PCȘtiri ITTECH

Intel i9 9900K este fierbinte

Intel a lansat în sfârșit un procesor pentru publicul larg cu 8 nuclee fizice și 16 fire de execuție. i9 9900K a fost îndelung așteptat, în special pentru că procesorul revenea în sfârșit la metoda de sudare a capacului de pastila de siliciu, ca la legendara serie Sandy Bridge, oferind un potențial masiv de overclock.

La i9 9900K nu pare pare să se fi adeverit așteptarea, deoarece procesorul tinde să lovească limite termice neașteptat de rapid, atingând temperaturi foarte mari care nu au fost evitate prin folosirea indiului pentru a lipi procesorul efectiv de capacul său de cupru. Pasionații de overclock au încercat chiar să descăpăcească procesorul pentru a vedea dacă pot îmbunătăți temperaturile și au reușit.

De ce s-ar întâmpla asta când la seria Sandy Bridge și la Ryzen nu prea se observă diferențe? Un răspuns destul de competent a fost găsit de overclocker-ul der8uer, în clipul pe care îl puteți vedea mai jos.

În primă fază, Intel a folosit un strat destul de gros de indiu pentru a lipi capacul de pastilă, iar cantitatea suplimentară de material nu este tocmai grozavă pentru răcirea procesorului. Dar din cauza diferențelor mari de temperatură dintre pastilă și capac materialele se vor expanda și restrânge foarte mult, așa că era cam imposibilă folosirea unei cantități mai mici de indiu. Pur și simplu nu s-ar fi făcut contact eficient între cele două componente, ducând la temperaturi și mai rele. Totuși, înlocuirea sa cu alte materiale, ca metal lichid (o combinație de galiu și indiu),duce la îmbunătățirea răcirii chiar și cu 8 grade celsius.  Dacă vă întrebați de ce Intel nu a făcut asta din start, nu uitați că a renunțat la sudarea procesoarelor în primul rând pentru că era mai ieftin să folosească niște pastă termică acum câțiva ani.

Apoi, mai este problema pastilei în sine. Este prea groasă. Procesorul conține un strat consistent de siliciu care împiedică răcirea sa eficientă, iar îndepărtarea unui strat de 0.2 milimetri duce la o scădere a temperaturii de încă 5 grade. Rezultatul fiind că un i9 9900K poate optimizat cu ceva lucru manual și pricepere să funcționeze cu 13 grade mai puțin ca o variantă standard.

Și de ce a făcut Intel un procesor cu un strat atât de gros de siliciu? Foarte probabil pentru că este un procesor foarte mare și are nevoie de rigiditatea adițională pentru a nu exista riscul de a crăpa. O explicație oficială nu este disponibilă.

Totuși, chiar dacă nu poate fi împins la frecvențe ridicole, tot este în acest moment cel mai performant procesor de desktop, pentru publicul larg. Deși costă cam cât unul dedicat sectorului enthusiast.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button