Tech&ITPCTECH

Intel lansează XeSS, alternativa pentru DLSS și FSR, pe data de 20 Mai 2022

Vara asta se anunță a fi extrem de interesantă pentru pasionații de hardware, întrucât Intel urmează să lanseze seria de plăci video Arc pentru desktop. Însă până când vom avea plăcile, se pare că producătorul vrea să își pregătească și armata de soluții software care să susțină lansarea. Prima tehnologie extra cu care facem cunoștință este XeSS (Xe Super Sampling), adică soluția taberei albastre pentru DLSS de la NVIDIA și FSR de la AMD.

Lansarea XeSS va avea loc pe data de 20 Mai 2022 odată cu Dolmen, un joc dezvoltat de Massive Work Studio. Pentru cei care nu știu, același dezvoltator de jocuri ne-a adus titluri precum Kingdom Come: Deliverance și serii clasice ca Red Faction și Painkiller. Odată cu această lansare, se confirmă și niște zvonuri mai vechi care indicau că începutul verii ne rezervă ceva interesant din partea Intel.

Intel XeSS

De ce este important Intel XeSS?

Chiar dacă NVIDIA și AMD au lansat plăci video interesante în ultimii doi ani, acestea pur și simplu nu pot ține mereu pasul cu ultimele jocuri la rezoluții foarte mari. Aici intervin tehnologiile de Super Sampling, care randeaza imaginile la o rezoluție mai mică și folosesc inteligența artificială pentru a le scala la rezoluția monitorului. Spre exemplu, dacă te joci la rezoluție 4K, jocul va fi randat la 1440p pentru a oferi un framerate mai mare, iar mai apoi scalat la rezoluția aleasă de tine. Impactul de performanță este imens, iar calitatea nu prea are de pierdut; ori în unele cazuri chiar este îmbunătățită.

XeSS va fi o parte importantă a lansării Intel Arc și până să vedem cum se comportă pe desktop, vom avea ocazia să punem tehnologia la încercare odată ce vom pune mâna pe primele laptopuri cu soluții grafice Arc 3 „Alchemist” undeva în perioada următoare. Și iată cum lupta dintre NVIDIA și AMD tocmai a devenit un triple-threat în care Intel vrea să se bage cu forța și să creeze probleme pentru ceilalți competitori. Eu nu pot să le urez decât succes și mă bucur că vom avea mai multe opțiuni.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button