TECH

Este telefonul o inventie? Nu chiar.

Este telefonul o inventie? Nu chiar. Cand vorbim despre drepturile de proprietate intelectuala trebuie sa avem in vedere mai multe categorii. Patentele sunt inventii si noutati cu aplicabilitate industriala si pot dura pana la 20 de ani. Design-ul are o durata maxima de viata de 25 de ani. Marcile inregistrate sunt semnele distinctive care diferentiaza bunurile si serviciile unei companii de o alta. Copyright-ul se refera la domeniul artistic, muzica, cinema, fotografie, harti, desene tehnice sau programe pentru PC si pot supravietui de la 50 la 70 de ani. Mai vorbim, de asemenea, de produse a caror calitate si reputatie sunt legate de originea lor geografica. (Darjeeling Tea)

Cu toate aceste categorii in fata, putem spune ca telefonul mobil este o inventie? Nu chiar.

Smartphone-ul este o suma de inventii. De exemplu, cate patente ”intra” intr-un telefon mobil? Simplu: de la 1500 pana la 2000 de patente care se refera la circuite, componente chimice, metode de procesare a datelor, etc. La acestea adaugam design-ul (forma telefonului), trade mark-ul (brand name, tonul de start si drepturile de copyright (software, ringtones sau imagini).

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button