Nou-lansatele iPad-uri creează confuzie pentru cumpărători
Odată cu lansarea noilor modele de iPad, lineup-ul tabletelor oferite de Apple a devenit mai mare decât a fost vreodată. Acum există câte un model pentru fiecare cerință și fiecare buzunar. Dar asta dă bătăi de cap utilizatorilor când vine vorba despre ce variantă e potrivită pentru ei. Să le luam pe rând.
Noul iPad de bază, care a ajuns la cea de-a 10-a generație, vine cu port USB-C, renunță la butonul home în favoarea navigației prin gesturi și aduce suport pentru 5G în versiunile cellular. Un lucru care personal mi se pare total greșit este faptul că noul iPad de bază suportă doar prima versiune a creionului Apple Pencil, adică cea care se încarcă direct din portul Lightning, nu se prinde magnetic pe o muchie a tabletei. Asta, în combinație cu portul USB-C pe care l-am menționat anterior, înseamnă că utilizatorii care vor să folosească creionul sunt nevoiți să-și cumpere un adaptor USB-C la Lightning doar ca să-și încarce stiloul.
În afară de suportul pentru Apple Pencil Gen 2, singura diferență notabilă dintre acest iPad de bază și un iPad Air o reprezintă procesorul. Ultimul iPad Air folosește chip-ul Apple M1, în timp ce iPad-ul de bază folosește un A14 Bionic, procesorul de pe iPhone 12. Majoritatea utilizatorilor nu vor observa o diferență între cele două când vine vorba de task-uri de zi cu zi, dar dacă vrei să editezi foto sau video pe un iPad, trebuie să știi că mai bine ai alege puterea superioară oferită de M1 de pe Air.
Ce vine înainte de 10? 9, bineînțeles. iPad de generație a 9-a este încă disponibil, la un preț mai mic. Acesta vine cu procesorul A13 de pe iPhone 11, buton home, un ecran o idee mai mic și port Lightning. Așadar, între cele trei modele enumerate până acum, cumpărătorii trebuie să aleagă între performanțe, design și suport pentru Apple Pencil.
Dar asta nu e tot. În vârful lanțului trofic avem iPad Pro, care tocmai a primit noul procesor Apple M2. Vine în două mărimi: 11 și 12,9 inch și este singurul model care oferă funcții precum: rată de refresh a ecranului la 120 Hz, un scanner LiDAR, port USB-C cu Thunderbolt și FaceID. O diferență notabilă între cele două mărimi de iPad Pro este că doar modelul mai mare, de 12,9 inch, vine cu un ecran MiniLED, versiunea mai mică având un LCD obișnuit. Desigur, mai există și iPad Mini, gândit pentru cei care vor o tabletă cât mai portabilă, dar acest model nu a primit nici o actualizare de această dată.
Așadar, dacă te gândești să-ți cumperi un iPad nou, trebuie să ai grijă când navighezi oferta producătorului, acum devenită un adevărat labirint. Dar hai să te ajut:
- Dacă vrei performanțe maxime, i-ați iPad Pro/iPad Air
- Dacă vrei cel mai bun raport preț-performanță și nu te interesează de compatibilitatea cu Apple Pencil, ia-ți iPad 10-th gen
- Dacă te interesează în mod deosebit suportul pentru Apple Pencil Gen 2, ia-ți iPad Pro/iPad Air
- Dacă vrei ceva mic, ia-ți iPad Mini
- Dacă vrei ceva pentru copilul tău, sau pur și simplu vrei cel mai ieftin iPad, generația a 9-a este acolo pentru tine
- Dacă vrei the best of the best, ia-ți iPad Pro de 12,9 inch și bucură-te de tot ce are de oferit mai bun liderul în piața de tablete.