Știri ITRSS PaginaDeMediaTECHTelefoane

iPhone 13, iPad Mini, ceasuri noi și alte bazaconii din evenimentul de lansare Apple

Apple a prezentat noua serie de telefoane iPhone 13 în cadrul evenimentului California Streaming care a avut loc aseară. Alături de noile smartphone-uri, producătorul a mai prezentat câteva noutăți, precum vreo două ceasuri și un model nou de iPad Mini. Dar înainte de a vorbi despre acestea din urmă, trebuie să ne adresăm elefantului din încăpere.

Seria iPhone 13 păstrează design-ul reintrodus de Apple odată cu generația anterioară și readuce magia lui iPhone 4S în 2021. Poate singura schimbare de aspect este notch-ul, care de această dată este mai mic. Apple a reușit micșorarea acestuia prin introducerea unui sistem FaceID mai mic. Și acum, să înceapă rafala de laude la adresa noilor specificații pe care producătorul le-a băgat în noile iPhone-uri pe care cu siguranță nu le-am mai văzut pe alte dispozitive până acum. * sarcasm intensifies *

iPhone 13 – De la mic la mare

Nu am ales o ordine cronologică sau logică pentru acest articol. În schimb, am folosit ordinea mărimii pentru a vorbi despre noile telefoane, așa că este logic (logic, ilogic, v-ați prins?) să încep cu cel mai mic dintre ele: iPhone 13 Mini. După eșecul modelului Mini din generația trecută m-aș fi așteptat ca Apple să renunțe la aceste modele și să își vadă de treabă. Dar se pare că mogâldeața de 5.4″ revine, de această dată cu un ecran OLED și o baterie de 2406mAh.

iPhone 13 Mini se bucură de un upgrade și în zona bateriei, astfel producătorul susține că va rezista cu o oră și jumătate mai mult decât modelul precedent. Pe zona de performanță avem parte de o îmbunătățire sub forma noului procesor A15 Bionic, iar când vorbim de stocare vom avea disponibile trei variante: 128GB, 256GB și 512GB. Nici camerele nu sunt aceleași, modelele Mini și standard din noua serie bucurându-se de ansamblul de camere de pe iPhone 12 Pro Max.

Lansare Apple 14 Septembrie 2021 iPhone 13 iPad Mini Apple Watch 7

Iar pentru a încheia cu modelul petite, prețul acestuia începe de la 800 de euro pentru varianta de 128GB și urcă pe măsură ce alegi capacitate mai mare de stocare. iPhone 13 pe de altă parte, are un preț de plecare de 900 de euro, însă este ceva mai mare decât mezinul familiei.

iPhone 13 vine cu aceleași specificații ca și modelul Mini, cu un procesor A15 Bionic și camerele de pe 12 Pro Max, însă ecranul este de 6.1″, iar bateria a fost și ea îmbunătățită, acum având o capacitate de 3095mAh. Ambele modele au încărcare rapidă de 20W, ceea ce este cu mult în urma competiției, dar încă este mai bine decât să aștepți o noapte întreagă până când telefonul este în sfârșit încărcat. Iar în comparație cu modelul Mini, varianta stadard vine și cu tehnologia MagSafe.

Apple se laudă de această dată și cu rezistență foarte mare, iar certificarea IP68 este un mare motiv de mândrie pentru producător. În manieră tipică, fanii Android nu par deloc impresionați, însă iPhone 13 vine și cu un înveliș ceramic care ar trebui să-i sporească rezistența la lovituri, căzături și alte impacturi, cât și la ploaie, nămol și cine știe în ce alte locuri poate sfârși un telefon.

iPhone 13 Pro și Pro Max aduc ecranul rapid în ecositemul Apple

iPhone 13 Pro și Pro Max sunt primele telefoane de la Apple dotate cu ecrane rapide de 120Hz. Nu este pentru prima dată când un display ProMotion își face apariția pe un dispozitiv al producătorului, doar că până acum l-am putut vedea numai pe iPad. Iar alături de ecranele rapide, avem și un nou ansamblu de camere mai puternic ca niciodată.

Noile modele Pro au și câteva modificări de structură, astfel ramele sunt realizate din oțel inoxidabil iar sticla este ranforsată. Acesta este un upgrade comparativ cu iPhone 13 non-Pro a cărui ramă este realizată din aluminiu. Sunt disponibile și patru variante de culoare: Argintiu, Auriu, Graphite și Sierra Blue.

Lansare Apple 14 Septembrie 2021 iPhone 13 iPad Mini Apple Watch 7

iPhone 13 Pro are un ecran OLED ProMotion cu rată de refresh de 120Hz și o diagonală de 6.1″. Și odată cu noua tehnologie pentru ecran, vine și funcția de Adaptive Frame Rate care poate reduce rata de reîmprospătare a ecranului până la 10Hz pentru a salva bateria. Și dacă tot a venit vorba despre ea, Apple promite cu până la 1.5 ore extra (comparativ cu modelul precedent) de funcționare grație capacității de 3095mAh.

Camera este elementul cel mai interesant al lui iPhone 13 Pro, întrucât vine cu un setup nou: cameră principală de 12MP (f/1.5, distanță focală de 26mm, OIS, pixeli de 1.9 microni), o cameră ultrawide de 12MP (f/1.8, distanță focală de 13mm) și o cameră telefoto de 12MP (zoom optic 3x, distanță focală 77mm, OIS). Dar nu numai hardware-ul este modificat, ci îmbunătățirile sunt și de natură software. Apple introduce și SmartHDR4, dar și Photographic Styles. Acestea din urmă sunt niște filtre pe care le poți edita. Tot ca noutăți avem și modul Macro, dar și un așa-numit Night Mode Portrait.

Tot la departamentul de camere vorbim și despre filmări. Capturile video se bucură de noul mod Cinematic, care introduce un blur inteligent al fundalului și oferă filmări în format ProRes, adică un format RAW foarte popular. Aici nu este mare lucru de spus, doar că filmările ar trebui să fie mult mai, nu știu, cinematice?!

Lansare Apple 14 Septembrie 2021 iPhone 13 iPad Mini Apple Watch 7

iPhone 13 Pro Max este același lucru, doar că mai mare și cu o baterie ceva mai grăsuță. Acesta oferă o diagonală de 6.7″ și o baterie de 4.352mAh, cu fix aceleași specificații ca și modelul Pro. Nu mai există diferențe la camere, iar fanii telefoanelor mari cu siguranță vor aprecia Pro Max-ul. Și haideți să vorbim și despre prețuri:

  • iPhone 13 Pro de 128GB pleacă de la 1.000 de dolari, versiunea de 1TB fiind 1.499$
  • iPhone 13 Pro Max de 128GB pleacă de la 1.100 de dolari, versiunea de 1TB fiind 1.599$

Lansare Apple 14 Septembrie 2021 iPhone 13 iPad Mini Apple Watch 7

Apple Watch 7 oferă un ecran mai mare… cam atat

Dacă ceasurile vechi nu erau destul de mari, seria 7 oferă două variații de dimensiune: 41mm și 45mm. Câteva schimbări ici-colo pe zona de UI, poate afișa tastatura complet și costă de la 399$ în sus. Aaaah, da, am uitat: poți face Pilates cu noua funcție Fitness Plus. Rămâne să ne sune Apple când mai are informații.

Lansare Apple 14 Septembrie 2021 iPhone 13 iPad Mini Apple Watch 7

Noul iPad folosește un procesor A13 Bionic!

Apple a mai vorbit și despre tablete: iPad Mini e mai mare, designul este oleacă schimbat și o noutate absolută este introducerea USB-C. Mă abțin de la comentarii… Iar altă funcție este și suportul pentru Apple Pencil?! Ok, prețul pleacă de la 499$ și închei și eu la fel de repede ca Tim Cook. Generația a 9-a de iPad folosește procesorul A13 Bionic. Iar aici mă voi opri deoarece nu are rost să vorbim despre hardware de acum doi ani de zile.

Și cu asta avem patru noi/vechi iPhone-uri, cu schimbri mici spre deloc, un ceas irelevant, două tablete la fel de revoluționare și efecte speciale oferite de Apple și Tim Cook. Ce să mai? Un mega-eveniment de mare anvergură în care producătorul s-a bătut cu dânsa pe piept cum că noile sale telefoane sunt de n ori mai rapide și mai rezistente decât orice or fi folosit ei ca termen de comparație. Până una alta, ne auzim la anu’ pe vremea asta când vom vedea iPhone 14 despre care deja cică sunt zvonuri pe net.

Articole asemanatoare

Back to top button