
Inovațiile iPhone bazate pe AI ar putea fi trase în jos de încăpățânarea cu care Apple refuză să includă mai multă memorie RAM pe telefoanele iPhone 16.
Potrivit analizei semnată de celebrul specialist Ming-Chi Kuo, Apple nu doar că a fost prins pe picior greșit de „revoluția AI” inițiată de Google și Samsung, dar s-a și încăpățânat să meargă înainte cu o strategie fundamental greșită în noul context, care riscă să-i creeze un dezavantaj major în fața principalilor competitori. Concret, în loc să pună la dispoziția inginerilor software toate resursele de care au nevoie pentru a-și da frâu liber creativității, Apple a mers înainte cu familiara rețetă a îmbunătățirilor hardware date „cu pipeta”, crescând de la 6GB la 8GB cantitatea minimă de memorie RAM instalată pe echiparea iPhone 16 „vanilla”.
Am scris în urmă cu ceva timp că 20GB RAM ar fi, potrivit cercetătorilor din domeniul inteligenței artificiale, cerința minimă (pe Android) pentru a folosi pe deplin capabilitățile AI de tip on-device. Nici Samsung nu prea a ținut cont de această recomandare, livrând seria Galaxy S24 doar cu 12GB RAM și apelând ceva mai mult la procesare Galaxy AI de tip cloud.
Cert este că, oricât de bine optimizat ar fi iOS18 pentru folosirea eficientă a memoriei RAM, inginerii Apple nu prea au cum să evite restricția majoră în ce privește complexitatea modelelor LLM (Large Language Models) care pot fi acomodate de hardware-ul iPhone 16. Altfel spus, funcțiile AI bazate pe procesare on-device probabil că vor fi mai puține și mai rudimentare decât ce vom vedea pe dispozitivele competiției, dezvoltarea acestora fiind mult întârziată de nevoia optimizării excesive a eficienței modelelor LLM. Ming-Chi Kuo susține că problema este atât de presantă încât Apple ar putea decide să scoată cu totul acest subiect din programul conferinței WWDC 2024, programată pentru data de 10 iunie.
Arătând cât de complicată e situația, informații obținute pe surse descriu strategia Apple legată de AI, compania insistând tocmai pe dezvoltarea unei colecții bogate de funcții bazate pe procesare on-device, parte dintr-o strategie de marketing centrată pe promovarea superiorității iPhone 16 în materie de hardware și securitate. Evitând soluțiile bazate pe Cloud, funcțiile AI cu procesare on-device sunt mai rapide și nu depind de prezența unei conexiuni rapide la internet.
Dar un astfel de ideal ar putea să nu fie posibil nici măcar cu echipările superioare, iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max, mai toate zvonurile de până acum indicând păstrarea cantității de 8GB RAM pentru toate modelele din serie.
Au existat chiar și zvonuri cum că Apple va stoca acele LLM-uri prea complexe pentru a încăpea în RAM direct în memoria flash, optimizată suplimentar pentru maximizarea vitezelor de acces. Cu toate acestea, pe baza raportului lui Kuo, Apple nu a reușit să transpună această inovație în realitate, de unde și impasul în care s-ar regăsi acum compania.