PC

Intel Itanium se află la final de drum

La începutul secolului, Intel a propus o nouă arhitectură pentru procesoare, menită să avanseze tehnologia în era de 64 biți. Acea arhitectură se numea Itanium, însă nu a prea reușit să capete tracțiune, iar acum Intel anunță lansarea ultimului procesor de acest tip, Itanium 9700, cu numele de cod Kittson.

Nu vor mai fi lansate proiectate, produse sau lansate procesoare noi pe baza acestei arhitecturi, în mare parte ultimul client rămas fiind oricum HP, ce are de gând să păstreze infrastructura sa curentă până în anul 2025. Dincolo de această dată, HP foarte probabil se va putea folosi de procesoarele Xeon care includ câteva funcții similare cu cele pe care le avea Itanium, precum un nivel foarte ridicat de protecție a datelor.

Unul din motivele principale pentru care Itanium nu a reușit să devină un nou standard a fost inițial eficiența sa. Procesoarele erau consumau foarte mult curent, necesitau răcire foarte zgomotoasă, iar performanța lor nu era tocmai excelentă, în special la început, când trebuia să se construiască de la zero infrastructura software. La urma urmei, IA-64 nu era compatibil cu x86. Apoi, când AMD a introdus extensiile pe 64 biți, care permiteau compatibilitate cu instrucțiunile x86, Itanium a început să pară din ce în ce mai inutil, până și Intel reducând efortul de a dezvolta mai departe tehnologia, și concentrându-se în schimb pe Xeon.

Apoi, în 2010 Microsoft a încetat cu totul să mai ofere suport pentru Itanium, ceea ce însemna că doar companii precum HP, ce aveau sisteme de operare făcute special pentru această arhitectură mai aveau vreun interes în ele. Astfel 9700 este capătul de drum pentru această tehnologie. Iar în cazul în care vă trece prin minte să cumpărați și voi un procesor, pentru a-l ține ca bibelou, sper că aveți puși deoparte 14 mii de dolari.

[PC World]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button