Business

Investiția în acțiuni are o creștere ajustată cu inflația de 8% pentru ultimii 10 ani

Este investiția cea mai performantă dintre toate clasele de active financiare

Investiția în acțiuni a avut o evoluție negativă anul trecut odată cu creșterea inflației și a dobânzilor – indicele S&P500 a scăzut cu 19,44%. Ajustat cu inflația, scăderea a fost și mai mare de 24,4% dar mai mică decât cea înregistrată de titlurile de stat de 30,4% sau decât cea a obligațiunilor de trezorerie  care au scăzut cu 36,1%. Articolul este așadar o apologie pentru investiția în acțiuni pentru că vom vedea că, de-a lungul timpului, acțiunile sunt cele mai performante dintre toate clasele de active financiare.

Cu toată această scădere drastică de anul trecut, acțiunile sunt singurele active ajustate la inflație care au avut o evoluție pozitivă în ultimii zece ani, crescând cu o medie anuală de 8%. Investiția în dolari ar fi însemnat o pierdere de 1,9%, investiția în titluri de stat -2% iar în obligațiuni corporative 0,4%. Și pe termene mai lungi, de 20 sau 50 de ani, investiția în acțiuni ar fi adus randamente medii anuale mai bune, de 6,8% respectiv de 5,8%.

Sursa: Barclays Research 2023 Equity Gilt Study

Investiția în acțiunile românești a adus randamente asemănătoare

Și investiția în acțiuni românești a adus randamente bune. Evident că Bursa de Valori București a avut aceeași evoluție negativă anul trecut, indicele BET scăzând cu 10,7%. Însă dacă avem în vedere evoluția pe zece ani a indicelui, acesta a avut un randament mediu anual de 12,64%; dacă mergem și mai în spate (până la anul 1998 când a fost calculat pentru prima dată indicele, deci 25 de ani), randamentul mediu anual este de 12,59%.

Ajustat cu inflația, randamentul mediu anual al indicelui BET scade la 8,23% pentru ultimii 15 ani, deci putem concluziona că media pieței românești este asemănătoare cu cea a bursei americane.

Investiția în acțiuni prin intermediul unui ETF ce replică diverși indici bursieri este simplă și o puteți face prin orice broker ce are acces la aceste instrumente financiare și nu necesită cunoștințe de specialitate, țintirea momentului propice sau urmărirea activă a știrilor.

Acestea sunt necesare pentru un management mai activ al unui portofoliu însă acesta vine cu riscurile de rigoare – o posibilitate de câștig mai mare dar și riscuri pe partea de scădere. Însă puțini sunt cei care au randamente pe termen lung mai bune decât piața: randamentul obținut de Warren Buffet este dublu față de cel al pieței în ultimii 57 de ani.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button