Momentul în care o armă controlată de o inteligență artificială a asasinat un cercetător iranian – Începe era „Modern Warfare”?”

Trăim vremuri ciudate, iar jocurile, cărțile și filmele care aduc în discuție arme futuriste și tehnologii complexe deja nu prea mai sunt un concept sci-fi. Bine, aș zice că unele dintre acestea au fost „transpuse” ceva mai rudimentar în realitatea noastră, dar cred că știți unde bat. Problema este că astfel de idei au dus la practici controversate, care ne fac să ne îndoim de scopurile progresului științei, care include și ideea de inteligență artificială.
Povestea din spatele acestui scandal este pe cât de interesantă, pe atât de tulburătoare. Pe 27 noiembrie 2020, unul din cei mai importanți cercetători iranieni din domeniul fizicii nucleare, Mohsen Fakhrizadeh, a fost asasinat de către o armă controlată de o inteligență artificială. Poate că sună a ceva ce ai vedea doar în filmele cu Tom Cruise, însă dispozitivul, inițial controlat prin satelit, a dovedit că s-a mișcat cu mai multă precizie decât operatorul său israelian, adică intermediarul.
New York Times a confirmat știrea. Din ce era alcătuit dispozitivul?
Echipamentul care i-a adus moartea lui Mohsen Fakhrizadeh cuprindea arma propriu-zisă, alături de atașamentele robotice responsabile cu țintirea și apăsarea pe trăgaci. Întregul ansamblu cântărea aproape o tonă, iar NYT menționează că israelienii l-au adus pe ascuns, piesă cu piesă, în Iran, pentru ca mai apoi să-l asambleze și să-l ascundă într-un camion.
Camionul era dotat cu o sumedenie de camere video pentru a le oferi operatorilor un câmp vizual extins. Între timp, echipamentul a fost conectat la o rețea de sateliți pentru a putea fi controlat la distanță, acțiunile putând fi luate direct din spatele ecranului. În completarea acestuia a fost instalată și programată și o inteligență artificială, cu tot cu instrucțiunile de autodistrugere, camionul urmând să explodeze imediat după trasul cu arma.
AI-ul a fost dotat și cu un software de recunoaștere facială, pentru a se asigura că singura victimă este cercetătorul iranian.
Cum a fost posibil ca o inteligență artificială să recunoască și să asasineze ținta…Din mers?
Da, echipamentul putea fi controlat prin satelit de către un operator, dar există o mențiune importantă! Mohsen Fakhrizadeh se deplasa cu mașina, alături de soția sa. AI-ul a fost programat ca să compenseze delay-ul de 1.6 secunde între ceea ce se vedea pe ecranele operatorului și ceea ce se întâmpla în timp real.
AI-ul dotat cu recunoaștere facială a reușit să urmărească ținta și să tragă precis, cruțându-i viața soției cercetătorului. Toate acestea s-au întâmplat fără ca operatorul uman să intervină sau să modifice vreo traiectorie. În momentul îndeplinirii misiunii, softul de autodistrugere s-a declanșat și camionul a explodat.
Un nou Modern Warfare, dar în viața reală?
Chiar dacă sistemul a fost programat să se autodistrugă, explozia nu a reușit să facă praf și pulbere întregul echipament. Astfel, Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene a reușit să adune și să pună cap la cap dovada faptului că ne confruntăm cu o realitate tot mai disturbing.

În cele din urmă, teoriile au lăsat loc acestei confirmări. Pe 27 noiembrie 2020 un robot ucidea o ființă umană. Nu of el acel T-800 cu care am fost terorizați acum mulți ani, însă este o mărturie dură cu privire la tehnologiile moderne.
Ăsta nu a fost sub niciun fel vreun atac terorist al cuiva care să tragă un glonț și apoi să fugă. Acest asasinat este mult mai complicat decât ceea ce știți și credeți. Pentru cei din Iran, el era un necunoscut, dar era o țintă importantă pentru inamicii dezvoltării Iranului. Hamed Fakhrizadeh, fiul lui Mohsen Fakhrizadeh
*Thumbnail-ul acestui material conține și o trimitere către un articol Forbes care aduce în discuție AI-ul ca armă în război. Cei interesați îl pot citi aici.