MORE

Intr-o lume hiper-tehnologizata poti pierde…un avion

Duminica seara Discovery Channel a difuzat un excelent documentar despre zborul MH370 al Malaysia Airlines, cel care a facut atata valva de la disparitia sa pe 8 Martie anul acesta. Am urmarit atent cazul de-a lungul acestei perioade, deci in mare sunt la curent cu derularea evenimentelor, dar documentarul celor de la Discovery pune cap la cap stirile, intr-un tablou cuprinzator, de ansamblu, si adauga o serie importanta de intrebari de fond (de parca nu erau destule). Este uimitor, cand privesti acest puzzle reasamblat intr-un singur film de o ora, sa te gandesti cum a fost posibil ca ditamai aeronava de 70 m lungime si 60 m anvergura sa dispara fara urma, intr-o lume in care, teoretic cel putin, un individ poate fi localizat cu o precizie „”milimetrica”.

Documentarul subliniaza lacunele neasteptate ale sistemelor de detectare si localizare de la sol, veriga umana problematica si supusa greselii, lipsa de sincronizare tehnologica a anumitor elemente de pe aeronavele actuale cu posibilitatile prezente acum pana si pe dispozitivele consumer (structura depasita de stocare si inregistrare de pe cutiile negre) si multe altele asemenea. In final filmul intreba, legitim, ce ar trebui facut in viitorul imediat in conditiile in care milioane de vieti depind de siguranta acestui mijloc de transport: poate ca ar trebui automatizat complet (computerul sa fie cel care sa monitorizeze cerul de la sol si nu operatorii umani), poate ca anuminte dispozitive gen cutii negre, transpondere, etc, ar trebui updatate fundamental si aduse in prezent (smartpone-urile obisnuite care pot stoca mai multa informatie decat o cutie neagra!), sau poate ca masurile de siguranta si verificare ar trebui facute mai „smart”, adica sa importe tehnologii noi de scanare si detectare din alte domenii, fara a face viata mai grea si procedura mai incomoda pasagerilor.

Un film care cu siguranta va fi reprogramat, si pe care vi-l recomandam cu incredere. Si pentru ca tot am atins acest subiect, voi ce credeti ca s-a intamplat? Asteptam curiosi parerile voastre pe pagina noastra de Facebook, pe Google+ sau in sectiunea de comentarii a acestui articol.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

2 comentarii

  1. Nu sti cum se numea?Sau cand va fi reprogramat?Sau macar ora in care a fost difuzat 🙂 Multumesc mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button