
Noua iPad Pro 2024 de 13 inch este atât de subțire încât grosimea pare că i-a fost limitată doar de mufa USB-C, pe care autoritățile europene o impun drept standard unic pentru alimentarea dispozitivelor mobile. Tot acesta este și „călcâiul lui Ahile” pentru cea mai nouă tabletă Apple, care se îndoaie și rezistă, însă doar dacă te așezi într-un anume fel pe ea.
Mai subțire decât un iPod nano și mult mai subțire decât orice iPhone lansat până acum, versiunea iPad Pro cu ecran de 13 inch nu face rabat de la nimic în ce privește calitatea. În schimbul unui preț de 7.599,99 RON în magazinele din România, Apple iPad Pro 13″ (M4) te răsfață cu un ecran OLED pe care Apple l-a dezvoltat special pentru noua sa gamă de tablete, dar și un chipset cu atât de multă putere de procesare încât poate face de râs unele laptopuri cu Windows. Și nu mă refer la „dinozauri” scoși la vânzare pe piața SH, ci laptopuri noi cu Windows 11 din gama mai de buget.
În carcasa cu o greutate aproape neverosimilă, de 579 g, tableta cu ecran de 13 inch reușește cumva să strecoare un acumulator de peste 10000mAh împărțit pe două celule. Însă nu despre asta este vorba, ci de modul în care Apple a reușit cumva să rigidizeze o carcasă „imposibil” de subțire, adăugând un element structural despre care autorul faimoasei serii bend-test, suplimentată cu regularitate pe canalul YouTube JerryRigEverything, susține că poate fi simțit inclusiv la trecerea degetelor peste ecranul OLED. Este vorba de noua „coloană vertebrală”, luând forma unui element de rigidizare median, dispus pe axa mai lungă a tabletei.
Cu dublu-rol, de rigidizare a carcasei și element de disipare a căldurii pentru placa electronică aflată imediat-dedesubt, panoul din aluminiu fixat cu șuruburi face din iPad Pro 2024 o tabletă neașteptat de rigidă pe axa longitudinală.
Din păcate, altfel stau lucrurile dacă încerci un bend-test pe latura scurtă a tabletei, dispunerea componentelor interne și buclucașul conector USB-C lucrând împotriva inginerilor Apple.
Vestea bună ar fi că noul ecran OLED chiar este foarte rezistent, sticla acestuia îndurând deformări impresionante, cedând doar odată cu structura generală a carcasei din aluminiu. În plus, rezistența la zgârieturi este la un nivel de top, chiar dacă finisajele din aluminiu vopsit prin obișnuita metodă de anodizare invită la procurarea unei carcase de protecție.
Per total, concluzia ar fi că nu trebuie să te temi de o tabletă atât de subțire precum noul iPad Pro de 13 inch, Apple făcând o treabă destul de bună cu proiectarea carcasei. Totuși, probabil că o tabletă puțin strâmbă după 1-2 ani de utilizare nu ar fi ceva de neînchipuit, mai ales după ce strivești și câteva muște crezând că ții în mână o banală revistă.