PC

Intel nu are cuvinte de laudă pentru Epyc

Intel a dezvăluit săptămâna aceasta procesoarele sale noi din seria Xeon, care se folosesc de arhitectura Skylake-SP. Aceste noi modele dedicate serverelor și aplicațiilor din centre de date sau super-calculatoare, pot avea până la 28 de nuclee în sisteme cu până la 8 socket-uri, cu 1.5TB de memorie.

Numerele sunt foarte impresionante, în special pentru că Intel a trebuit să reproiecteze modul în care nucleele individuale ale procesoarelor sunt conectate, abandonând vechiul Ring Bus în favoarea a ceva numit Omni-Path Fabric. Noua tehnologie poate fi scalată la un număr mult mai mare de nuclee ca până acum.

Toate bune și frumoase, până ce graficele de prezentare ale noilor procesoare au început să facă referire la procesoarele Epyc de la AMD, de pe platforma de server Naples. Intel de obicei nu a inclus astfel de materiale până acum, în mare parte pentru că AMD n-a avut nici un produs în acest spațiu. Faptul că o face acum vine ca o surpriză, una plăcută, fiindcă înseamnă că în sfârșit avem competiție în industrie, după ani de zile de dominație a unui singur producător de procesoare.

Intel susține că un procesor Epyc este pur și simplu compus din patru procesoare de desktop lipite unul de celălalt, lucru ce ar duce la probleme de performanță. În apărarea lor, declarația nu este în totalitate eronată. un procesor Epyc, Threadripper, până și unu Ryzen, are la bază un CCX cu 4 nuclee, ce este conectat prin Infinity Fabric la alt CCX. Există latență suplimentară în comunicarea dintre nuclee, din cauza conexiunii. Însă a spune că procesoarele pur și simplu sunt lipite unul de celălalt aduce amintiri din era lui Pentium D, care era făcut din două Pentium 4 lipite groaznic unul de altul.

Graficul mai menționează lipsa unui ecosistem, Intel dominând pe acest segment de ani de zile, alături de un istoric pătat și inconsistențe în aprovizionare. Ce exact înseamnă aceste ultime două părți nu este clar, în special ultima parte. Nu de alta, dar fiindcă procesoarele sunt făcute din acele complexe mici de nuclee, sunt practic mai ușor de produs ca un procesor monolitic.

Va fi amuzant să vedem cum această dispută dintre AMD și Intel va continua. Poate pare cam copilărească, dar este măcar un semn că există ceva teamă de competiție. Însă poate de data aceasta nu se va mai ajunge la încălcarea repetată a legii pentru a stârpi acea competiție.

[TechPowerUp]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

2 comentarii

  1. Stiti ce e ciudat si urat? In timp ce in testele prezentatr de amd, ei arata teste vs intel, ce performante ating procesoarele lor etc, intel pare ceva de genu unui sore looser… Ponegrind procesoarele competitiei pentru a ascunde dezastrul din spatele procesoarelor lor care nu se ridica la asteptari si performante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button