iOS 14 ar putea deschide noi orizonturi pentru iPhone
Majoritatea utilizatorilor de iPhone sunt intr-o oarecare relatie de iubire si ura cu dispozitivul lor. Daca pe partea de hardware si constructie telefonul nu dezamageste deloc, cand vorbim despre software, situatia se schimba. Apple a incercat sa creeze un eco-sistem propriu, insa in aceste incercari a format un fel de zid de restrictii. Aceasta a fost o problema mult timp pentru iPhone, insa noul iOS 14 ar putea schimba situatia.
Zvonurile sugereaza ca Apple va aduce cateva schimbari odata cu lansarea noului iOS 14. Iar acesta ar fi momentul perfect ca producatorul sa mai darame putin din zidul mai sus pomenit. Asta pica numai bine deoarece regulatori din Europa si Statele Unite incep sa-si puna intrebari despre modul in care Apple detine controlul platformei sale mobile.
Bloomberg a raportat faptul ca Apple se gandeste serios la posibilitatea de a include aplicatii precum Google Chrome si Gmail in noul iOS 14. Aceasta ar fi o schimbare destul de mica, insa ar avea un impact major asupra dezvoltatorilor de aplicatii. Windows, Android si macOS iti permit sa iti alegi aplicatiile default chiar daca acestea sunt third-party (create de alte firme, nu de producatorul telefonului), insa iOS a ramas o exceptie pentru mai bine de un deceniu. Acest lucru nu este chiar bun, mai ales ca aplicatiile Apple nu sunt intotdeauna mai bune decat cele create de alti dezvoltatori.
De ce vedem abia acum aceasta schimbare?
Lansarea lui iOS 14 este un moment ideal pentru Apple. In ultima vreme, regulatori din Europa si Statele Unite ale Americii au tot examinat intreaga platforma mobila a producatorului si influenta sa asupra acesteia. Uniunea Europeana urmeaza sa lanseze o investigatie antitrust asupra Apple dupa ce Spotify a depus o plangere impotriva companiei americane deoarece acestia isi favorieaza propria aplicatie de muzica si aplica restrictii rivalilor. Spotify s-a mai plans si de faptul ca utilizatorii Apple sunt obligati sa cumpere toate aplicatiile prin intermediul App Store care taxeaza dezvoltatorii cu 30% din veniturile obtinute.
Tot suedezii de la Spotify au mai evidentiat si cat de greu este sa fii un competitor pentru Apple pe o platforma controlata de acestia si unde ei fac regulile si le schimba cum si cand vor. Dezvoltatorii incearca sa ocoleasca taxele celor de la Apple care se aplica chiar si achizitiilor in-app. Spre exemplu Netflix nu a introdus posibilitatea de plata in aplicatie a abonamentului, astfel utilizatorii trebuie sa intre pe site-ul oficial pentru a se inregistra.
Restrictiile frustrante impuse de Apple
Faptul ca nu poti alege sa schimbi aplicatiile default pe iPhone a creat o situatie pe care dezvoltatorii au incercat sa o ocoleasca in diverse moduri. Aplicatii precum Outlook iti permit sa alegi Google Maps si Chrome ca si servicii prestabilite pentru locatii si link-uri. Alte aplicatii precum YouTube deschid link-urile folosind Chrome daca acesta este instalat.
Daca Apple va relaxa putin regulile ce privesc aplicatiile prestabilite in noul iOS 14, ar imbuntatati enorm experienta sistemului. Bine, asta depinde si de cat de mult va schimba Apple regulile jocului. Restrictiile impuse merg mai departe de atat si nu este vorba doar de limitarea apliatiilor. De cele mai multe ori este vorba de securitatea sistemului. Chrome, Edge, Firefox si alte browsere trebuie sa foloseasca WebKit-ul Safari, intrucat Apple nu permite motoarelor rivale sa ruleze pe iOS. Asta permite companiei sa controleze securitatea si update-urile.
Chiar daca aceste masuri ajuta enorm la securitatea sistemului, Apple ar putea face cateva exceptii sau chiar sa semneze parteneriate cu anumite branduri de incredere cu care sa colaboreze pe partea software. Ramane sa vedem, odata cu lansarea noului iOS 14 daca aceste lucruri se vor schimba.