ReviewsTelefoane

iPhone X Review – Ce stie si ce poate, pe scurt!

iPhone X sau 10, fiecare ii spune cum doreste, el fiind acelasi oricum. Acesta este telefonul cu care Apple doreste sa reinventeze… telefonul mobil, el fiind lansat ca model aniversar, zece ani implinindu-se de la lansarea primului iPhone.

Mult marketing a stat la baza lansarii lui iPhone X, la fel si zvonurile, care in masura de 99% au fost adevarate, restul de 1% fiind functii pe care Apple nu a reusit sa le aduca pe acest telefon in varianta sa finala si functionala, ele fiind cel mai probabil amanate pentru urmatoarele versiuni.

La prima vedere sare in ochi ecranul de 5.8 inch de tip OLED, care are o rezolutie oarecum ciudata, cum de altfel ne-a obisnuit compania, aceasta fiind de 1125 cu 2436 pixeli. Aceasta rezolutie este denumita pe scurt Super Retina HD. Ecranul are un aspect de 19.5:9, putin diferit fata de 18.5:9 cum ne-au obisnuit Samsung si LG. Desi ecranul este superb la prima vedere, acesta are totusi ceva neajunsuri, cum ar fi tenta de culoare care se schimba spre albastru sau galben, daca telefonul nu este tinut perfect drept, desi unghiurile de vizualizare sunt largi. Ne bucura totusi faptul ca ecranul este foarte luminos si suporta HDR10. Un alt aspect deranjant este acea banda neagra din partea superioara, care practic iti da una peste ochi cand urmaresti continut si ajungi cu vederea acolo.

Daca pe ecran avem continut cu fundal alb, ochii iti vor fugi in toate directiile, deoarece pe partea stanga si dreapta a acelei benzi exista si putin ecran. Suntem de parere ca trebuiau sa micsoreze ecranul si sa lase acea banda ingusta dintr-un cap in altul, cum este la Samsung Galaxy S8/S8+, Xiaomi Mi Mix2 sau chiar Essential Phone, asadar existau solutii mai putin intruzive. Oricum, ecranul, desi are 5.8 inch pe un corp mici, in realitate, cand sunteti in browser, joc sau alta aplicatie, ecranul este practic taiat si sunt introduse benzi negre. In realitate vedeti cam 4.7 inch din el, pe masurate.

Am insistat prea mult pe ecran; desi ar mai fi lucruri de spus vom trece mai departe la performantele propriu zise. Telefonul integreaza acelasi procesor ca iPhone 8/8 Plus. A11 Bionic are sase nuclee alaturi de care regasim si un procesor video nou cu trei nuclee. A11 Bionic este in acest moment cel mai rapid procesor de pe piata pus pe un telefon, fapt confirmat de Antutu si Geekbench, ramane de vazut cu ce va veni Quallcomm in aceasta lupta. Datorita acestui procesor, iPhone este capabil de functii foto noi, Portret primind un power-up, fata de cel de pe iPhone 7 Plus. Modul cel mai interesant este Portret Lighting, care are acum puterea de a indeparta fundalul complet. Acesta functioneaza bine, dar mai are nevoie de ceva retusuri software, pe care cel mai probabil le vom vedea la urmatorul update.

Functia de Augmented Reality merge impecabil, datorita lui A11 Bionic dar si celor doua camere de pe spate. Pentru testare am avut modelul cu 64GB stocare, dar la fel ca cel de 256GB, ambele beneficieaza de 3GB RAM. Ne place partea de sunet stereo, cu un difuzor in partea inferioara si unul frontal. Platesti peste 5000 lei, dar te poti bucura de un telefon cu margine din otel inoxidabil.

Daca il scapi si se sparge esti bun de plata peste 500euro pentru reparatie, chiar si cu asigurare tot trebuie sa platesti vreo 300. Dupa cum am vazut la cei de la iFixit, bateria este putin ciudata, aceasta avand putin peste 2700mAh, dar vizual este formata din doua baterii mai mici. Apple au avut ceva de munca la placa de baza pentru iPhone 10. Din cauza spatiului redus aceasta este formata din doua straturi suprapuse. De aici se explica si faptul ca telefonul se incinge destul de mult la utilizare intensa.

Eliminarea butonului de home, respectiv a cititorului de amprente, a fost o miscare ciudata pentru moment. Puteau cel putin sa pastreze functia butonului de home, tinand cont ca acesta are taptic engine integrat si ecranul este force touch, trebuia doar implementat din software sa poti apasa mai tare pe ecran in partea inferioara pentru a se declansa actiunea pe care o facea butonul de home.

Cititorul de amprente, care lipseste pe acest terminal, putea la fel de bine sa fie pus pe spate. Per total ni s-a parut extrem de interesant ca efort ingineresc, dar nu vedem suficiente motive pentru a opta pentru acest model in defavoarea lui iPhone 8 Plus.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button