Tech&ITȘtiri

iOS 17 te va lăsa să instalezi aplicații pe iPhone din surse terțe

La finalul anului trecut vorbeam despre cum Uniunea Europeană a adoptat Digital Markets Act (DMA), o lege care obligă companiile mari din lume să își dărâme zidurile pentru a face din internet un loc mai liber. Atunci, cel mai mare punct al discuției a fost legat de Apple, și cum această lege ar putea obliga gigantul să permită instalarea de aplicații din surse terțe (sideloading) pe iOS. Ei bine, se pare că visele chiar devin realitate.

Conform lui Mark Gurman, un analist de profil de la Bloomberg, Apple va introduce posibilitatea de a instala aplicații de pe internet odată cu iOS 17, iar ăsta e mare lucru. Vezi tu, până acum, orice încercare de a descărca un program din altă sursă în afară de magazinul de aplicații AppStore era în zadar. Fără un jailbreak (care este altă mâncare de pește), trebuia să te mulțumești cu ce exista pe AppStore și nimic mai mult.

Chestia asta nu se întâmpla degeaba. La fiecare tranzacție pe care o faci într-o aplicație instalată din AppStore, Apple primește un procent (15-30%). Pe lângă asta, mai există și problema securității. Așa limitat cum este AppStore în comparație cu ce poți instala de pe net, asta îi conferă și un grad ridicat de control asupra aplicațiilor care ajung acolo. Mai exact, atunci când descarci ceva de pe magazinul oficial poți fi sigur că acea aplicație nu conține viruși sau cod malițios.

Încă nu avem mai multe detalii despre această speță, dat fiind faptul că cei de la Apple oricum sunt foarte secretoși dar, cu siguranță vom afla mai multe în timpul prezentării iOS 17 la conferința WWDC 2023 care va avea loc pe 5 iunie. Până atunci, tot ce pot să spun este că mă bucură să aud că utilizatorii de iPhone vor avea o libertate mai mare atunci când vine vorba de aplicațiile de pe telefoanele lor.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button