MORE

iOS 8 vs. Android 5: mobile OS showdown!

Eterna batalie dintre iOS si Android starneste de fiecare data argumente fondate si… nefondate deopotriva. Iar certurile starnite intre fanii diverselor tabere au fost mereu alimentate de lipsuri si plusuri ale fiecarui sistem de operare in parte. Diferenta dintre atunci si acum este ca in momentul de fata ambele au ajuns la un nivel de maturitate la care pot fi comparate cu adevarat.

Problema numarul 1 in aceasta disputa si argumentul principal al utilizatorilor de iOS este atentia la design si totodata standardul pe care Apple il impune dezvoltatorilor de aplicatii pentru a fi in ton cu ecosistemul. Intr-adevar, Google a venit ceva mai tarziu cu al sau Android si cred ca a fost nevoit sa faca un compromis pentru a prinde din urma concurenta. Asadar, design-ul a fost lasat pe locul 2, iar functiile au primat. Iar asta a functionat cu adevarat. Android-ul a avut inca de la inceputuri feature-uri pe care Apple nu le implementa din varii motive; de principiu ca „userii nu au nevoie de acces la asa ceva”. Si… aveau dreptate! Insa acest aspect s-a transformat rapid in dictatura. De la „eu stiu mai bine ce e bine pentru voi” s-a ajuns la ignorarea parerilor utilizatorilor si astfel s-a ajuns la momentul in care iOS-ul nu suporta nativ un amarat de quick reply la mesaje, iar aceasta poveste a tinut pana rusinos de curand. Asadar Apple au fost cei care a marsat pe design, iar functiile au fost lasate pe locul 2. Cate un update de la fiecare companie si usor-usor mergand neck and neck, s-a ajuns la pasul cel mare: Material Design. Google a decis sa faca pasul de a lua design-ul sistemului de operare in considerare cu adevarat, iar asta se vede. Singura problema pe care o are acum Google este aceea de a convinge dezvoltatorii sa-si updateze aplicatiile pentru Android 5. Iar la asta are de munca.

Apple are avantajul propriului dispozitiv. Produce un sistem de operare inchis, destinat unui singur tip de dispozitiv (ma rog, cateva, toate produse in-house). In schimb, Android-ul este prezent pe nenumarate dispozitive ce suporta doar o parte dintre functiile disponibile in sistemul de  operare. De aici si parerile proaste create in mintile celor care au incercat Android… pe terminale slabe!

Multa vreme fanii Android le-au ras in fata utilizatorilor de iOS „pe baza” widget-urilor. Si sincer, inca o pot face. Dezvoltatorii de aplicatii pentru Android intotdeauna au profitat de liberatea care le-a fost oferita si asta a rezultat in widget-uri pline de viata – si de functionalitate. Si Apple a inceput sa puna accentul pe acest aspect, insa mai are de lucru din cauza ca… au inceput cam tarziu!

Avantajul propriului dispozitiv se mai reflecta si intr-un alt aspect foarte important: update-urile. Apple a inteles ca oamenii au nevoie sa fie bagati in seama, iar update-urile au coerenta si frecventa potrivita. In schimb, pe Android update-urile au fost destul de rare pana de curand, iar cele care chiar au fost lansate, nu au putut fi primite de majoritatea terminalelor. Iar daca au fost pana la urma primite, s-a intamplat dupa un timp inadmisibil de lung.

Securitatea sistemului de operare: acum cateva saptamani ma suna o amica sa ma intrebe ce poate sa faca in cazul in care a intrat pe un site si a inceput sa-i tipe telefonul in mana (Galaxy S2) si sa-i afiseze mesaje cu „scaneaza-ti terminalul, e plin de virusi”, etc. Nu toata lumea e power user. De fapt, foarte putini sunt. Iar majoritatea nu poate si/sau nu stie sa se protejeze de malware. Daca nu te simti intimidat la acest capitol, inseamna ca esti power-user si ca ar trebui sa te gandesti la cei care nu stiu, in loc sa te enervezi si sa spui ca „aia sunt niste idioti”! In schimb, iOS-ul a fost intotdeauna o platforma mult mai sigura din acest punct de vedere. Desigur, apar constant demonstratii ale diverselor bypass-uri de securitate, insa asta nu prea se intampla in viata de zi cu zi… a unui utilizator de iPhone.

Sunt multe aspecte ce raman nedezbatute de fiecare data cand se porneste o comparatie de genul celei de fata. Insa concluzia zilei este una pozitiva si neutra: cele doua sisteme de operare au ajuns la maturitate! Au crescut sub ochii nostri si s-au facut atat de mari intr-un timp atat de scurt. Sigur, au copiat unul de la altul la examene, s-au batut in popularitate si au ajuns si la cancelarie cu capetele sparte. Dar important este ca de-acum au drumul lor.

Pe naiba, probabil ca povestea asta nu se va termina niciodata!!!

Articole asemanatoare

Back to top button