Telefoane

iPhone-ul tau va avea o ureche muzicala mai buna!

Umbla vorba prin targ ca Apple lucreaza la o facilitate care sa-ti permita sa identifici muzica pe care o auzi, (nu cea pe care „o asculti”, aia se presupune ca stii ce este:)); adica, daca auzi pe strada, in club sau in masina o piesa care iti place, dar nu stii de unde s-o iei, cine canta, cum se cheama etc., o asculta telefonul tau (evident, cu ajutorul microfonului) si iti da toate detaliile pe care vrei sa le afli.

Cei mai multi posesori de terminale Apple stiu cu siguranta de Shazam, o aplicatie stand-alone, foarte populara, care face exact asta. Eu o folosesc intens, mai ales pentru a depista muzici care imi atrag atentia de prin filme, de la radio etc. Apple intentioneaza de fapt sa se partenerieze cu acesti baieti pentru a ingloba posibilitatea de a recunoaste piesele muzicale direct in iOS. Shazam are in prezent vreo 90 de milioane de utilizatori si este disponibila pe cam toate platformele si sistemele de operare, gratuit, cu reclamele incluse si 6 dolari fara acestea (ce interesant mi se pare sa platesti pentru a NU avea ceva!).

Ca si integrarea Twitter, si cea viitoare a lui Shazam, va permite accesarea prin Siri gen „Ce melodie se canta acum?” (n-am inteles daca doar in engleza), iar raspunsul il vei primi tot vocal. Aceasta facilitate este asteptata odata cu iOS 8, ce va fi prezentat probabil in Iunie la WWDC. Singura chestie care nu ma prea incanta nici la Shazam, este ca de fapt nu „recunoaste” melodiile, ci „potriveste” informatia cu ceea ce gaseste pe net. Adica, daca tu fredonezi sau canti ceva, nu recunoaste linia melodica; sau daca ai de-a face cu un cover si te intereseaza varianta originala, aplicatia se limiteaza la ceea ce gaseste pe net din punctul strict de vedere al informatiei „ascultate”. Nu e un algoritm „muzical”, ci unul de cautare, asa ca, pentru mine cel putin, magia se destrama. Poate, cine stie, versiunea incorporata in iOS va putea face si aceste lucruri, data fiind indelungata istorie „melomana” a Apple, companie care a avut atatea puncte de convergenta cu domeniul muzical.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button