Reversibilitatea rămane cel mai frustrant dezavantaj pentru una dintre cele mai mari invenții ale tuturor timpurilor. Desigur, aparenta neglijență a fost rectificată prin introducerea mai recentă a USB-ului de tip C, dar asta nu are nicio relevanță pentru milioanele de dispozitive USB de tip A și porturi care sunt utilizate pe scară largă.
Ajay Bhatt, considerat inventatorul USB-ului (a condus echipa de la Intel care a creat protocolul), a recunoscut într-un interviu acordat redacției NPR că cel mai mare neajuns este reversibilitatea. Cu toate acestea, el apără decizia de proiectare.
Realizarea reversibilității USB-ului ar fi necesitat de două ori mai multe fire, de două ori mai multe circuite și ar fi dublat costul produsului. Bhatt spune că echipa lui era conștientă de la început de problemele cauzate de un design dreptunghiular față de un conector rotund. Dar, din dorința de a păstra produsul cât mai ieftin cu putință, s-a luat decizia de a merge pe un design care, teoretic, ar oferi utilizatorilor șanse de 50-50 de conectare corectă (puteți obține cotele uitandu-vă în interior, sau identificand sigla produsului).
Bhatt a mai adăugat:
În perspectivă, bazându-ne pe toate experiențele pe care le aveam cu toții, desigur, nu a fost atât de ușor cum ar fi trebuit.
Deci, răspunsul scurt este costul, însă mai există ceva în plus. Deși USB-ul este folosit astăzi peste tot, procesul de convingere a producătorilor de calculatoare să îl adopte nu a fost o sarcină chiar atât de ușoară.
A fost nevoie de ceva timp pentru a dovedi că această tehnologie este indispensabilă, a spus Bhatt.
De altfel, Steve Jobs are meritul de a fi ajutat USB-ul să devină un standard pe termen lung. În 1998, USB-ul a făcut un progres real datorită iMac G3, primul computer care a fost livrat doar cu porturi USB pentru dispozitive externe (nu existau porturi seriale sau paralele). Dispozitivul a apărut pe piață la trei ani după lansarea USB-ului 1.0 cu o rată de transfer de 12 Mbps.
Unitățile flash USB au fost lansate în 2000, același an în care a apărut și USB-ul 2.0 cu rate de transfer de date de 480 Mbps. Acum, la aproximativ două decenii după, suntem în perioada de vârf a portului USB 4, care va funcționa însă numai pe conectorul de tip C.