PC

Intel i9 permite configurații RAID extreme

Noua platformă Intel vine cu o serie de surprize pentru amatorii vitezelor de transfer absurde, sub forma a ceva numit VROC, sau Virtual RAID on CPU.

VROC este un sistem derivat din procesoarele Xeon care permite realizarea unei configurații RAID ce se leagă direct de procesor, fără a mai fi nevoie un chipset intermediar. Astfel, până la patru SSD-uri de tip M.2 pot fi conectate la o singură placă de RAID, precum modelul Hyper M.2 X16 făcut de Asus, ducând la viteze care pot atinge 12GB/s în acest moment, iar teoretic ar putea atinge chiar 128GB/s în viitor.

Există însă și câteva dezavantaje la această tehnologie. În primul rând, este disponibilă doar pentru procesoarele i9 Skylake-X de pe platforma X299. Nu va funcționa pe cele din seria Kaby Lake-X. Apoi, dacă vrei să folosești funcții precum RAID-1 sau RAID-5, va trebui să folosești un conector adițional, aducând puțin aminte de vremea când trebuia să muți jumperi la HDD-uri. Iar în cele din urmă, tehnologia funcționează deplin doar cu SSD-uri Intel. Cu SSD-uri făcute de oricine altcineva nu va fi posibilă realizarea unui volum de boot.

Totuși, dacă ai cu disperare nevoie de viteză mare și spațiu de stocare amplu, este o soluție destul de serioasă… și probabil vă puteți imagina că nu va fi ieftină.

[PC Per]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button