Au prins viață primele prototipuri ale noilor procesoare Intel Meteor Lake
Intel are planuri mari pentru noile sale serii de procesoare. După ce am văzut într-un roadmap recent principala organizare a dezvoltatorului, iată că a fost anunțat oficial primul „power on” al viitoarelor chip-uri Meteor Lake de a 14-a generație, ca urmare a unui proces de lungă durată început în luna mai a anului trecut.
Pat Gelsinger a venit cu vestea cea mare în cadrul unei ședințe. Prima versiune a lui Meteor Lake a putut fi activată pe trei sisteme de operare, iar asta crește șansele ca procesoarele să fie lansate în decursul lui 2023. Reușita aceasta marchează trecerea către o nouă arhitectură, pentru care se va folosi tehnologia Intel Foveros și care va fi bazată pe procesul I4, adică pe 7nm. Intel precizează că performanța lui Meteor Lake este notabilă, fapt care face din această lansare „cel mai bun startup din ultima vreme”.
Intel 4 Meteor Lake a fost activat cu succes în Windows, Chrome și Linux. Rapiditatea cu care echipa a ajuns la această performanță esteun semn important al performanței lui Meteor Lake și al tehnologiei noastre Intel 4. Pat Gelsinger, președintele Intel
Testele de acest fel sunt importante, întrucât arată dacă prima versiune a chip-ului este funcțională. În punctul ăsta, nu ai cum să te aștepți ca prototipul în cauză să ofere performanță în proporție de 100% sau să fie pe deplin optimizat. Scopul său este, de fapt, să-i ajute pe dezvoltatori să-și adapteze tehnologiile și design-ul pentru a completa cu succes întregul ansamblu al platformei. Deci este lesne de înțeles că Intel va introduce în timp și alte iterații ale lui Meteor Lake, fiecare versiune fiind destinată unui anumit obiectiv.
Seria va adopta un design multi-tile prin tehnologia Foveros. Este vorba despre un die cu un număr momentan necunoscut de nuclee high-performance Ocean Cove și nuclee energy-efficient Gracemont. Se știe, însă, că va integra un procesor grafic ce cuprinde între 96 și 192 EU (Execution Units), ajungând chiar la o valoare dublă față de Alder Lake și Raptor Lake. SoC-ul va include controllere de memorie, PCIe și Thunderbolt.
Este important de reținut că Intel se așteaptă ca design-urile pentru Meteor Lake să aibă consumuri variate, între 5W și 125W, fapt care face ca noile procesoare să fie versatile și să poată fi folosite pentru diverse sisteme, fie că vorbim despre tablete, laptopuri sau sisteme desktop. Totuși, este și o mișcare riscantă, pentru că Intel trebuie să-și asigure fonduri imense ca să poată fabrica mai multe iterații ale aceluiași chip. În condițiile în care alte companii preferă să economisească mai mult și să mențină un număr mic de iterații, Intel ar putea câștiga teren dacă-și joacă bine cartea.