ȘtiriTech&IT

iOS 17 se lansează azi! Ce funcții noi aduce

Iată că a venit ziua când Apple lansează iOS 17, cea mai nouă versiune a sistemului de operare care rulează pe iPhone. Apropo, ăsta este primul iOS care nu va fi disponibil pe iPhone 8 și X, ceea ce înseamnă că, dacă ai în buzunar un XS sau ceva mai nou, am o grămadă de vești mișto pentru tine, de la un mod nou de stand-by până la widget-uri interactive.

Contacte mai arătoase și mai utile

iOS 17

Funcția care mi-a luat ochii cel mai tare când vine vorba de iOS 17 este redesign-ul implementat de Apple întregului sistem de contacte. Pe lângă faptul că poți pune poză contactului, lucru posibil și în trecut, acum poți modifica font-ul, culorile și poți adăuga inclusiv Memoji-uri în loc de fotografii. Partea cea mai mișto este că aceste Contact Posters, așa cum le numește Apple, vor fi vizibile și atunci când te sună cineva pe WhatsApp sau pe orice altă aplicație terță.

iOS 17

Name Drop este a doua chestie foarte mișto introdusă în iOS 17, și simplifică radical felul cum faci schimb de numere de telefon cu cineva. În loc să fii nevoit să deschizi aplicația Phone, să ai grijă să nu greșești numărul în timp ce în tastezi și să scrii și numele manual, acum doar trebuie să apropii două iPhone-uri și puf: magie! Schimbul de contacte se face automat și nu trebuie să îți mai bați capul făcând asta de mână.

Standby

iOS 17

În continuare, un nou mod de standby care îți permite să vezi câteva informații esențiale afișate pe ecran într-un mod ușor de citit de la distanță a fost introdus odată cu iOS 17. Funcția asta e gândită pentru momentele în care îți ții telefonul la încărcat pe un stand special sau pe birou, și îți conferă acces la Siri (despre care vorbim mai multe imediat) și la Live Activities, dar îți și arată atunci când te sună cineva sau când primești o notificare.

Este compatibil cu funcția de Always-On-Display de pe iPhone 14 Pro și 15 Pro și ceasul poate fi modificat în tot felul de forme și culori, pe lângă un calendar, un widget foarte util de vreme și un loc de unde poți controla muzica. De notat este că funcția Standby se activează doar în momentul în care telefonul este ținut în modul landscape.

Swipe to reply în iMessage!

iOS 17

Chiar și în România, mulți oameni folosesc iMessage. Ba chiar recunosc că și eu eram un avid utilizator de așa ceva în deceniul în care am avut în buzunar un iPhone, iar vestea bună este că o funcție esențială a altor aplicații de mesagerie a fost, în sfârșit, implementată și în iMessage cu noul update la iOS 17.

Practic, de acum vei putea da swipe pe un anumit mesaj pentru a da reply direct, fără să mai fie nevoie să ții apăsat pe mesaj, să aștepți să îți apară meniul de context și să selectezi butonul de reply de acolo. Așa e mult mai simplu și mai ușor și recunosc că nu înțeleg de ce chestia asta nu a făcut parte din iMessage până acum. Mai bine mai târziu decât niciodată, totuși.

Autocorrect mai deștept

iOS 17

O funcție care a primit multă atenție în iOS 17 este cea de autocorrect, o chestie utilă pentru mulți. Doar că, până acum, autocorrect-ul de pe iPhone mergea decent dar nu spectaculos. Sigur, se prindea când făceai o greșeală de scriere evidentă, dar nu ținea cont de context atunci când modifica ceva ceea ce putea duce la frustrări și pierdere de timp.

Well, no more, pentru că Apple se laudă că autocorrect-ul introdus acum în iOS 17 face machine learning on device. Asta înseamnă că telefonul va ține minte contexte și felul în care tu scrii și va face modificările mai precis ca niciodată. Odată cu asta, și bara de Predictive Text care apare deasupra tastaturii este mai deșteaptă, și ar trebui să servească niște sugestii mai bune ca până acum.

Siri fără Hey!

Câteva îmbunătățiri serioase au fost aduse și lui Siri, care nu mai are nevoie de „Hey” în față ca să se activeze atunci când doar o strigi. Chestia asta este disponibilă pe mai toate produsele Apple, de la iPad, Mac, HomePod dar și pe AirPods Pro Gen 2. În plus, acum nu mai trebuie să spui „Siri” după fiecare comandă, și îi poți da mai multe task-uri unul după altul fără întrerupere.

Widget-uri interactive

iOS 17

Nu în ultimul rând, widget-urile au primit ceva ce ar fi trebuit să aibă încă de la început. Vorbesc, bineînțeles, despre capacitatea utilizatorului de a interacționa cu ele. Până acum ajungeai direct în aplicația respectivă dacă apăsai pe oricare widget de pe Home Screen sau Lock Screen, dar începând cu iOS 17 lucrurile se schimbă.

Primul exemplu ar fi că acum poți să îți completezi reminder-urile fără să intri propriu zis în aplicație, totul din widget, sau să dai mai încet lumina din cameră. Același lucru se va aplica și pentru widget-urile aplicațiilor terțe, deoarece Apple le permite acum dezvoltatorilor să adauge butoane și animații, lucru imposibil până acum.

iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max

Dar Apple nu este doar despre software, și dacă ți se par interesante lucrurile din iOS 17 și vrei să afli mai multe despre produsele hardware lansate de Apple în cadrul evenimentului de săptămâna trecută, ai un clip amplu pe canalul Zona IT de pe YouTube care detaliază toate lansările, cu un focus pe telefoane. Pentru că acolo au fost și cele mai mari schimbări, de la construcția din titan pe modelele Pro până la introducerea portului USB-C pentru încărcare. Las clipul mai jos:

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button