ȘtiriPCTech&IT

Intel Core i9-14900KS a doborât 4 recorduri mondiale la temperatura de -231 de grade

Don't try this at home!

O echipă formată din specialiști de la ElmorLabs, ASUS, Skatterbencher și Intel a publicat un clip în care face overclocking pe Intel Core i9-14900KS. Testul inedit a avut loc cu o săptămână înainte ca procesorul să fie anunțat oficial, la sediul ASUS din Taipei, Taiwan.

Detalii despre i9-14900KS și testul extravagant

Intel Core i9-14900KS este cel mai nou procesor pentru PC-uri desktop, cu 24 de nuclee și frecvență Max Turbo impresionantă, de 6.2 GHz. Dar taiwanezii nu s-au lăsat descurajați de performanța brută și au împins procesorul la un nivel nemaîntâlnit până acum, în condiții pe măsură.

Procesor Intel Core i9-14900KS CPU-Z

Primul record dobârât este cel de frecvență, CPU-ul a depășit recordul mondial anterior de 9044 MHz stabilit pe 17 octombrie 2023, cu Core i9-14900KF de către overclockerul suedez Elmor. Noul record mondial este de 9117.75 MHz și a fost realizat pe placa de bază ROG Maximus Z790 APEX Encore, de înaltă performanță, proiectată special în acest scop.

Conform videoclipului postat pe YouTube, CPU-ul a atins o temperatură de -231 °C în timpul acestui test. CPU-ul a folosit un voltaj extrem de mare de 1.85V. Acesta e motivul pentru care a fost necesară o soluție de răcire exotică, heliu lichid.

Cei de la ASUS (ROG) au anunțat ieri că ”un grup de overclockeri de elită a stabilit patru recorduri mondiale cu o placă de bază ROG Maximus Z790 Apex Encore, împreună cu noul procesor Intel Core i9-14900KS. Alături de echipa ASUS de overclocking, expertul suedez în overclocking Elmor a împins acest procesor la impresionanta frecvență de 9117.75 MHz. Overclocker-ul sud-coreean SAFEDISK a folosit aceeași configurație pentru a atinge trei recorduri mondiale suplimentare: PiFast completat în doar 6.79 secunde, SuperPI 1M terminat în 3.768 secunde, și PYPime 32B finalizat în 97.598 secunde.”

Dacă frecvența record obținută pe Intel Core i9-14900KS nu este o necunoscută pentru utilizatorii de PC-uri, probabil că celelelte 3 recorduri necesită câteva explicații:

  1. PiFast este un program care calculează constanta matematică pi (π) până la multe zecimale folosind algoritmi rapizi și optimizați pentru diverse arhitecturi de procesor. Scopul acestui test este de a termina calculul cât mai repede posibil. Recordul de 6.79 secunde înseamnă că procesorul a terminat calculul în acest interval de timp, care este extrem de rapid.
  2. SuperPI 1M este un test similar cu PiFast, care calculează pi, dar specific la un milion de zecimale. Este un test popular în rândul comunității de overclocking pentru a măsura performanța procesorului la o sarcină intensivă de calcul.
  3. PYPime 32B este un software open-source bazat pe Python, folosit pentru a testa performanța CPU și RAM.

Don’t try this at home

Overclocking-ul extrem, de tipul celui realizat de overclockeri profesioniști cu noul Intel Core i9-14900KS, ca în acest caz, implică riscuri considerabile și necesită cunoștințe avansate de hardware. Iată câteva motive pentru care nu e recomandat overclocking-ul extrem acasă:

  • deteriorarea hardware-ului din cauza supraîncălzirii;
  • necesită răcire avansată care nu e sigură sau practică acasă, presupune costuri ridicate pentru echipamentul necesar și implică pericole pentru siguranța personală atunci când se manipulează substanțe ca azotul sau heliul lichid;
  • anularea garanției;
  • impact negativ asupra stabilității și longevității sistemului;
  • complexitate tehnică care poate duce la greșeli cu consecințe neplăcute.

Pentru majoritatea utilizatorilor, beneficiile obținute prin overclocking extrem nu justifică riscurile și costurile asociate. Dacă ești interesat de îmbunătățirea performanței PC-ului tău, sunt metode mai sigure și mai fiabile de a o face.

 

 

Articole asemanatoare

Back to top button