Tech&ITRSS PaginaDeMedia

Intel adaugă două modele noi de procesoare în familia Tiger Lake

Generația a 11-a de procesoare mobile de la Intel tocmai s-a extins, datorită adiției a două modele anunțate discret. Este vorba despre Intel Core i7-11390H și i5-11320H, care au dus la un total de 33 de procesoare disponibile în seria Tiger Lake (dacă excludem iterația Xeon W).

Seria a luat naștere în 2020, fiind a doua generație de procesoare pe 10nm care să-și găsească adăpost în circuitele laptopurilor, prima fiind famillia Ice Lake. Spre deosebire de cea dintâi, TL-urile integrează și grafica Intel Xe care oferă un spor de performanță semnificativ pe partea de procesare grafică, iar micile retușuri aduse procesului de fabricație pe 10nm includ tehnologia SuperFin și suport pentru interfața Thunderbolt 4.

Ce au de oferit noile modele Intel Tiger Lake?

Noile modele – i7-11390H și i5-11320H –  aduc și ele aceste îmbunătățiri, iar pe partea de specificații, ambele procesoare vin cu câte patru nuclee și opt fire de execuție, precum și suport pentru memorii DDR4-3200, LPDDR4x-4267 și instrucțiunile ABX-512 necesare sarcinilor masive pe partea de inteligență artificială.

Cu toate acestea, i7-11390H poate fi tactat la 5GHz, în vreme ce i5-11320H poate ajunge la o frecvență maximă de 4.5GHz. Cel dintâi se laudă și cu 12MB de memorie cache, comparativ cu 8MB de pe i5, dar și cu 1.4GHz pentru frecvența pe partea de grafică, spre deosebire de cei 1.35GHz de pe i5.

Pe lângă integrarea Xe, procesoarele din această serie aduc cu sine tehnologia SuperFin, care sporește eficiența performanța brută. Prin urmare, laptopurile echipate cu aceste modele vor fi mai puternice și mai rapide, dar vor beneficia și de o autonomie mai mare, grație unei gestionări mai bune a consumului bateriei.

Totodată, TL este prima familie a producătorului care oferă suport pentru Thunderbolt 4 și USB 4.0. În materie de performanță, noile modele nu ar trebui să difere cu mult față de frații lor, însă rezultatele concrete vor sosi odată cu disponibilitatea oficială și cu testele „de pe teren”.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button