Tech&ITPCTECH

Intel lansează plăcile video Arc Pro, destinate aplicațiilor profesionale

Seria de plăci video Arc Pro a celor de la Intel este gândită pentru workstation-uri și laptop-uri puternice, destinate aplicațiilor profesionale. Pe scurt, dacă te ocupi cu graphic design, montaj video, animații și/sau editare 3D, plăcile astea sunt gândite astfel încât să te ajute în task-urile de acest tip. Este vorba de Intel Arc Pro A40 și A50, destinate workstation-urilor, și A30M care va fi disponibil exclusiv pentru laptop-uri de editare.

Modelul Arc Pro A40 este de tip single-slot, cu o putere de 3.5 TFlops, opt nuclee cu ray-tracing și 6 GB de memorie GDDR6. Această variantă este destinată sistemelor de dimensiuni mai mici, în timp ce A50 este gândit pentru sisteme mari și fioroase. Acesta din urmă este de tip dual-slot și are o putere de 4.8 TFlops, opt nuclee cu ray-tracing și 6GB de memorie GDDR6. Ambele plăci includ și patru mufe de tip Mini DisplayPort, pentru configurații cu monitoare multiple. Aici, Intel suportă mai multe variante: două monitoare de 8K la 60Hz, un monitor de 5K la 240Hz, două monitoare 5K la 120Hz sau patru monitoare 4K la 60Hz.

Bineînțeles, nu putem vorbi de plăci video fără să vorbim de jocuri. Teoretic, poți folosi plăcile astea și pentru gaming, dar dacă ăsta este scopul tău, cel mai bine ar fi să te îndrepți spre alte modele, pentru că acestea nu sunt gândite pentru gaming, ci pentru programe cum ar fi Blender, Premiere Pro sau DaVinci Resolve Studio. Un lucru foarte important care trebuie menționat este faptul că aceste plăci dispun de hardware acceleration pentru formatul AV1, feature despre care Intel spun că reprezintă o premieră în acest domeniu.

Modelul A30M, destinat laptop-urilor, va avea o putere de 3.5 TFlops, patru nuclee cu ray-tracing și 4GB de memorie GDDR6. Acesta va folosi între 35 și 50 W de putere maximă, iar output-urile pentru display vor depinde de modelul de laptop.

Plăcile video Arc Pro vor fi disponibile anul acesta, dar încă nu avem o dată exactă. Mie unul seria asta mi-a stârnit curiozitatea, iar dacă ești editor de orice fel și îți pui frecvent sistemul la încercare cu diverse programe profesionale, îți recomand să stai cu ochii pe seria asta.

Matei Pană

Mereu am fost o persoană creativă, iar odată aterizat la Zona m-am trezit într-un mediu foarte prietenos în care mă pot defășura liber. Fie că vorbim despre redactat de știri și recenzii, ori editare video, filmat sau diverse treburi mici de prin birou, sunt mereu dispus să mă implic și să învăț lucruri noi. Iar când nu fac asta, fie sunt cu chitara în brațe repetând, fie mă delectez cu vreun joc.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button