PCTECHTech&IT

Intel Ice Lake a fost prezentat la Computex

În toate discuțiile din zilele trecute despre procesoare Ryzen, era să trec cu vederea un anunț cam la fel de important. Cel al noii generații de procesoare de la Intel, sub forma arhitecturii Ice Lake. Din păcate, procesoarele acestea nu sunt dedicate desktop-ului, ci doar platformelor portabile.

Intel promite că noua sa arhitectură va aduce un spor de performanță de 18% la aceeași frecvență față de Skylake, ceva ce poate că nu sună a fi prea impresionant, dar trebuie subliniat că vorbim de procesoare pentru laptop. Iar pe lângă acel procent adițional la performanță arhitectura vine și cu un spor de 2.5 ori pentru sarcinile legate de AI, ce sunt ceva mai importante pentru o platformă mobilă în cest moment decât pentru un PC. În același timp, Skylake este o arhitectură veche de 4 ani, iar Ice Lake mai este făcut și pe 10 nanometri, așa că anunțul nu prea reușește să spulbere vreo așteptare.

Singurele modele anunțate deocamdată sunt i3, i5 și i7, cu un TDP ce variază între 9W și 28W, având cel mult 4 nuclee fizice și 8 fire de execuție, cu frecvențe ce vor atinge maxim 4.1GHz. Nici asta nu este tocmai ceva impresionant, din moment ce Intel deja oferă procesoare cu 6 nuclee și 12 fire de execuție cu un TDP de 45W, la aceeași frecvență maximă.  Totuși, aceste procesoare noi, din seria Ice Lake, mai vin cu os erie de avantaje. Au suport integrat pentru Thunderbolt, permit folosirea de memorie DDR4 de 3733MHz ca standard, iar componenta grafică din generația 11 promite să fie foarte performantă, suportând ca standard rezoluția 5K al 60Hz. Vine până și cu un encoder hardware pentru HEVC de două ori mai rapid ca cel din generația anterioară, o veste bună pentru cei care se foloseau de Intel Quick-Sync pentru codare video.

Procesoarele acestea vor fi disponibile într-o varietate de sisteme pe parcursul acestui an.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button