Tech&ITPCRSS PaginaDeMedia

Intel si placa video pe care nu o vom putea avea in PC niciodata

Faptul ca Intel a intrat in paine cand vine vorba de placile video dedicate nu mai este o noutate. Compania a prezentat deja un model si internetul este plin de informatii despre intreaga gama de placi. Un model care a trecut insa neobservat este poate si cel mai interesant dintre toate. Este vorba despre o placa video pe care nu o vom putea avea in PC-urile de acasa.

Jurnalistii de la Digital Trends au facut rost de informatii din interiorul companiei referitoare la noua serie de placi video, iar acestea indica existenta unei placi ceva mai speciale. Este vorba despre un model care va avea un TDP de 400/500W si va functiona la un voltaj de 48V. Asta ma trimite direct cu gandul la o placa video creata pentru server, nu pentru un PC de gaming sau de editare video. Partea buna este ca mai exista un model cu un TDP de numai 300W care are nevoie de 12V. Deci vom primi macar o placa serioasa din partea Intel.

 

Ce stim pana acum?

Ok, haideti sa o lamurim de la inceput: specificatiile acestea nu au fost confirmate. Tinand insa cont de ce am vazut pana acum, par sa fie destul de realiste. Vom afla mai multe direct de la Intel, dar asta se va intampla probabil spre vara.

Sa revenim insa la placa buclucasa. Se pare ca este vorba despre un model 512 EU 500W cu memorie HBM2 si PCIe 4.0. Tabelul de mai sus dateaza de undeva de la inceputul anului 2019, astfel modelul mentionat ar putea la fel de bine sa fie Intel Ponte Vecchio care va avea o tehnologie de fabricatie pe 7nm.

Intel Ponte Vecchio face parte din planurile companiei pentru a produce acceleratoare ultra-performante care ar urma sa fie lansate in 2021. Prezentarea acestui model dedicat nisei de high-performance computing a scos in evidenta trei arii importante ale arhitecturii Xe. In primul rand Ponte Vecchio este un motor de procesare vector matrix data-parallel, ceea ce va ajuta foarte mult accelerarea AI (Artificial Intelligence) si evolutia acestei tehnologii. Al doilea beneficiu este puterea de procesare FP64, o metoda care chiar daca mai rar intalnita, inca este importanta in industrii precum meteorologia, petrol si gaze sau astronomie. Nu in ultimul rand, tridentul de putere este completat de cache mai mare si o latime de banda mult mai generoasa care va reduce timpul necesar indeplinirii sarcinilor.

Dar cum ma ajuta asta daca sunt un utilizator simplu?

Tre’ sa recunosc ca si eu imi prind urechile cand vine vorba de HPC, dar din moment ce Intel va avea la indemana tehnologia necesara fabricarii de chip-uri pe 7nm, este clar ca o vor folosi si pentru piata mainstream. Asta inseamna ca avem sansa ca in 2021 sa vedem procesoare Intel Core pe 7 nano care ar putea relansa cursa pe piata de procesoare desktop si mobile. De asemenea, inca sunt curios ce se va intampla cu placile video Intel Xe pentru utilizatori normali, mai ales ca in tabelul de mai sus este mentionat si un model de 300W. Oare vom vedea un NVIDIA Killer si de la Intel? La intrebarea asta doar timpul ne poate raspunde.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button