PC

Intel NUC cu Core i5 Broadwell-U – Testat in GTA 5!

Odata cu micsorarea procesului de fabricatie al tranzistorilor, apar pe piata dispozitive noi, precum tablete ultra-performnte dar super-subtiri, ultrabookuri sau sisteme PC precum… Intel NUC! Intel NUC este un mini PC care poate fi prins pe spatele unui monitor, dar la fel de bine poate sta si pe birou. Acesta are suficienta putere de calcul incat sa poata inlocui un sistem desktop obisnuit, dar pana la un anumit nivel; nu va ganditi ca ar putea inlocui un sistem de gaming de top, dar asta nu inseamna ca nu este suficient de bun pana si pentru anumite jocuri. In teste am primit ultima varianta de NUC, bazata pe un procesor Intel Core i5 5250U. Procesorul este un dual-core cu Hyperthreading tactat la 1.6GHz, dar care poate ajunge in boost pana la 2.4GHz. Placa grafica este Intel HD 6000. Sistemul primit de noi are 4GB RAM DDR3 si un SSD de 180GB pe slot M.2.

Daca doriti sa cumparati un asemenea sistem trebuie sa stiti ca el vine barebone, adica fara stocare si RAM. Ca si conectivitate NUC are WiFi 802.11ac integrat, un port LAN gigabit, 4 porturi USB, un port mini HDMI, si un mini display port. Pe cutia sistemului Intel a precizat ca acesta este 4K ready, adica poate reda continut video 4K fara probleme. Carcasa sistemului este construita din aluminiu, iar in partea de sus este acoperita cu un capac din plastic glossy. Acest capac se poate scoate, iar daca il scoateti nu puteti vedea mare lucru: o parte din cooler si antenele WiFi si Bluetooth. Tot in partea de sus se afla butonul de power si un led care arata activitatea unitatii de stocare. In spate se regasesc porturile pentru conectarea monitorului, doua USB 3.0, fanta pentru aerisire, portul LAN si mufa pentru conectarea transformatorului de 19V.

In partea frontala se mai regasesc inca doua porturi USB 3.0 si o mufa combo pentru casti si microfon. Partea de jos se poate desface cu usurinta, desuruband 4 suruburi. Odata ce interiorul este expus, puteti vedea ca placa de baza este si mai mica decat v-ati imaginat! Este incredibil cat a avansat tehnologia, si cate lucruri se pot face doar prin micsorarea procesului de fabricatie. Am testat de curiozitate sistemul NUC in GTA 5 si Cinebench (unii vor spune ca nu suntem sanatosi la cap, dar fara nebunie nu inveti nimic in acest domeniu). In GTA 5 nu ne asteptam la mari rezultate oricum, sistemul reusind sa obtina un minim de 14FPS-uri si un maxim de 30FPS-uri, iar media a fost undeva la 20FPS-uri. Jocul a avut si un pic de lag, asadar este greu sa controlezi personajele. In Cinebench R15 NUC a avut un scor de 20 in testul OpenGL si un scor de 253 in testul CPU. Acest mini PC are un pret de 2000RON, dar fara sa mai punem la socoteala si unitatea de stocare sau memoria RAM.

Oricum, este un mic si interesant PC, pe care il vadem ca fiind extrem de util in birourile aglomerate si categoric si acasa pe post de „creier” al locuintei, sau sistem multimedia, daca este s-o spunem mai prozaic.

Articole asemanatoare

Back to top button