PCRSS PaginaDeMediaTECH

Intel se alătură celor de la NVIDIA și Radeon pe piața plăcilor video!

Tot vorbim de ceva timp despre plăcile video dedicate pe care Intel urmează să le lanseze. Și uite că fără nici un fel de confirmare oficială sau un anunț fastuos, BestBuy a început să vândă un sistem pre-asamblat numit „Gamer Xtreme Gaming Desktop” pentru 750 de dolari. Ce are sistemul ăsta special? Păi, placa video este o Iris Xe de 4GB.

Intel Iris Xe este o placă video dedicată care are la bază arhitectura Xe-LP. Asta înseamnă că este o placă „low power” gândită pentru scenarii ceva mai light de utilizare. Deci sub nici o formă Xtreme Gaming, după cum este numit sistemul celor de la CyberPower. Sub capotă, alături de placa video, mai găsim un procesor Core i5-11400F cu șase nuclee și 12 thread-uri, alături de 8GB de RAM și un SSD de 500GB. Adică un veritabil entry-level în lumea jocurilor pe PC.

Ce specificații are noua placă de la Intel?

Iris Xe este dotată cu 640 de shading units (80 de unități de execuție) și are 4GB de memorie LPDDR4X cu o lățime de bandă de 68GB/s. Momentan nu se știe cu cine a colaborat Intel pentru a crea această placă, însă ASUS și Colorful sunt „suspecții” principali. Cât despre placa în sine, am păreri împărțite: în primul rând, este o placă slabă comparativ cu ce există acum pe piață, astfel un GTX 1030 ar fi pe acolo din punct de vedere al performanței. Dar pe de altă parte, o astfel de soluție ar putea servi bine într-un sistem multimedia, unde n-ai neapărat nevoie de RTX 3090.

Pe lângă asta, Intel Iris Xe ar putea veni într-o mulțime de forme, astfel specificațiile îi permit să ia ori o formă low-profile, ori să ocupe doar un slot de expansiune pe spatele carcasei, sau chiar și mai bine, să se încadreze în ambele categorii. Oricum ar fi, important este începutul și faptul că oficial, avem trei jucători pe piața plăcilor video.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button