MORE

Intel pregateste Socket LGA 2066 pentru noile serii Enthusiast

LGA 2011 se afla pe piata de ceva vreme, chiar daca luam in considerare doar LGA 2011-3. Dar timpul sau pare ca se apropie de final, pentru ca Intel pregateste un nou socket si o noua platforma pentru cei care vor procesoare de talia Enthusiast.

Conform unor noi informatii care s-au scurs pe internet, cu tot cu materialele aferente, Intel pregateste platforma X109 pentru noua generatie de procesoare extreme, care vor veni simultan din seria Kaby Lake-X si Skylake-X. Doua diferente notabile sunt sesizabile inca din start. Intel pare sa fi renuntat la sufixul „-E” pentru aceasta serie de procesoare, inlocuindu-l cu „-X”. Apoi mai este si faptul ca ambele serii sunt lansate simultan. Acestea sunt de obicei decalate cu un an. Dar avand in vedere intarzierile care au tot avut loc la tranzitia catre 14 nanometri, poate astfel Intel incerca sa aduca totul la zi.

intel 2066

Platforma X109 se va folosi de un nou socket, LGA 2066, care aduce pana al 44 de conexiuni PCI-Express 3.0 pentru modelul de top din seria Skylake-X, suport pentru memorie pe 4 canale de pana la 2667 MHz, 8 porturi SATA 3 si 10 porturi USB 3.0, la care vor putea adauga si producatorii de placi de baza cu controller-e aditionale. Acest socket va ramane in vigoare cel putin pana in anul 2020, cand ori va fi inlocuit complet, ori va primi o revizie.

Se pare ca un singur model de Kaby Lake-X va fi disponibil, unul cu 4 nuclee care suporta pana la 16 conexiuni PCI-Express si memorie Dual Channel, dar care are un TDP de 112W. Acest numar este foarte interesant, din moment ce varianta standard va avea 95W TDP maxim. Asta ar putea insemna ca acest procesor, care nu dispune de nuclee in plus, are doar 4, ar putea suporta frecvente mai mari de 4GHz din cutie, sau suporta overclock chiar pana spre 5GHz. Altfel nu s-ar explica diferenta considerabila de energie.

intel 20662

Modelele Skylake-X vor veni in variante de 6, 8 si 10 nuclee, cu TDP-uri care pot ajunge pana la 140W, la fel ca Broadwell-E.

Noile procesoare si platforma X109 cu socket LGA 2066 vor fi disponibile din a doua jumatate a lui 2017. Preturile probabil vor bate tot catre 1700 de dolari pentru modelele de top, asta daca nu cumva Zen chiar va oferi ceva competitie a carei lipsa se simte zilnic la buzunar.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

2 comentarii

  1. o cura nebuna dupa bani, ii compatimesc pe cei care alearga dupa ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button