste gură.

Counter-Strike a fost și va rămâne unul dintre jocurile de referință când vine vorba de gaming pe PC și chiar dacă începe să își mai piardă din gloria altor vremuri, încă reușește să strângă la un loc o mulțime de oameni în mediul virtual, cât și în offline. Pentru mine o să rămână mereu un loc pe care-l consider acasă, fie și într-un mod abstract, iar legenda va merge mai departe. Dar știu că fost un articol stufos  și nu o s-o mai lungesc acum, la final, așa că știți cum se spune: GL & HF!

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Back to top button