Telefoane

iPhone X – costuri de producție și marjă de profit

iPhone X a primit o atenție deosebită, ținând cont de ce preț are – este cel mai scump iPhone vândut vreodată de Apple, care costă 999 dolari pentru modelul de 64 GB și 1.149 dolari pentru modelul de 256 GB. Recent, date furnizate de firma de cercetare TechInsights oferă mai multe detalii despre care dintre piesele lui iPhone X impun un cost atât de ridicat.

Dupa cum a mentionat Reuters, modelul cel mai ieftin de iPhone X costă compania aproximativ 357,50 dolari pentru a-l fabrica. Apple vinde acel model pentru 999 dolari, adică are o marjă brută de profit de 64%. Acest număr este puțin mai mare decât la iPhone 8, pe care Apple îl vinde pentru 699 dolari, cu un profit de 59%.

Analizând fiecare componentă în parte, ne putem da seama că noul ecran OLED de 5,8 inch este piesa cea mai scumpă a dispozitivului. Această componentă costă Apple aproximativ 65,50 dolari, comparativ cu 36 dolari pentru ecranul LCD de 4,7 inch de pe iPhone 8. Așa cum v-ați aștepta, acest lucru se datorează în mare parte tehnologiei OLED utilizate în panoul lui iPhone X.

Șasiul din oțel inoxidabil reprezintă, de asemenea, o parte considerabilă din costurile lui iPhone X. Este vorba de 36 dolari pentru designul din oțel inoxidabil al lui iPhone X, comparativ cu 21,50 dolari pentru carcasa de aluminiu utilizată la iPhone 8.

Tim Cook a comentat punctul de preț mai ridicat al iPhone-ului în timpul conferinței Apple cu investitorii, spunând că compania taxează pentru valoarea pe care o oferă consumatorilor, și nu în tentativa de a stoarce ultimul cent dintr-un dispozitiv. Cook a remarcat că Apple vede iPhone X ca pe o ofertă de noi tehnologii care „conduc industria”, de aici rezultând motivul pentru prețul superior:

În ceea ce privește modul în care stabilim prețul, acesta este conform cu tipul de valoare pe care o furnizăm. Nu încercăm să percepem prețul cel mai ridicat pe care îl putem obține sau ceva de genul acesta. Încercăm doar să-l apreciem pentru ceea ce oferim. Iar iPhone X are o mulțime de noi tehnologii noi care conduc industria și este un produs fabulos, și abia așteptăm ca oamenii să înceapă să o primească în mâinile lor.

Desigur, este important de menționat aici că genul acesta de împărțire a prețului pe componente nu ia în considerare și costuri precum cercetare și dezvoltare.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button