ȘtiriTech&IT

iPhone SE 4 ar putea fi telefonul pe care-l aștepți

Apple pregătește lansarea noului iPhone SE 4, telefon care va aduce o serie de îmbunătățiri pentru utilizatorii care caută un iPhone accesibil. Conform mai multor surse, inclusiv Mark Gurman de la Bloomberg, acest model va fi disponibil la începutul anului 2025 și va aduce o schimbare importantă în design și specificații tehnice, marcând prima actualizare a gamei SE din 2022.

Ce noutăți ar aduce iPhone SE 4

Una dintre cele mai vizibile schimbări ale iPhone SE 4 va fi renunțarea la butonul home, un element moștenit de la iPhone 8, care încă definește actualul iPhone SE. Noua versiune va adopta un design modern, cu ecran edge-to-edge, similar cu cel al iPhone 14, ceea ce va oferi utilizatorilor un display mai mare și cel mai probabil o baterie mai mare. Acestea din urmă, ecranul prea mic și bateria slabă au fost cele mai frecvente critici aduse liniei SE. În plus, telefonul se va debloca folosind Face ID, la fel ca și modelele mai scumpe din gamă.

Pe lângă modificările estetice, iPhone SE 4 ar putea fi echipat cu noul chipset A18, utilizat în flagship-urile iPhone 16 lansate luna trecută. Aceasta înseamnă o creștere a performanței față de modelul anterior, ceea ce va face noul SE mai rapid și mai eficient din punct de vedere energetic. De asemenea, acest upgrade va pregăti dispozitivul pentru integrarea noilor funcții de inteligență artificială dezvoltate de Apple, denumite Apple Intelligence, care vor oferi o serie de unelte avansate de automatizare și machine learning.

Cele mai noi zvonuri nu pomenesc nimic despre portul USB-C, dar având în vedere tendințele recente de pe piață și faptul că iPhone 15 a adoptat deja acest standard, are sens ca și iPhone SE 4 să urmeze aceeași cale.

iPhone SE 4 foto Freepik

Odată cu aceste îmbunătățiri, se vehiculează și o posibilă creștere a prețului. Actualul iPhone SE începe de la 429 de dolari, dar datorită noilor tehnologii și designului modernizat, este de așteptat ca iPhone SE 4 să fie ceva mai scump. Această ajustare ar putea face modelul mai puțin competitiv în raport cu alternativele Android de pe piața telefoanelor accesibile, însă Apple mizează pe designul premium și pe ecosistemul său bine dezvoltat pentru a atrage cumpărători.

Noutăți și în gama iPad

Lansarea iPhone SE 4 va fi însoțită de noi modele iPad Air, despre care se știe că vor avea versiuni de 11 și 13 inch. Aceste tablete vor primi îmbunătățiri interne, deși detaliile exacte despre aceste modificări rămân încă neclare. Totuși, se speculează că vor veni cu noi procesoare și posibilități extinse de productivitate, inclusiv noi tastaturi Magic Keyboard, special concepute ele.

iPhone SE 4 ar putea fi telefonul pe care-l aștepți datorită designului modernizat, performanței chipsetului A18, prețului mai accesibil, conectivității 5G, posibilei tranziții la USB-C și accesului complet la ecosistemul Apple. Gigantul din Cupertino schimbă designul telefoanelor destul de rar și lent, iar unul dintre principalele motive pentru aceasta este impactul financiar și logistic al modificării liniilor de producție.

O schimbare în istoria iPhone-ului, de la utilitate la divertisment

Dacă iPhone SE 4 va adopta un design mai modern, cu un ecran mai mare, va marca sfârșitul ultimului iPhone cu ecran mic, o schimbare notabilă în istoria Apple. Steve Jobs, fondatorul Apple, a fost cunoscut pentru convingerea sa fermă că telefoanele cu ecrane mici oferă o experiență superioară de utilizare. În anii de început ai smartphone-urilor, Jobs a declarat că telefoanele cu ecrane mari, la care făcea aluzie în special referindu-se la modelele Samsung, sunt incomode și nepractice pentru utilizatori, deoarece sunt icomod de folosit cu o singură mână. Deși a anticipat multe dintre nevoile utilizatorilor, cum ar fi interfața intuitivă și ecosistemul integrat, în ceea ce privește dimensiunea telefoanelor, Steve Jobs n-a fost atât de vizionar.

Când Jobs a lansat primul iPhone, lumea digitală era complet diferită de cea de astăzi. Aplicațiile de social media, cum ar fi TikTok, Instagram sau Snapchat nu existau, iar ideea că oamenii ar putea să-și petreacă ore întregi vizionând videoclipuri, derulând prin feeduri infinite și creând conținut în mod constant părea improbabilă. Smartphone-urile erau privite mai degrabă ca un instrument de productivitate și comunicare, nu ca o sursă primară de divertisment.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button