TelefoaneȘtiriTech&IT

iPhone 14 Pro Max îi costă mai mult pe Apple față de modelul precedent

Iată că nu doar noi, oamenii de rând, suntem afectați de scumpirile din ultima vreme. Și Apple, o companie cu o istorie lungă în domeniu și cu niște parteneri vechi, este nevoită să scoată mai mulți bani din buzunar atunci când vine vorba de fabricarea telefonului lor de top. Mai exact, producția unui iPhone 14 Pro Max costă cu aproape 4% mai mult decât producția unui 13 Pro Max, conform unei analize Counterpoint.

Una dintre principalele componente al cărei preț a crescut în ultimul an sunt ecranele. Display-urile de pe iPhone 14 Pro Max sunt mai luminoase ca cele de anul trecut, ajungând până la o strălucire maximă de 1.400 de nits față de puțin peste 1.000 de nits. Dar asta nu e tot, pentru că și tehnologiile extra care permit funcția de Always-On-Display adaugă câțiva dolari în plus pe nota de plată a materialelor (Bill of Materials) pe care Apple trebuie să o achite.

iphone bom

Mai mult, A16 Bionic este bazat pe un proces de fabricație de 4nm, care este mai avansat decât cel de 5nm folosit pe modelul anterior. Asta s-ar traduce într-o creștere cu 11 dolari a prețului, daca e să ne luăm după analiza menționată la început. Și camera joacă un rol important, iar senzorul nou de 48MP îi costă pe Apple puțin peste 6 dolari în plus față de senzorul de 12MP care se găsește pe iPhone 13 Pro Max.

Dar aici putem să vedem și un exemplu clar că, atunci când tehnologiile îmbătrânesc, prețul lor scade. Componenta ce se ocupă de rețea de pe un iPhone 14 Pro Max costă ceva mai puțin față de generația trecută. Asta în mare parte grație faptului că tehnologia 5G deja nu mai este „the next big thing”, și a ajuns să fie „the current big thing”.

În final, pe Apple îi costă 474 de dolari să fabrice un iPhone 14 Pro Max cu tehnologie mmWave și 454 de dolari pentru modelul fără acea tehnologie. Sigur, toate cifrele astea reprezintă doar costul de fabricație, și nu iau în considerare și costurile de dezvoltare și de marketing.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button