ȘtiriPCTech&IT

Intel încurajează trecerea la DDR5 cu ajutorul plăcilor de bază cu chipset H610

Memoria DDR5 nu mai este o noutate acum, la început de 2023. Ambii mari producători de procesoare x86 au lansat platforme care folosesc acest standard și chiar dacă AMD a furat startul cu lansarea socket-ului AM5, cei de la Intel încep să încurajeze clienții să facă trecerea. Și cum convingi pe cineva să cumpere un produs nou? Îl oferi la un preț accesibil și explici de ce este mai bine așa. Fix asta a fost și strategia taberei albastre.

Se pare că Intel și-a anunțat partenerii că suportul pentru plăcile de bază cu chipset B660 și Z690 se va opri, întrucât producătorul a ales să se concentreze pe B760 și Z790. Iar pentru cei care au fost atenți și au observat asta, da, chipset-ul H610 nu este parte din această discuție. Motivul este foarte simplu de altfel. Unde AMD se laudă cu A620 și oferă plăci de bază accesibile, Intel nu are o platformă entry-level cu DDR5 și dotări mai serioase… nu încă. Însă asta este planul din câte se pare.

Odată cu acest anunț, mai mulți parteneri 3rd party ai companiei au ales să dezvolte plăci de bază cu chipset H610 și suport pentru memorie DDR5. În acest fel, Intel va avea competiție pentru platforma A620 de la AMD, care până acum a venit cu niște propuneri foarte interesante: suportă procesoarele low-power ale producătorului, oferă suport pentru memorie DDR5 și profile EXPO, vine și cu PCIe 5.0 pentru SSD-uri și unele modele oferă chiar și heatsink-uri. Iar asta pe la 100-150 de euro, așa că tabăra albastră trebuia să găsescă o soluție rapidă.

Iar pentru cei care sunt îngrijorați de prețurile modulelor de memorie RAM DDR5, trebuie să știți că nu vor conținuă să meargă decât în jos. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețul pentru un kit de memorie DDR5-4800 este de circa trei ori mai mic, conform PCPartPicker. În plus vedem o scădere rapidă a prețurilor și pe zona de SSD-uri M.2 și mediile de stocare cu memorie flash, deci perioada ce urmează se poate dovedi foarte benefică pentru cei care vor un PC nou.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button