TECHPC

Cum a reușit Intel s-o dea în bara atât de rău?!

Zilele astea aruncam un ochi peste noutățile din zona hardware; că doar na’, urmează lansări noi pe finalul anului și am zis că trebuie să mă pun la punct cu ce mișcă. Și căutând informații despre una-alta mi-a sărit în ochi un video. Cică Intel își închide cu totul divizia de plăci video, întrucât seria Arc nu se ridică la nivelul așteptărilor. Colac peste pupăză, cică se mai și scumpesc următoarele jucării ale producătorului. Și-atunci, cu prețuri mai mari decât AMD și performanțe discutabile, fără plăci video și cu reputația din ultimii ani, cum Dumnezeului a dat-o Intel atât de tare în bară?!

Voi începe cu cea mai evidentă cauză: AMD. Adică nu AMD, ci competiția pe care a creat-o lansarea familiei de produse Ryzen. Încă din 2017, pe când făceam cunoștință cu prima generație, lucrurile păreau că vor merge puțin în jos pentru tabăra albastră. Până la urmă este și normal că atunci când ai competiție serioasă, o parte dintre clienții tăi vor deveni curioși și vor sări gardul.

S-a întâmplat, și-n timp ce unii au rămas loiali produselor Intel, au fost destui cei care au decis că AMD își merită șansa. Și tabăra roșie a jucat-o foarte bine, poate chiar mai bine decât s-ar fi așteptat chiar și proprii angajați. Însă ce nu a văzut nimeni a fost începutul declinului pentru Intel. A urmat o schimbare de putere, o rebalansare a pieței de procesoare, iar acum iată-ne, în a doua jumătate a lui 2022 așteptând Ryzen 7000 și îmbunătățirile pe care le va aduce noua platformă.

Intel Meteor Lake socket LGA 2551

Un nou val de scumpiri marca Intel

Intel? Păi, urmează să lanseze generația a 13-a intitulată Raptor Lake, alături de plăci de bază cu chipset din seria 700 și prețuri cu până la 20% mai MARI. Aha, încă o rundă de scumpiri. Adică, ce sens are să ții de preț și să rămâi competitiv în fața celor de la AMD, care în acest punct nu mai sunt doar un mic competitor? Dă-o de pământ și bate-ți joc de tot ce înseamnă compania asta pentru industria hardware și mai mult de-atât, pentru clienții fideli care încă îi acordă șanse.

Bine, motivul din spatele scumpirilor îl pot înțelege. Producătorul a preferat să își fabrice in-house totul, de la procesoare la chipset-uri și tot ce ține de astea. Și-n timp ce asta este super mișto și apreciez la nebunie că cei de la Intel chiar urmăresc atent ce se întâmplă cu viitoarele lor lansări, nu pot să îmi explic ce le trece prin cap când mai dau drumul pe piață câte unui procesor cu 300W consum.

Așa că avem procesoare noi Raptor Lake, care desigur, vin cu plăci de bază dedicate și total (ne)așteptat, cu un val de scumpiri. Cum se va traduce asta în piață? Fanii vor cumpără în continuare Intel și-și vor irosi banii pe încă o lansare făcută pe genunchi, iar clienții educați, care știu să ia o decizie benefică propriului buzunar vor migra către AMD… dacă nu au făcut-o până acum. Și nici acolo nu sunt sigur care e situația, dar nu are cum să fie mai rău decât în cazul ăstora de la Intel.

Ne luăm adio de la placile video Arc

Am așteptat cu sufletul la gură toată vara; cu fiecare săptămâna care trecea, mai căutăm câte o știre. Poate cine știe, o fi apărut vreun comunicat de presă pe care nu l-am primit?! Dar eu căutam, iar plăcile video dedicate de la Intel nu erau de găsit. Și după ce o mână de oameni au reușit să pună mâna pe ele și chiar vedeam luminița de la capătul tunelului… stupoare. Se pare că deja s-a luat o decizie prin care întreaga divizie de plăci video a taberei albastre „ist kaputt„. Adică pa pa, adică nu mai primim plăci video.

intel arc pro placa video

Vestea (tragică) vine de la Moore’s Law is Dead, un canal de YouTube specializat în discuții tocilărești despre hardware și în special, plăci video. Pe scurt, mai mulți oficiali din cadrul Intel au confirmat, mai mult sau mai puțin oficial, faptul că experimentul cu plăci video a eșuat și compania ar trebui să meargă mai departe. Zis și făcut, iar pe măsură ce eu așteptam plăci, am început să citesc cum vor dispărea, ca într-un final să se adeverească. Bine, bine, da, sunt zvonuri. Dar știm cu toții cum funcționează zvonurile în ultimii ani.

Dar știți care e partea și mai nasoală? Dacă plăcile video Arc nu le mai primim, procesoarele desktop sunt vai de ele pe partea de eficiență, iar prețurile tot cresc, ce se va alege de Intel? Ne obișnuim cu ideea că-n punctul ăsta devine un producător foarte bun de procesoare pentru laptopuri și servere și uităm că au avut vreodată o divize desktop? Sunt obligat să recomand doar Ryzen-uri pentru oamenii care vor un PC cu sursă mai mică de 1000W și răcire pe aer? Tot ce-au lăsat în urmă informațiile astea sunt întrebări și sper din suflet că vom primi răspunsurile de care avem nevoie.

Iar pentru cei care cred în continuare că sunt hater Intel și-mi place să-mi bat joc de Intel, abia aștept să văd ce veți face când nici măcar pentru voi nu o să mai fie fezabilă achiziția unui produs din tabăra albastră. Trecem toți pe Mac, sau facem pact cu Satana și ne coboram în adâncurile roșii ale iadului numit AMD Ryzen? Eu unul sper doar că Intel să-și revină odată și să ofere competiție. Până la urmă, lipsa ei i-a adus în situația jenantă de acum. Fin.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button