ȘtiriTech&IT

Intel vrea să împrumute 5 miliarde de dolari de la Germania

Să înceapă construcția de fabrici!

Intel a început o campanie de expansiune agresivă, astfel compania urmărește să construiască mai multe mega-fabrici în Europa și America. Planurile de viitor includ construcții în Italia, Irlanda, Germania, Franța și Ohio. Doar că socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, iar războiul și majorările prețurilor la energie au luat gigantul albastru pe nepregătite și a obligat compania să ceară bani cu împrumut guvernului german. Asta după ce a primit deja șapte miliarde de la nemți, iar acum mai vrea între patru și cinci miliarde.

Informația vine de la Bloomberg. Conform acestora, Intel a pus pe pauză construcția fabricii din Magdeburg (Germania) la finalul anului trecut din cauza dificultăților de natură economică care afectează industria calculatoarelor. Asta fără să mai punem la socoteală inflația și calculele mult prea optimiste – la început, costul de construcție estimat pentru fabrica din Germania era de 17 miliarde de dolari. Doar că în realitate costul este de fapt de vreo 30 de miliarde, deci aproape dublu.

Din fericire, Uniunea Europeană are în desfășurare un proiect intitulat CHIPS prin intermediul căruia vrea să accelereze dezvoltarea industriei de semiconductori pe vechiul continent. Asta înseamnă că Intel va primi vreo 40% din banii necesari direct de la UE, restul fiind acoperiți de țara în care este construită fabrica.

Fabrica Intel Germania

Ce vor produce fabricile Intel din Europa?

Se pare că cei de la Intel au planuri mari cu mega-fabrica din Germania, care ar urma să producă chip-uri Intel 18A (1.8nm). Asta ar veni așa, ca răspuns pentru AMD care deja au ajuns la procesoare pe 5nm. Și până când și-or construi Cor(e)iștii fabricile, parcă și vezi că AMD are chip-uri de 2nm pe piață. Revenind la fabrici, cea din Irlanda ar urma să producă arhitectura pe 7nm – adică cea pe care o vom vedea pe următoarea generație de procesoare Core.

Pe lângă astea, planurile companiei includ încă o fabrică în Italia care să asigure producția back-end și un centru de cercetare în Franța. Desigur, și aici vor fi anumite probleme, tot din cauza calculelor exagerat de optimiste. Intel a estimat că are nevoie de 33 de miliarde de dolari pentru a dezvolta toate fabricile și centrele de cercetare din Europa, dar s-a adeverit că trebuie să investească atât într-un singur complex – deci trebuie să se facă o chetă foarte mare pentru a duce planul la bun sfârșit.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button