Funcom și-a deschis porțile și în București, iar noi am aflat cam la ce surprize ne putem aștepta pe viitor (interviu)

Cei care au jucat intensiv action-RPG-uri și titluri cu valențe mai neconvenționale sunt familiari cu Funcom, studioul norvegian care ne-a adus jocuri precum Conan Exiles, Secret World Legends, Age of Conan și Anarchy Online. Dezvoltatorii și-au făcut debutul în forță în 1993, iar de atunci s-au extins rapid, acoperind atât aria de game development, cât și responsabilitatea de publisheri pentru proiecte ambițioase.
Funcom a pășit recent și pe teritoriul nostru, deschizându-și astfel un nou studio în București, în perfectă sincronizare cu noile sale proiecte pe care le vom vedea în viitorul apropiat. Momentan, diviza „autohtonă” se concentrează pe procesul de asigurare a calității jocurilor sale, însă recrutarea pentru noi talente este deja în desfășurare. De ce? Pentru că studioul din București va participa activ la dezvoltarea unor jocuri despre care pot spune că arată cel puțin extrem de interesante și promițătoare (*cough Metal: Hellsinger *cough).
Am fost foarte curios să aflu ce pun băieții la cale și am avut ocazia să stau de vorbă cu Ionuț Codreanu, care ocupă poziția cu denumirea oficială de Head of Studio Funcom București. Ionuț are o experiență bogată pe piața noastră de gaming, întrucât el lucrează de mai mult de 17 în companii ca Vivendi, Bandai Namco și Ubisoft. Acesta este devotat transformării studioului din București într-un jucător important.
Da, este vorba despre proiecte ambițioase, dar toate acestea cer timp și planificări minuțioase. Așa că m-am gândit… De ce nu-l las chiar pe omul din spatele acțiunii să ne spună câteva cuvinte?!
Despre Funcom, direct de la Funcom
Întrebarea #0 :Salutare! În primul rând, eu însumi sunt încântat că Funcom și-a deschis un studio și în București. Vă felicit pentru această realizare și mă bucur că am ocazia să stăm puțin de vorbă despre planurile voastre.
Salut! Și merci! E o experiență extraordinară să construiești ceva nou, de la început, mai ales într-o companie cu o istorie așa bogată.
Întrebarea #1: Funcom sunt cunoscuți pentru titlurile interesante și „nonconformiste” pe care le dezvoltă sau publică. Îmi amintesc cu câtă nerăbdare așteptam, de pildă, Metal Hellsinger și conținutul nou pentru Conan Exiles. Am înțeles că noii angajați vor lucra la aceste două jocuri, inclusiv adaptarea Dune. Oare ne puteți spune la ce să ne așteptăm pe viitor?
I.C: Agilitatea și experimentarea sunt parte din ADN-ul nostru. Nu vrem doar să lansam jocuri, vrem să creăm ceva ce jucătorii nu au experimentat până acum și pentru a face asta trebuie să gândim diferit. Un exemplu bun este Metal: Hellsinger, un FPS bazat pe ritm, diferit de majoritatea celorlalte shootere de pe piață.
Deși nu am acum detalii noi despre jocurile noastre, vă pot promite că le vom oferi jucătorilor ceva nou și memorabil atat în Metal: Hellsinger, cât și în viitorul joc survival din universul Dune.
Întrebarea #2: Dune este una din seriile mele preferate și sunt foarte curios să aflu în ce măsură ați adaptat materialul-sursă. Vă veți folosi în mod special de noul film al lui Denis Villeneuve sau strict de cărțile lui Frank Herbert?
I.C: Pentru moment nu suntem pregătiți să vorbim mai mult despre jocul Dune la care lucrăm, în afară de faptul că este un joc de tip Survival Open-World MMO și, totodată, cel mai ambițios joc al nostru de până acum. Ce pot să vă spun însă este că pe 10 decembrie am dezvăluit un alt joc Dune, un RTS 4X numit Dune: Spice Wars, dezvoltat de studioul francez Shiro Games, publicat de Funcom. Este un joc inspirat în mare parte din cărți, dar lucrăm foarte aproape și cu Legendary, compania care a produs filmul, pentru a ne asigura că avem o viziune unitară pentru universul Dune.
Întrebarea #3: Veți colabora cu nume importante în vederea dezvoltării proiectelor noi precum Dune, alte adaptări sau IP-uri noi-nouțe ? Mă refer, de exemplu, la scriitori, compozitori, regizori, etc.
I.C: Nu pot intra în detalii acum despre jocul Survival Open-World și ce colaborări avem pregătite acolo, dar comunicăm regulat cu Legendary Pictures în ceea ce privește jocul de strategie despre care vorbeam mai devreme.
Întrebarea #4 Piața de gaming autohtonă este plină de oportunități, iar Bucureștiul este practic o mină de aur în acest sens. V-ați gândit cum veți cultiva aceste oportunități? Ne-ați putea oferi câteva indicii cu privire la ariile de game development spre care doriți să vă îndreptați?
I.C: Bucureștiul este un oraș uimitor, inclusiv din punct de vedere al dezvoltării de jocuri. Avem foarte mulți dezvoltatori de jocuri talentați adunați într-un singur oraș, lucru rar întâlnit chiar și la scară globală. Asta înseamnă că avem o oportunitate excelentă de recrutare, iar aici nu vorbesc doar despre numărul de profesioniști, ci și despre cum aceștia se potrivesc în cultura Funcom. Ne dorim oameni cărora le place să lucreze într-o organizație agilă, flat-structure, fără politică, fara drame. Oameni dornici să experimenteze și să se dezvolte continuu.
Pentru moment ne concentrăm pe zonele de Quality Assurance și automatizări, iar apoi vom trece la următoarea fază a dezvoltării studioului, extinzându-ne și în alte domenii. Cel mai important acum este să aducem oamenii potriviți, alături de care să punem bazele studioului pentru o creștere sustenabilă pe viitor.
Întrebarea #5: Câți membri s-au alăturat până acum echipei din București?
I.C: Suntem încă la început și prefer să creștem într-un ritm potrivit, axându-ne mai degrabă pe calitate decât să ne grăbim. Acestea fiind zise, m-aș bucura dacă vom putea ajunge în zona de trei cifre până la sfârșitul anului 2022.
Întrebarea #6: La momentul actual, ce fel de talente sunt afișate pe lista voastră „Most Wanted”? Ce căutați în primă fază?
I.C: Cum menționam mai devreme, căutăm oameni care sunt capabili să gândească diferit, cărora le place să lucreze într-o companie „flat structure” și bineînțeles, care sunt pasionați de jocuri. Vrem să creăm un studio modern, mereu la zi cand vine vorba de tehnologie și de modul în care lucrăm, așa că este important ca oamenii care vin aici să găsească bucurie în a-și dezvolta în mod continuu propriul set de abilități.
Întrebarea #7: Am înțeles că, pentru voi, atmosfera este la fel de importantă precum colaborarea eficientă și productiviatea. Eu unul sunt în asentimentul vostru. Ce anume v-a determinat să vă amplasați sediul în Piața Victoriei?
I.C: Am ales Piața Victoriei pentru că se potrivește foarte bine cu ADN-ul companiei. Este o zonă vibrantă, situată în inima orașului, aproape de cartierul creativ. Totodată, un alt motiv este că are acces excelent din toate zonele orașului, indiferent dacă te deplasezi cu bicicleta, metroul, tramvaiul, autobuzul sau mașina.
Întrebarea 8#: Când vom afla cel mai curând vești noi de la voi?
I.C: Pe 10 decembrie am fost prezenți la „The Game Awards”, un spectacol care atrage mai mulți spectatori decât Oscarurile. Am prezentat un nou joc, Dune: Spice Wars și am dezvăluit întreaga lista de artiști prezenți în Metal: Hellsinger. Vom reveni cu mai multe informații despre ambele titluri în următoarele luni.