BusinessȘtiriTECH

Traficul global de internet, afectat de distrugerea cablurilor submarine din Marea Roșie

Războiul din Orientul Mijlociu perturbă și internetul

Cablurile submarine de internet, din Marea Roșie, esențiale pentru legăturile între Asia, Europa și Orientul Mijlociu, au suferit daune semnificative, provocând perturbări pe scară largă și forțând furnizorii de internet să redirecționeze o parte semnificativă a traficului global, scrie CNN.

Incidentul din Marea Roșie, care a afectat cablurile a patru rețele majore de telecomunicații, a dus la o perturbare importantă a comunicațiilor în Orientul Mijlociu, potrivit companiei de telecomunicații HGC Global Communications din Hong Kong. Aproximativ 25% din traficul dintre Asia și Europa, precum și Orientul Mijlociu, a fost impactat, determinând HGC să redirecționeze traficul pentru a minimiza disconfortul clienților săi.

Ce cabluri de internet au fost afectate și cine ar fi responsabil

Potrivit surselor internaționale, patru cabluri submarine au fost afectate în Marea Roșie. Aceste cabluri aparțin a patru rețele majore de telecomunicații și au fost „tăiate”, provocând întreruperi majore ale rețelelor de comunicații în Orientul Mijlociu. Cablurile afectate includ:

  • Europe India Gateway (EIG) – leagă Europa, Orientul Mijlociu și India și îl are ca investitor major pe Vodafone
  •  Asia-Africa-Europe 1 (AAE-1) – un sistem de cabluri de 25.000 de kilometri care conectează Asia de Sud-Est de Europa prin Egipt;
  • Seacom – se întinde între Kenya și Egipt și a suferit o întrerupere majoră în regiunea Mării Roșii. Acest incident a afectat fluxul de trafic între Africa și Europa și clienții din Africa de Est și de Sud. Seacom a declarat că locul unde s-a produs întreruperea cablului este semnificativ din punct de vedere geopolitic și este marcat de tensiuni constante, ceea ce complică efectuarea operațiunilor de întreținere și reparație.
  • TGN-EA – un sistem de cablu de 9.280 km, leagă India cu Franța, trecând prin Egipt și Arabia Saudită; momentan detalii despre natura daunelor nu au fost încă dezvăluite.

Vodafone a refuzat să comenteze incidentul, dar menționează pe website-ul său că dirijează traficul de internet prin aproximativ 80 de sisteme de cabluri submarine care ajung în 100 de țări.

Nu au fost dezvăluite informații despre cum au fost deteriorate cablurile sau cine este responsabil. Incidentul vine la câteva săptămâni după ce guvernul yemenit a avertizat cu privire la posibilitatea unui atac asupra cablurilor subacvatice de către rebelii Houthi, susținuți de Iran.

Această situație a readus în atenția publicului riscurile asociate cu infrastructura subacvatică. Deși multe dintre aceste cabluri sunt finanțate de giganți ai internetului, precum Google, Microsoft, Amazon și Meta, și sunt concepute pentru a rezista condițiilor dificile de pe fundul oceanului, ele nu sunt imune la incidente. În trecut, cutremurele, ancorele de nave și chiar acțiunile deliberate au cauzat întreruperi ale serviciului, care au afectat milioane de utilizatori.

Incidentul din Marea Roșie servește ca un semnal puternic că, în timp ce ne bucurăm de beneficiile unei lumi interconectate, trebuie să fim conștienți de fragilitatea infrastructurii care face posibilă această conectivitate. Este un apel la acțiune pentru a ne asigura că rețeaua care ne ține uniți rămâne sigură, rezilientă și capabilă să suporte provocările viitorului.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button