iOS 15 vs Android 12 – Google contra-atacă!
Discuțiile despre iOS versus Android rămân un subiect sensibil pentru pasionații de tech, fiecare având propria perspectivă asupra acestei alegeri. Personal, am făcut trecerea târziu în ecosistemul Apple, după un deceniu în care am folosit exclusiv Android, începând cu un Samsung Galaxy i5500 prin 2010. Nu sunt atât de înfocat când vine vorba de telefonul din buzunar, astfel am fost mereu imparțial în discuțiile despre cel mai bun sistem de operare mobil, însă ultimele anunțuri din partea ambelor tabere mi-au stârnit puțin interesul pentru subiect, iar astăzi aruncăm o privire la noile iOS 15 și Android 12.
Din start, Android 12 pornește din poziția de underdog, în timp ce iOS 15 își încordează și mai tare mușchii și ne arată că mai există câteva inovații pe care Apple le-a ținut ascunse de ochii lumii, dar acum este gata să le etaleze în toată splendoarea lor. Dar nu știam că diferența dintre cele două sisteme este chiar atât de mare, iar un raport realizat de Piper Sandler ne arată că în rândul tinerilor, 88% din cei 7.000 care au luat parte la studiu dețin în acest moment un iPhone, iar 90% dintre aceștia își doresc ca următorul dispozitiv pe care-l vor deține o să fie tot de la Apple.
Iar asta mă face să-mi pun întrebarea: Oare mai are Android vreo șansă să revină în lumina reflectoarelor? Se pare că Google are încredere în sistemul său de operare, iar după prezentarea din cadrul ultimului eveniment dedicat a reușit să atragă câteva priviri super curioase, cu anunțurile legate de focus-ul pe siguranța datelor și design-ul parcă împrumutat de la rivali. În același timp, iOS aduce îmbunătățiri mici, dar de impact, așa că haideți să aruncăm o privire la fiecare și să vedem cum arată viitorul ambelor sisteme de operare pentru telefoane.
Android 12 – Un design regândit și funcții avansate de securitate
După ani buni în care Google a tot încercat diverse variante de aspect pentru sistemul său de operare, noul Android 12 introduce prima mare schimbare. Aceasta poartă numele de Material You și îți oferă o interfață super curată și eficientă, care duce gradul de personalizare a telefonului tău la un nivel cum nu s-a mai văzut până acum. Aceasta este cea mai mare schimbare de la introducerea design-ului Material încoace și va reprezenta următorul pas pentru Google și toate serviciile sale.
Notificările sunt mult mai fluide și curate, un aspect de care sistemul de la Google chiar avea nevoie. În plus, animațiile sunt și ele mai subtile, dar în același timp de efect, un lucru pe care l-am observat încă din prima zi de utilizare a unui iPhone. Și cred că este o schimbare de care Android avea nevoie pentru a face experiența de utilizare mai fluidă și mai plăcută pentru utilizatorii săi.
Dar adevărata schimbare la față se produce în zona de Securitate, unde noul Android 12 îți oferă o interfață super intuitivă care îți va permite să controlezi toate aspectele legate de siguranța datelor tale. Aceasta din urmă a fost o problema pe care mulți utilizatori au invocat-o când au motivat trecerea la un dispozitiv Apple, iar acum că a fost în sfârșit rezolvată, sunt curios dacă vechii utilizatori vor fi reatrași în ecosistemul Google.
iOS 15 – Apple s-a prins cum funcționează notificările
Cea mai enervantă treabă din migrarea pe iOS a fost sistemul de notificări. Apple a rămas în urmă destul de mult la capitolul acesta, iar notificări importante precum mesajele pe WhatsApp se pierd adesea printre mizerii neinteresante precum ce este în trend pe Reddit, faptul că pot să dau iar swype pe Tinder sau că Revolut încă nu s-a prins că nu vreau să devin client al băncii lor.
Noul sistem de notificări de pe iOS 15 îți va concentra toate notificările mai puțin importante într-un folder pe care-l deschizi atunci când vrei să verifici ce se mai întâmplă prin aplicațiile mai rar folosite. Iar aplicațiile precum WhatsApp și Messenger vor primi întâietate, pentru a nu rata nicio conversație importantă sau un mail de serviciu.
Iar dacă vrei să îți duci experiența de utilizare la următorul nivel, funcția Focus îți va permite să-i spui telefonului că ești la birou, ca să nu te mai tenteze cu notificări despre vieți extra în Candy Crush sau vreun match nou pe Tinder căruia oricum nu i-ai fi scris nici atunci, poate nici acasă. Unele aplicații de la Apple vor primi un facelift, astfel FaceTime, Safari și Weather vor primi un redesign ceva mai modern cu o atenție mai mare pe informațiile importante.
Și o altă categorie la care Apple a rămas în urma Google este aplicația de hărți. Google Maps s-a dovedit foarte util pe Android, astfel a fost printre primele aplicații instalate pe noul meu iPhone și în timp ce ăsta merge (chiar și cu limitările sale), aplicația Maps din iOS este pur și simplu oribilă. Însă asta se va schimba odată cu trecerea la versiunea cu numărul 15 a sistemului de operare, întrucât producătorul american vrea să concureze nu doar cu Google ci și cu Waze.
Bătălia giganților devine intensă
La prima vedere, Android 12 pare să aducă cele mai multe și însemnate schimbări și în timp ce mă bucură treaba asta, faptul că a durat atât de mult nu este neapărat un semn bun. Nici iOS nu stă neapărat bine în zona de inovații, dar cu un sistem închis și mult mai stabil decât cel de la Google, îmbunătățirile astea, oricât de mici ar fi ele au un impact destul de mare.
Mă bucură să văd că underdog-ul reușește să întreacă așteptările și să ofere o experiență mai bună, însă nu este (încă) destul pentru a lua cu forța poziția de lider. Cel mai mare avantaj al Android-ului este și cel mai mare dezavantaj al său: este un sistem open-source foarte bun la bază, dar interfețe third-party precum MIUI, vechiul TouchWiz, Sense de la HTC și alte artificii pe care producătorii le-au încercat de-a lungul anilor n-au făcut decât să divizeze foarte mult piața, iar mulți ajung să ignore variantele vanilla pe care le regăsim pe dispozitivele Pixel spre exemplu și aruncă la gunoi întregul sistem de operare după o experiență neplăcută cu o interfață de mâna a doua.
Odată cu noul design Material You, sistemul de operare de la Google tocmai a pășit într-o eră nouă și cu un minim de cooperare din partea producătorilor importanți ar putea ajunge să lupte de la egal la egal cu iOS. Bine, până la următorul update care dă peste cap drăcovenia și puriștii Apple vor rade în sictir de pe telefoanele lor cu ecrane la 60Hz. Pare că lupta nu se va opri vreodată, așa că eu voi rămâne în continuare un spectator cu păreri într-o dispută care devine din ce în ce mai interesantă. Și cine știe? Poate că Android 12 mă va face să revin la prima mea dragoste și să las ambițiile de bogat cu iPhone de-o parte.