iPhone 17 pare că va fi primul iPhone cu adevărat nou după mulți ani de așteptare, Apple încercând o revigorare a imaginii de brand tot mai prăfuită livrând la foc automat inovații software, de hardware și de design.
Dacă toate zvonurile de până acum se materializează, atunci iPhone 17 va fi pentru fanii brandului cel mai „suculent” upgrade din ultimii ani, cu schimbări majore la partea aspectului exterior și ceva îmbunătățiri la partea de hardware, pe care fanii le-au cerut în mod insistent. Cum ar fi… ecran cu rată de refresh la 120Hz. Iar dacă asta nu e de ajuns, află că familiara Dynamic Island ar putea deveni un fel de perforație mai mare, Apple recurgând la o tehnologie ”Meta Lens” care permite îngrămădirea senzorilor Face AI și alte esențiale într-un spațiu mult mai mic. De fapt, senzorii respectivi rămân la locul lor, însă conectați la aceste meta-lentile care pot fi aduse mai aproape de lentila camerei frontale. Rezultatul ar fi un Dynamic Island de forma unui oval mai mic, sau poate chiar cerc, așa cum vedeam la primele generații de telefoane Android cu ecran perforat.
Totuși, înainte de a te entuziasma foarte tare trebuie precizat că noua tehnologie Meta Lens este costisitoare, așa că probabil va ajunge mai întâi doar în echiparea modelului iPhone 17 Pro. Fără Pro Max, acesta incluzând senzori care încă nu pot fi miniaturizați prin această metodă. Dar în cele din urmă tehnologia Meta Lens ar putea permite realizarea unui iPhone all-screen, așa cum vedem la telefoane precum REDMAGIC 10 Pro. Dar vor mai trece câteva generații iPhone până să vedem asta. Mai întâi, Apple ar trebui să adopte și să perfecționeze senzori Face ID și camera selfie de tip under-screen.
Tot legat de ecran, se pare că toate versiunile iPhone 17 vor oferi rată de refresh la 120Hz, Apple nemaiputând ignora acest trend care în ecosistemul Android a adus 120Hz până și pe telefoanele entry-level cu preț de 100 USD, sau mai puțin. În plus, tehnologia ecranelor de 120Hz este atât de ieftină acum, încât pur și simplu nu are sens să omiți această dotare doar pentru a forța diferențierea produselor pe criterii de marketing. Sigur, va fi o mică penalizare pe partea de autonomie a bateriei, dar nu atât de mare încât să nu poată fi compensată prin optimizarea altor aspecte hardware. Cum ar fi creșterea capacității bateriei.
În ce privește aspectul exterior, surse din industrie indică un design iPhone 17 radical diferit, cu mai puțină sticlă la partea din spate și eventual, renunțând la insula foto de formă pătrată. De asemenea, Apple va renunța aproape sigur la carcasa din titan în favoarea tradiționalul lui aliaj de aluminiu. Dar nu pentru că titanul nu ar avea avantaje în fața aluminiului, ci pentru că acest material livrat în mod aproape exclusiv de furnizori din China intră la categoria mineralelor cu importanță strategică pe care regimul de la Beijing le-ar putea interzice de la export în orice moment, scumpirea bruscă a acestei materii prime mușcând direct din marjele de profit anticipate pentru fiecare iPhone vândut.