Tech&IT

iPhone 14 ar putea suferi întârzieri din cauza tensiunilor dintre Taiwan și China

Mai sunt câteva săptămâni până la lansarea oficială a lui iPhone14, iar lucrurile tocmai s-au complicat pentru cei de la Apple. Recent, Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din SUA (un fel de președinte al Senatului la noi), a vizitat Taiwanul în turneul ei prin Asia. Asta nu a fost deloc pe placul Chinei, care revendică acest teritoriu autonom.

China a considerat vizita lui Pelosi ca o recunoaștere oficială a existenței Taiwanului independent, lucru care reprezenta o linie roșie pentru guvernul chinez. Cum era de așteptat, au urmat o serie de măsuri foarte dure, atât militare cât și economice. Dacă cele militare pot fi considerate o amenințare, fără a avea neapărat o finalitate, cele economice afectează concret și direct procesele logistice ale Apple (și nu numai).

Cum afectează sancțiunile economice calendarul lui iPhone 14?

Apple, ca și mulți alți producători de echipamente electronice, își echipează dispozitivele mobile cu chip-uri produse de fabrica TSMC din Taiwan. În urma vizitei lui Nancy Pelosi, China a impus o regulă tuturor mărfurilor de proveniență taiwaneză: acestea nu au voie să aibă vreo mențiune Fabricat în Taiwan sau similar. Mai mult decât atât, mărfurile taiwaneze care intră în China trebuie să aibă inscripționat pe ambalaj ca proveniență Taiwan, China sau Taipeiul Chinezesc. Lucru de care Taiwanul nici nu vrea să audă, evident.

Cum afectează asta Apple? Simplu: unul din locurile în care iPhone 14 va fi asamblat este o fabrică a companiei taiwaneze Pegatron, fabrică situată în China. Apple deja a făcut demersurile necesare ca pe ambalajele componentelor TSMC destinate fabricii lor din China să apară denumirile impuse. Asta pentru că respingerea unor loturi de subansamble  destinate acestei fabrici ar da peste cap tot circuitul logistic și ar afecta grav termenele de livrare.

Deși Apple s-a grăbit să declare că nu sunt probleme cu programul de producție, oficiali ai companiei Pegatron au fost văzuți în public alături de Nancy Pelosi, ceea ce ar putea atrage și mai multe sancțiuni din partea Chinei. De altfel, Apple pregătește în paralel și „planul B”. Conform unui analist în domeniu, pe numele său Ming-Chi Kuo, fabrica Foxconn din India va începe livrările de iPhone 14 simultan cu cea din China, ceea ce reprezintă o premieră. În trecut, fabrica din India începea producția la minim 6 luni după startul liniilor de producție în China, ceea ce înseamnă că Apple a accelerat procesul acum.

Rămâne de văzut cum va evolua situația, dar este perfect posibil ca, în ciuda încercărilor disperate ale Apple de a fi diplomați și de a respecta cerințele Chinei, guvernul chinez să pună noi bariere firmelor taiwaneze. Și dacă se va confirma și creșterea de preț, se prea poate ca iPhone 14 să aibă parte de un început de viață foarte tulbure.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un Pentium 2 - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button