Da, iPhone 6 Plus se indoaie… si vinovati nu sunt utilizatorii!

Trecand peste orice fel de intentie rautacioasa si orice idee preconceputa, orice telefon, fi el el si inteligent, trebuie sa fie si rezistent. Indiferent ca ca dai pe el echivalentul unei masini sau doar 100 de dolari, prima ta grija este sa „te tina”. Un lucru pe care iPhone 6 plus nu prea reuseste sa il faca. Ba mai mult, are o problema cu pastrarea formei „suple”. Mai pe scurt, iPhone 6 Plus… se indoaie!
Jur, ori de cate ori iese un iPhone trebuie sa fie cate un scandal. Fie ca are probleme cu carcasa care se sparge de la sine putere, fie are probleme cu semnalul, fie bateria tine prea putin si lista este mai lunga decat orice articol pe care l-as putea scrie eu. Totusi, de aceasta data Apple au facut-o lata. In 2010, Steve Jobs a spus ca nimeni nu o sa doreasca sa cumpere un telefon cu ecran prea mare. Ei bine draga Stevie… Apple tocmai a scos doua telefoane cu ecran mare si se pare ca lumea le cumpara. Si de bine ce sunt cumparate, deja au inceput sa curga plangerile.
Prin mormanul de injuraturi si lamentari care au aparut pe internet, gratie social media in mare parte, cea mai vocala comunitate de plangaciosi sunt cei care s-au ales cu telefonul… usor contorsionat. Nu este nici pe departe primul telefon de la Apple care sufera de aceasta hiba, in trecut si iPhone 5s avand tendinte yoghine si incovoiandu-se usor daca te asezai pe el. De altfel orice metal pe care te asezi in mod repetat o sa ia forma posteriorului tau mai devreme sau mai tarziu. La scoala ne-au invatat profesorii ca acest lucru se numeste „deformare plastica”. Stiti voi… cand lovesti in mod repetat cu ciocanelul un metal acesta prinde forma pe care doresti sa o aiba. Asa si cu iPhone 6 plus.
Din nefericire, exista o „tagma” de useri, sau zeloti Apple, care refuza sa creada ca telefonul are o problema, aruncand vina pe utilizator. Dupa principiul: „Daca ti-ai luat telefon misto, de ce te asezi pe el?” La care un om normal la cap ar raspunde ceva de genu’: „Pentru ca in momentul in care dau o suma considerabila de bani pe un terminal mobil, m-as asteptat sa reziste la ceva abuzuri! Nu sa se incovoaie de parca cineva l-a lovit la procesor!”
Problema sta in felul in care Apple a ales sa conceapa acest telefon. Sasiul fiind din aluminiu, ecranul fiind mult mai mare, componentele au ceva spatiu sa respire, si in ideea de a pastra telefonul cat mai subtire, a fost „raschetat” un milimetru de material pentru a pastra terminalul cat mai suplu. Suplu nu inseamna, din pacate, mai bun, dupa cum puteti vedea in fotografiile de mai jos. Pana acum nu am vazut un HTC M8 curbat. iPhone-uri din pacate am vazut destule. In momentul in care doresti sa realizezi un telefon subtire, trebuie sa te gandesti si la ce materiale vei alege pentru fabricarea sasiului, aluminiul fiind o alegere buna, atat timp cat este ramforsat intr-un fel sau altul. Lucru pe care iPhone 6 Plus nu l-a facut.
Analizand specificatiile oficiale, iPhone 6 Plus masoara 7.1mm in grosime, lucru care il plaseaza in categoria celor mai subtiri telefoane. Din pacate, dupa cum am spus, iPhone 6 Plus se indoie, iar alegerile facute de Apple sunt evidente inca de cum arunci o privire la interior. Dar ajungem si la „maruntaie” dupa ce tragem o paralela cu Samsung Galaxy Note 4, care, are cam aceleasi dimensiuni, doar ca Note 4 este un pic mai gros decat iPhone 6 Plus.
Multumita canalului de Youtube, UnboxTherapy, am avut ocazia sa vedem cam cat de rezistent este iPhone 6 Plus, acesta curbandu-se sub presiunea degetelor utilizatorului. Un lucru pe care Note 3-ul nu il face, Lou realizand doua clipuri in care incearca sa indoaie cele doua terminale folosindu-se doar de degete.
Dupa cum vedeti, lucrurile nu stau chiar atat de bine pentru iPhone 6 Plus, acesta indoindu-se in urma unor „presiuni” din partea unui utilizator care a si relatat in video ca nu a depus prea mult efort. Si pentru ca tot am spus mai sus ca discut si despre „maruntaie”, am sa comentez si pe baza sasiului si a componentelor.
In primul rand, decizia de a face sasiul mai subtire este evidenta inca de cand te uiti la camera. Daca sasiul era conceput de la bun inceput pentru a rezista la stres si la abuzuri, atunci camera nu ar fi iesit in afara. Tot ce trebuiau sa faca inginerii proiectanti de la Apple era sa mai adauge inca un milimetru in partea din spate a telefonului sau un strat de metal rezistent la deformare plastica si tot acest Bentgate era evitat. Dar, pentru ca trebuie sa avem un telefon subtire, acel milimetru a fost inalturat, si astfel avem telefoane bumerang… de la Apple!
Am stat si am citit o groaza de articole si postari ale utilizatorilor dezamagiti si am observat un „trend” pornit de fanii hardcore Apple: „De ce te-ai asezat pe el?” sau „De ce l-ai tinut in buzunarul din spate al pantalnilor?” – „Ce credeai? Ce te-a facut sa crezi ca rezista?!”. Ei bine, trecand peste faptul ca este un telefon realizat din metal si ca unii au impresia ca tin in mana un terminal realizat din dracu stie ce metal spatial inventat de NASA si patentat de Apple, pentru ca avem foarte multi asemenea indivizi, telefonul la prima vedere si dupa o inspectie mai atenta, este realizat din… metal oarecare. In momentul in care spui metal, te gandesti la duritate! Nu la ceva care se indoaie daca te apuci sa impingi cu degetele in el. De ce HTC M8 sau NOTE 3 nu sufera de aceasta problema ? Pentru ca cineva probabil isi gandeste terminalele inainte sa „rascheteze” milimetrii de pe carcasa doar pentru a fi mai subtirel. Evident ca telefonul functioneaza si „curbat”, dar pe termen lung semnalul, luminozitatea, display-ul si alte elemente sunt afectate. Sa vii sa spui ca telefonul nu a fost conceput pentru a suporta asemenea abuzuri este absurd. Este ca si cum ai spune ca ti-ai cumparat un escavator, dar cuva cedeaza sub presiuni mai mari de o tona, asa ca este indicat sa nu ridici decat 998 de kilograme. Cand la acelasi pret, iti poti cumpara un escavator a carui cuva iti rezista sa ridice cinci sau sase tone fara probleme!
Concluzie? Daca ti-ai cumparat un iPhone 6 Plus ai face bine sa iti iei de urgenta o carcasa de protectie. Si sa il tii numai la buzunarul de la piept! Sa te porti cu mare grija cu el, ca cine stie ce se mai poate indoi. Si nu in ultimul rand, sa nu care cumva sa dai vina pe Apple ca au ales sa faca sasiul mai subtire decat era normal. Doamne fereste sa spui asa ceva, ca iti sare in cap tot Apple Fanbase-ul, si te rastigneste pentru blasfemie in piata centrala. Iar ca un ultim argument, pana si reclama pentru telefon arata oameni care se dau cu „placa”… asta implicand ca este un terminal destul de teapan cat sa reziste in buzunar. Este iPhone 6 primul telefon care a suferit deformari plastice datorita unei scapari in proiectare? Nu! Lumia, Xperia si ultimele doua generatii de iPhone. Problema este ca toate aceste incidente au fost cazuri izolate. In cazul lui iPhone 6 se pare ca nu este asa, existand din ce mai multe indicii ca cineva nu si-a proiectat telefonul asa cum trebuie!
i-ati note 4. Te urmăresc si ai fost împotriva iphone de la lansare si continui sa o faci. Poate ar trebui sa fii mai impartial.
Sincer are toate motivele, nu e singurul satul de Apple Addicts in plus. Tot ce gasesti la Apple e mai mult o fitza decat calitate precum HTC sau Samsung, sa nu uitam ca „Marul” facea misto de Samsung ca scot telefoane cu ecran mare, mda…ironia asta…macar Samsung le face cu scopul Quality over quantity, sau mai exact money.
Asteptam o demontratie video de la zona cu iphone 6 plus indoinduse .
Da, „împotriva iphone” cu argumente prietene (se îndoaie în buzunar, sistemul de operare greoi și multe altele). Sincer și eu m-am saturat de atâtea „mere”. Mai schimbați meniul fraților ca poate descoperiți ceva mai gustos 😉
ma bucur sa vad cum an de an apple se chinuie sa demonteze orice argument pe care fanii disperati il aveau (atentie, ma refer la fanii disperati, nu la utilizatorii de rand care isi cumpara un iphone).. anii trecuti aveau cu totii un discurs format din urmatoarele elemente (citate aproximative): „ce faci ma cu plasticaraia aia de samsung ? iote aici aifon, materiale premium” (aluminiul – aka tabla din care e facuta doza de noroc e material premium si scump – marketingul apple e chiar tare), „ce faci ma cu paleta aia de tenis ma ? iote aici aifonul, e mic si il controlezi usor” si evident „n-ai ma tu bani de aifon, esti sarac”.. anul asta apple a demontat primele doua, sper ca cu bendgate s-au convins cu totii de „calitatea” apple.. poate la anul un iphone ieftinache ?? ar fi prea frumos :)))))
eu sunt de parere ca este normal ca iphone-ul sa se indoaie chiar si in buzunar atata timp cat are carcasa confectionata din aluminium… Adica sa fim realisti toata lumea stie ca aluminium in contact cu caldura se inmoaie si poate fi modelat…
Iar note 3 sau orice samsung nu se indoaie deoarece este confectionat din plastic. Nu iau apararea nimanui dar cam asta este explicatia logica
Aluminiul chiar e un metal scump, cam de 3 ori mai scump fata de otel (de aia autobuzul cu caroserie de otel trebuie recarosat la 7 – 8 ani, pe cand cel cu caroserie de aluminiu rezista si 30 de ani, cat sa il aduca romanii la mana a 2a din Elvetia). Dar e scump pentru ca nu rugineste si pentru ca e mai usor, nicidecum pentru rezistenta la deformare. Avioanele sunt facute din aluminiu, din motivul asta. Dar caroseria de aluminiu nu contribuie deloc la rezistenta vehiculului, existand un sasiu din, evident, otel, pe care sunt prinse foile de tabla de aluminiu. Cum Apple, in goana dupa senzational, vrea sa scoata telefoane subtiri cat un fir de par si care costa cat 2 salarii medii dintr-o tara bananiera precum Romania, nu a mai pus si otelul, ca doar nu e material ,,premium”, a iesit ce a iesit. Iar fraierii platesc mai mult marca decat calitatea, ca in multe alte domenii. Iar cata vreme lumea cumpara, n-o sa lase Apple niciun cent la pret, iar firmele de telefonie o sa speculeze si ele momentul, punandu-si adaosul lor sau bagandu-le pe gat cumparatorilor abonamente de zeci si sute de euro/dolari pe luna doar pentru a putea achizitiona un iPhone.