ȘtiriTech&IT

Intel Core i5-13400F va fi un procesor extrem de popular printre gameri

Adesea vei auzi că Intel Core i9 și AMD Ryzen 9 sunt procesoarele supreme pentru gaming și productivitate. În multe cazuri este o afirmație cât se poate de reală, dar există și oameni care nu pot sau nu vor să arunce mia de euro pe un procesor pentru jocuri. Pentru aceștia, adică majoritatea, există mereu variante mai ieftine și cea mai tare din ultima vreme pare a fi Intel Core i5-13400F.

Noul mid-ranger al producătorului vine cu 10 nuclee și 16 fire de execuție, iar frecvența în modul Boost urcă până la 4.6GHz. Adică are cam toate specificațiile care să-l recomande pentru un pasionat de gaming. Configurația nucleelor este cam așa: ai șase nuclee P (alea puternice) care sunt dublate de câte un fir de execuție pentru un total de 6c/12t, iar acestora li se alătură și patru nuclee E (alea eficiente) care duc totalul thread-urilor la 16. Core i5-13400F vine cu 20MB de L3 Cache și 9.5MB L2 Cache, ceea ce reprezintă un upgrade față de generația anterioară.

Un alt lucru super tare este compatibilitatea acestui model. Poți să foloseșți plăci de bază cu chipset 600 sau 700 de la Intel și ai libertate și în alegerea standardului de memorie, astfel poți să-ti păstrezi kit-ul de memorie DDR4 sau să faci trecerea direct la DDR5. Decizi cu portofelul aici. Consumul este și el bun la 148W în modul Turbo, ceea ce înseamnă că nu vei avea nevoie de cine știe ce răcire pentru a stăpâni toate cele zece nuclee ale procesorului.

Și-ajungem la partea cea mai tare: prețul de 196$. Nu este ieftin, iar în România suma asta se traduce în vreo 1.200 de lei la raft. Sunt totuși încrezător că spre vară o să-l găsim și sub 1.000 de lei, moment în care va deveni o alegere foarte greu de ignorat în segmentul mid-range. Până atunci se mai ieftinesc și plăcile de bază, iar memoria DDR5 va fi deja la preț de semințe așa că puteți deja să lăsați noul procesor în coș și să stați cu ochii pe reduceri.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button